Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

A mai kamaszok helyzete nem egyszerű, az elmúlt egy évben szó szerint az életterük lett a világhaló. Az egyetlen eszköz, ahol mindent meg-és átélhettek. Sajnos ezt kihasználva rosszindulatú, álprofillal rendelkező és a fiatalokra veszélyes bűnözők is aktívabbak lettek a világhálón.

A rendőrség szeretné mindenki figyelmét felhívni, hogy kortól, nemtől függetlenül bárki áldozata lehet a hamis személyazonossággal rendelkező bűnözőknek. A neten lévő, élő tinédzser meg egyenesen célkeresztjei ezeknek az arctalan gazembereknek.
A felgyorsult világunk egyik legfontosabb eleme, hogy mindent azonnal visszajelez, ennek toronymagasan vezető csatornája maga az internetet. Egy kép, vélemény, megosztás, vagy csak bejelentkezés a chatre és máris kommentetek áradata özönlik a felhasználókra.

Amíg a 1990-es vagy a 2000-es években a barátok, barátnők véleménye – vagy csak az utcán járókelők arckifejezése – adta a külső visszajelzést, hogy ciki vagy csini, addig ma már a világ bármelyik pontjáról a másodperc töredéke alatt like-ok százezrei határozzák meg a hangulatodat, önképedet, önértékelésedet.

Egyszerűen kontroll függővé vált az egész világ.

Ezt kihasználva a csalók álprofil mögé bújva igyekeznek a kamaszok bizalmába férkőzni és hol a beteges vágyaiknak élni, hol a családjuktól elcsábítani őket.

Gyanús jelek
 • Másnak adja ki magát: előfordulhat, hogy nem valódi adatokkal, nem a saját fotóival regisztrál a közösségi oldalra és így akar ismerkedni. Próbáld meg leellenőrizni a veled ismerkedni szándékozó személy adatait, fotójára indíts online keresést, így az esetleg jogosulatlanul felhasznált képét, nevét könnyebben fel tudod ismerni!
 • Nem találkoztatok még, de már érzelmeket táplál irántad: sose dőlj be ilyen dumának! Nem érezhet irántad szerelmet, szeretetet, hiszen személyesen még sosem találkoztatok, nem beszélgetettek, nem is látott!
 • Késő esti randevúra hív: ha egy késő esti randevúra invitál a netes ismerősöd, ahol csak ketten lennétek, semmiképpen se menj el! Nem tudhatod, hogy valóban „Ő” lesz-e ott vagy valaki más, aki a hamis profil mögött rejtőzködik.
 • A meztelen testéről, esetleg a nemi szervéről küld fotót és arra kér, hogy te is küldj magadról: manapság nagy divat lett a szelfi készítése és küldése, de pucér képek küldése már nem fér bele ebbe! Ha bárki így nyilvánítja ki érdeklődését, szimpátiáját irántad, akkor valószínűleg nincsenek komoly szándékai, nem komoly kapcsolatra vágyik. Illetve nem tudhatod, hogy mire akarja felhasználni a képeidet. Azonnal szakítsd meg vele a kapcsolatot, semmiképpen ne küldj neki meztelen vagy hiányos öltözetű képet neki!
 • Internetes bűnözés: soha senkinek ne add ki a bankszámlaszámod, ne utalj pénzt, semmilyen bizalmas információt ne adj ki magadról, mert visszaélhetnek vele. Ráadásul az elküldött fotókkal zsarolhatnak, komoly károkat okozhatnak neked érzelmileg és anyagilag is.
 • Nem megfelelő stílusban beszél veled: ilyen is előfordulhat! Sértő, bántó módon beszél, káromkodik. Ilyen esetben azonnal tiltsd le! Az ilyen ember személyesen sem lesz jobb, ne pazarold rá az időd!
Ha mégis személyes találkozóra kerülne sor, akkor érdemes:
  • barátoknak, szülőknek elmondani
  • nyilvános helyre szervezni
  • TILOS egy lakáson
  • TILOS az autójába beülni

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com