Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Mostantól a Szputnyik V vakcinára is lehet időpontot foglalni azoknak, akiknek érvényes regisztrációja van – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Zajlik a járvány, ezért fontos, hogy tartsuk be védelmi intézkedéseket. Müller Cecília arra kéri az oltakozókat, hogy mind a két oltást vegyék fel, mert csak ez fogja a kellő védelmet biztosítani. Még mindig ezer körüli új fertőzött van naponta, amit a friss koronavírusos adatokkal támasztott alá az országos tisztifőorvos.

A védőoltás kiváltja az immunválaszt. Sokan érdeklődnek, hogy mi van, ha védőoltás mindkét adagját követően nem mérnek jelentős ellenanyagot. Az ellenanyagszint nem ad elégséges infót arról, hogy kialakult-e védelem. Mindegyik vakcina hatékony és biztonságos. Immár hatféle vakcinával oltanak, a Janssen vakcinával főleg oltóbuszokon, mivel egy adagos, ezért a busznak nem kell visszamenni a településre. Aki három hónapon belül esett át betegségen, annak sem ellenjavallt az oltás felvétele – oszlatta el Müller Cecília a felmerülő kételyeket.

Főleg a brit mutáns fertőz nálunk, indiai mutánst nem azonosítottunk. Úgy tűnik, hogy nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit. Továbbra is a 3. hullám leszálló szakaszában vagyunk. De 128 beteget elveszítettünk. Minden erőfeszítés ellenére. A brit mutáns adott esetben halálos kórt tud okozni – tette hozzá.

Már 4,7 millióan regisztráltak oltásra, 80 százalékuk már meg is kapta az első adagot. Az időpontfoglaló felület is elérhető. A 16-18 éves korosztálynak felkínálják a Pfizer vakcinát. A tervek szerint a jövő hét második felében indulna az oltásuk.
„Kérem a szülőket, hogy biztassák a fiatalokat arra, hogy regisztráljanak. Ne csak magukra, hanem szüleikre, nagyszüleikre is gondoljanak” – fogalmazott a tisztifőorvos.

Tegnap megkezdődött a háziorvosok díjazása is. Müller Cecília köszönetet mondott nekik az óriási munkáért.1305 praxisnak, összesen 92,5 millió forintot fog a kormány utalni. Oltóorvosonként ez 70 ezer forintot jelent. Azért, mert hétvégén és ünnepnapokon is dolgoztak.

Azt, hogy harmadik oltásra szükség lesz-e, a jövő dönti el. Még nagyon rövid idő telt el ahhoz, hogy ezt meg lehessen határozni. Az a fontos, hogy jelenleg minden oltás megvéd a súlyos szövődményes megbetegedéstől.

Müller Cecília megemlékezett a kézhigiéniai világnapjáról. A fertőző betegségek továbbviteléhez legalább 80 százalékban a kéz a felelős. Idén a WHO is felhívást intézett a világ lakossága felé ebben a témában. Semmelweis országában a kézmosásról beszélni kötelesség. A tisztifőorvos szerint még mindig nem tudunk helyesen kezet mosni. A hüvelykujj, kézhát sokszor kimarad. Arra kért mindenkit, hogy ezt a gyerekeknek is tanítsák meg.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a legfrissebb hatósági intézkedésekről számolt be. A készenléti rendőrség rémhírterjesztés miatt indított nyomozásokat. A gyanúsítottak a járványügyi védekezést akadályozták a rendőrség megállapítása szerint. Kedden zárt helyen kilencen nem viseltek maszkot és 24 796 ember van hatósági házi karanténban.

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com