Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Még nem jelenthető ki, hogy vége lenne a harmadik hullámnak. A hullám leszálló ágában vagyunk, napról napra kedvezőbbek az adatok, de ahhoz, hogy ez véget érjen, az emberek együttműködésére, azaz a még be nem oltottak oltásra való jelentkezésére van szükség – hangoztatta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta: örömmel látja, hogy hozzájárultunk a koronavírus harmadik hullámának visszaszorításához. De az indiai vírustörzs “itt van a szomszédban”, ezért még nem dőlhetünk hátra.

Magyarország továbbra is az uniós lista élén áll: Magyarország felnőtt lakosságának közel fele már megkapta legalább az első oltását. A regisztráltak száma 4,225 millió fő, és a regisztráltak 80 százaléka már megkapta az oltást. Aki még nincs beoltva, az még ma megkaphatja a védőoltást csak regisztrálnia kell – jelentette ki az oltási munkacsoport vezetője.

Az online időpontfoglaló rendszeren keresztül – EESZT – továbbra is a Sinopharm és AstraZeneca vakcinákra lehet jelentkezni.

Meg fogják nyitni az online időpont foglalási lehetőséget 200 ezer Szputnyik V-oltás regisztrálására is, és a tülekedés elkerülése végett értesítő sms-t is fognak küldeni azoknak, akik erre a TAJ-számuk alapján jogosultak. Ezzel a rendkívüli lehetőséggel csak azok élhetnek, akik ilyen sms-t kapnak.

A mai nap érkezett közel 334 ezer Pfizer vakcinák egy részét a második körös oltásokra valamint a 16-18 évesek oltására fogják félretenni – tette hozzá az oltási munkacsoport vezetője.

György István kitért arra is, hogy a 16-18 éves korosztálynak is regisztrálnia kell legkésőbb május 7-én, péntekig, hogy a rá következő héten  a Pfizer oltásra időpontot tudjon foglalni. Az oltási munkacsoport vezetője azt kérte, hogy mások ne próbálkozzanak ebben az időszakban az oltási regisztrációval.

Ezen a héten érkeznek az egyadagos Janssen (Johnson & Johnson) vakcinák is, amelyeket a honvédségi oltóbuszok segítségével juttatnak majd el az oltásra várókhoz. Az oltóbuszok eddig hét megye 61 településén jártak, és ott összesen több mint 13 ezer regisztráltat oltottak be. György István nyomatékosította: aki még nem regisztrált, de szeretne védőoltást kapni, az regisztráljon. „A korlátozó intézkedések feloldása immár csak rajtunk, önökön múlik!” – tette hozzá.

Kiss Róbert rendőr alezredes (ORFK) elmondta, hogy jelenleg 26 080 ember van hatósági házi karanténban, közülük 15 ezren használják az online alkalmazást.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy gyógyultak száma örvendetesen és folyamatosan nő. A Janssen vakcináját kivéve az összes hazánkban használt oltóanyag közül két adag szükséges ahhoz, hogy a teljes védettséget garantálni tudják. Örvendetesnek nevezte azt is, hogy jelentősen csökkent a napi új fertőzöttek száma.

A védettségi igazolvány birtokában most már számos szolgáltatás igénybe vehető – jelentette ki a tisztifőorvos. Együttműködés alakult ki a magyar közfürdők, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) között.
Müller Cecília rendkívül csekélynek nevezte a koronavírus fürdővízzel való terjedésének kockázatát, ilyesmitől nem kell tartanunk. Az emberi kontaktusok, az érintkezések lehetősége sokkal nagyobb veszélyt rejt magában, ezért a fürdőkben, uszodákban is erre kell különösen odafigyelni. Nagyon fontos, hogy a víz mikrobiológiai és kémiai összetétele a fürdőzők számára megfelelők legyenek. Szükségesnek nevezte, hogy a fürdőmedence előtt zuhanyozzunk le, szennyezett testtel ne menjünk bele a közfürdők medencéibe.

A WHO a keddi napon kiadta állásfoglalását a kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban, amely egyelőre a tudnivalókat foglalja össze. Ha a WHO felveszi a Sinopharmot az ajánlott vakcinák közé, akkor ez lesz az első keleti fejlesztésű vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg is támogatni fogják – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: még nem jelenthető ki, hogy vége lenne a harmadik hullámnak. A hullám leszálló ágában vagyunk, napról napra kedvezőbbek az adatok, de ahhoz, hogy ez véget érjen, az emberek együttműködésére – azaz a még be nem oltottak oltásra való jelentkezésére – van szükség.

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com