Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

A Nemzetközi Távközlési Egyesületnek köszönhetően Magyarországon 2002 óta ünnepeljük az Internet világnapját. Az egyesület célja, hogy a világháló – a fejlődő országokat is beleértve – a világ minden területét lefedhesse.

Az internet olyan globális számítógépes hálózat, amelyen a számítógépek az internetprotokoll (IP) segítségével kommunikálnak. Felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és lehetővé teszi olyan elosztott rendszerek működtetését, mint például a világháló (World Wide Web, WWW).

Előzmények
A gyökerek az 1960-as évekig nyúlnak vissza, a történet katonai fejlesztések civil szférába való átszivárgásával kezdődött. Abban az időben merült föl ugyanis az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei működőképesek maradnak.

A fejlődés útja

  • 1972-ben megszületett az első e-mail-program.
  • 1974-ben jelent meg először az „internet” kifejezés, egy a TCP protokollról szóló tanulmányban.
  • 1983-ban az addig szigorúan ellenőrzött ARPANET-ből MILNET (Military Network) néven leválasztották a hadászati szegmenst.
  • 1988 az első hálózaton keresztül terjedő féregvírus (worm) éve volt. A National Science Foundation felismerte, hogy a gerinchálózat döntő fontosságú lehet a tudományos kutatásban, ezért igen nagy szerepet vállalt az internet bővítésében.
  • 1985–86-ban kiépítették az NSF 6 szuperszámítógép központját, és az így kialakult hálózatot (mely az NSFNET nevet kapta) összekapcsolták az ARPANET-tel. Az NSFNET (National Science Foundation Network) több bővítés után (optikai kábeleket fektettek le, újabb vonalakat hoztak létre, aminek eredményeként a hálózat sebessége a kezdeti 56 kbps-ról 45 Mbps-ra emelkedett) ma is az USA domináns gerinchálózata.
  • Az ARPANET formálisan 1989-ben szűnt meg, hogy helyét átadja a fejlettebb gerinchálózatoknak. Az NSFNET mellett jelentős részben már magáncégek hálózatain folyik a kommunikáció (AT&T, MCI, UUNET, Sprint stb.).

Az azóta eltelt években több száz különálló hálózaton több tízezer számítógépet kapcsoltak a folyamatosan növekvő internethez és ez a növekedés napjainkban is tart.

Az internet Magyarországon

Magyarországon 2007-ben a háztartások körülbelül 38%-ában volt internet, egy évvel korábban 2006-ban még 32%-ában. Nőtt a széles sávú elérések aránya, a 2006-os 22%-ról 33%-ra. Az európai uniós átlag 42%, ebben az összehasonlításban hazánk a 18. helyen áll. A mobilinternet-előfizetések változása 2007. I. negyedévéhez képest közel tízszeresére nőtt (amikor 220 598 előfizetés volt az országban), 2011. IV. negyedévéhez képest (2 154 8529. A KSH adatai alapján jól látható, hogy a 2020-as évekre már az Európai Uniós átlag felettivé vált hazánkban az egyes felhasználási területeken az internet használata.

Az internet árny oldala
Az internet jótékony és rohamosan növekvő felhasználási körének előnyei mellett nem szabad megfelejtkezni, hogy “minden éremnek két oldala van”, így a világhalónak is létezik árny oldala. Természetesen, ahogy a betegségekre létezik orvosság, úgy a nem megfelelő tartalmak kiszűrésére is vannak már hatékony megoldások.
A gyerekek, fiatalok és most már az idősebb korosztály védelme is kiemelten fontos mindenki számára, hisz nem csak a való világban vannak kitéve a veszélynek, hanem a világhálón keresztül is. A technika fejlődésével párhuzamosan növekszik azon szűrőprogramok mennyisége és beállítási lehetősége, amik segítenek a családtagjaink védelmét megteremteni.
Ezek használata mellett is érdemes a mindennapokban odafigyelni a szeretteink és eszközeink védelmére.

Az internet manapság
Manapság az internetes technológiákat körülbelül négymilliárdnyian használják személyes, illetve üzleti célokra, például információkeresésre, szolgáltatások és áruk megrendelésére, kapcsolattartásra, szórakozásra stb.

 

Forrás:
wikipedia.org, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com