Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Érdekelnek a nem mindennapi dolgok, kíváncsi vagy mit miért hívnak úgy, ahogy, nyitott vagy a nagyvilág érdekességeire? Szombaton reggel, a kávé mellé egy rövid „Tudtad, hogy…?” hírmorzsa, amivel könnyebben indulhat a nap.

Egy játék, ami egyszerre fejleszt, és kikapcsol, amit játszatunk együtt, és külön is, vajon mi az? A kirakó, vagy másik nevén puzzle. Manapság már ebből is kapható mindenféle forma, minta, kicsi és nagy, akár már 3D-s is, sőt, ha szeretnénk, akár magunkról is összeállhat kép apró pici darabkákból.

Ez nem volt mindig így, hiszen a kirakó nem egy modernkori játék. Feltalálójaként az angol John Spilsbury térképkészítőt és rézmetszőt jegyzik, aki 1763-ban egy Nagy-Britannia-térképet ragasztott egy falapra, majd lombfűrésszel szétfűrészelte a grófságok határai mentén (innen ered a játék angol neve, a „lombfűrészrejtvény”). A játék célja az volt, hogy a térképet újra összeillessze. Ezt a kirakót, mint segédanyagot a földrajz tanulásához árusította. A darabok még nem rendelkeztek fogakkal, mint a mai játék.

A ma ismert kirakó először a 19. század második felében jelent meg, de csak a 20. század második felében kezdődött meg a korábban csak kisipari technológiával készített játék tömeggyártása. Ez lehetővé tette, hogy az addigi drága játékot jutányos áron lehessen árusítani, ami jelentősen növelte népszerűségét.
Talán az egyetlen olyan játék, amelynek azóta sem változott az előállítás módja. Egy kartonpapírra nyomtatott motívumot vagy ábrát kis darabokra stancolnak. Az egyedi stancolás miatt minden darabka másképpen néz ki. Igen nagy ábrák esetén több késre is szükség lehet. Ami a vágási pontosságot illeti, az elmúlt időkben jelentős előrelépések történtek. Ez a pontosság az egyik legfontosabb minőségi jellemzője a kirakónak a nyomtatási minőség és a színek tartóssága mellett.

Minél pontosabban kerülnek kivágásra a darabkák, annál kisebb a valószínűsége, hogy egy nem odavaló darabkát sikerül az embernek beillesztenie.

Léteznek olyan kirakójátékok is, amelyeknek több megoldása van, ezek az úgynevezett kaleido puzzle-k. Ezen kirakók darabjain nem egy kép darabjai láthatóak, hanem a kirakó elemeinek alakja, illetve az egymás mellé rendezett elemek hordoznak valamilyen esztétikai értéket, alkotnak valamilyen mintát. Az ilyen kirakóknál az a fő kihívás, hogy a keretben elférjen a játék az összes darabja, illetve a látvány esztétikus legyen.

Habár a kirakós játék egy pasziánsz, és így általában csupán csak egyedül játsszák, rendeznek olyan versenyeket, amelyeknél a résztvevőknek azonos alakzatot kell a lehető legrövidebb idő alatt kirakni. Természetesen rekordokat is lehet felállítani kirakós kirakással, amivel be lehet kerülni a Guinness-rekordok könyvébe, mint 2004. szeptember 26-án a németországi Königsbrunn-ban megrendezett az első Német Puzzle Napon, az ekkor kirakott puzzle-lánccal.

Miért is ajánljuk gyermekeknek?

A kirakós játékok tulajdonképpen mondhatjuk, hogy egyenlő a játszva tanulással életkornak megfelelően választhatunk egyre bonyolultabb és nagyobb kiszerelésű Puzzle-okat önálló, családi-, vagy társas tevékenység is lehet a kedvenc mintáinkkal, mesefiguráinkkal díszített kirakókkal játszhatunk testre is szabhatjuk, készíttethetünk saját fotóinkkal ellátott puzzle-t is

Néhány különleges, gondolkodást és nem kevés türelmet igénylő kirakós

Egy teljesen piros ketchupos puzzle a Heinztől.


Átlátszó puzzle, színek és minták nélkül.

A The New York Times címlapját megjelenítő puzzle.

Színtévesztők rémálma, a színátmenetes kirakó.

A népszerű mese, Hol van Waldo? puzzle-ben. 

London antik térképe kirakható verzióban, minden házzal és utcával.


Egy a teljesen fekete puzzle mindenki számára nagy kihívást jelent.


Galaxis puzzle szinte végtelen kombinációkat kínál a furcsa alakú darabkáival.


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com