Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

A rendőrség újabb felhívást tett közzé, melyben újabb csalási formára hívja fel a figyelmet. Az elkövetők kihasználva az Internet adta “szemfényvesztés” lehetőségét állprofil mögé bújva, hamis illúziót keltenek a társra vágyó 55-60 év felettiekben, majd pénzt csaljanak ki tőle. 

Az elmúlt időszakban több jelzés érkezett a rendőrségre az úgynevezett „romantikus csalásokról”, melynek célja, hogy pénzt csaljanak ki a potenciális sértettektől – jellemzően 55-60 év feletti emberektől- érzelmekre apellálva.

A társkeresés, ismerkedés nem újkeletű, hiszen már a kép nélküli színes magazinokban, újságokban feladott hirdetéseken keresztül is lehetett társat keresni, akár komolyabb, akár könnyebb kapcsolatra vágyóknak. Az internet nagyrészt átvette az újságok ezen funkcióját, mert gyorsan, egyszerűen kapcsolatba lehet lépni a „kiszemelt” partnerrel, beszélgetést, akár találkozást is lehet kezdeményezni.

A társkereső- és közösségi oldalak egyaránt jó terepnek számítanak a „romantikus csalóknak”, akik a kiszemelt hölgy/úr bizalmát igyekeznek megnyerni, a céljuk azonban minden esetben az, hogy pénzt csaljanak ki. Nyelvi akadálya sincsen az ismerkedésnek, mert a fordító programok segítségével tökéletesen megértetik magukat más nyelvet beszélő személyekkel is.

Hogy történik ez a folyamat?

A társkereső-vagy közösségi oldalon regisztrált személy ( a csaló ) hamis profilt hoz létre, melyhez hamis fotót és hamis adatokat használ.

Gyakori, hogy katonának, orvosnak, özvegynek, gyermekét egyedül nevelő nőnek vagy férfinak adja ki magát. Kedvességével, udvarlásával minél előbb bizalmi viszonyt akar kialakítani, az érzelmekre apellál.

Amint a hamis társkereső profilt használó csaló meggyőződik arról, hogy elnyerte a kiszemelt úr/hölgy bizalmát, megkéri áldozatát, hogy küldjön neki pénzt, mert…..
….szeretné személyesen megismerni, de az utazásra, vízumra nincsen pénze;
…sürgősen műteni kell a gyermekét vagy az idős apját/anyját, melyre nincs pénze;
…baleset érte, de az orvosi ellátásra nincsen pénze;
…családi vállalkozása bajban van és ha nem kap pénzt, mindenét elveszíti;
…férje/felesége halála után jelentős adósság maradt rá, melyet egyedül nem tud kifizetni. A tartozásai miatt nem tudja elhagyni az országot és nem tudja személyesen meglátogatni a hölgyet/urat, akivel megismerkedett;
…a korábban megvásárolt repülőjegyét ellopták, így nem tud utazni, de ha kap pénzt, vesz jegyet a következő járatra;
…feleségül venné, de nincs rá pénze.

A csalók minden esetben olyan történetet találnak ki, melyek megkönnyítik a személyes találkozás elkerülését. Gyakran állítják, hogy az építőiparban tevékenykednek – mérnökök, olajfúrón dolgoznak -, orvosok, katonák vagy valamely világszervezetnél dolgoznak.
Előfordulhat, hogy a beszélgetést privát e-mail címen akarja folytatni a csaló, de nem ez a jellemző. Az azonnali üzenetküldés jobban működik, mert gyorsabban megy a kérdés-felelet, rögtön tud kérdezni, reagálni, gyorsabban megy az ismerkedés, a bizalmi viszony kialakítása.

Ön ne váljon romantikus csaló áldozatává! Fogadja meg alábbi tanácsainkat!

• Próbálja meg leellenőrizni az Önnel ismerkedni szándékozó személy adatait, fotójára indítson online keresést, így az esetleg jogosulatlanul felhasznált képét, nevét könnyebben fel tudja ismerni!
• Személyes adatokat ne adjon ki magáról! Kevés információt osszon meg magáról, mert a bizalom megnyeréséhez a csaló felhasználhatja az Önről látott képeket, információkat, „felkészülhet” Önből.
• Ha az online térben megismert személy ígéretet tesz arra, hogy személyesen is találkozni akar, de mindig kifogásokkal áll elő, hogy a találkozást elkerülje, gyanakodjon!
Igyekezzen minél több információt megtudni tőle, érdemes többször megkérdezni ugyanazt!
• Legyen gyanús, ha az Önnel ismerkedni szándékozó férfi vagy nő túl szép! A bizalom megnyerése érdekében modell típusú férfiak, egzotikus nők képei jelennek meg gyakran, hiszen a vonzó, megnyerő külső, a csinos alak az emberek többségét vonzza és jó benyomást tesz rájuk.
• Gyanakodjon, ha egy olyan ember, akivel soha nem találkozott, nagyon hamar szerelmet vall és azonnal „my love”, „my darling” vagy hasonló kedves megszólítással illeti, azt állítja, hogy már alig várja, hogy együtt legyenek.
• Vigyázzon, ha az illető esetleg nem illendő képeket vagy olyan pénzügyi információkat kér, amelyek alkalmasak arra, hogy a későbbiek során azokkal zsarolja Önt!
Soha ne küldjön pénzt senkinek, akivel csak online vagy telefonon kommunikált! Gyakori, hogy a Western Unionon keresztül kérnek pénzt, ennek semmiképpen se tegyen eleget!
• Kezdeményezzen videóbeszélgetést! A csaló ürügyet fog találni, hogy erre ne kerüljön sor.
A gyanúsan viselkedő „udvarlót” tiltsa le, ne folytassa a beszélgetést se!

A csaló addig marad kapcsolatban áldozatával, amíg az fizet neki. Ha már nem kap több pénzt, esetleg lebukik, azonnal eltűnik.

A rendőrség feltételezése szerint az ilyen bűncselekmények esetében nagy a látencia, mert a sértettek jelentős része szégyelli a vele történteket, így nem tesz feljelentést vagy bejelentést a rendőrségen.

Legyen óvatos, hogy ne váljon romantikus csaló áldozatává! Ha úgy érzi becsapták, tegyen feljelentést a rendőrségen!

Forrás:
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com