Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Olyan bevonatot fejlesztettek ki a portugál Coimbrai Egyetem (UC) tudósai, amely még a legellenállóbb baktériumokat is elpusztítja 15 perc alatt.

Olyan anyagot kerestek, amellyel “biztonságosan és hatékonyan megelőzhetők és legyőzhetők a kórházi fertőzések”. “Az új, intelligens bevonat nagy antimikrobiális hatékonysággal bír, melyet fehér fénnyel lehet aktiválni, emberre ártalmatlan” – írta hétfői közleményében az UC.
Eredményeiket az ACS Applied Materials & Interfaces című szaklapban tették közzé.

A tudósok kationos polimerek új generációját fejlesztették ki és tesztelték, amelyek különböző baktériumok elleni antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, és a kurkuma egy vegyületén, a kurkuminon alapuló fényérzékenyítő anyaggal kombinálták őket.
“Amikor fehér fény alatt egyesítettük őket, a két vegyület hatásosan és biztonságosan távolította el a baktériumok sok faját, köztük az Escherichia colit, vagyis az E.colit” – írták a tudósok.
Ezt a két vegyületet egy poliuretán alapú, ipari körülmények között készülő bevonóanyagba keverték.

A portugál tudósok szerint az új bevonat “hatékony megoldás a kórházi fertőzések ellen, mivel megakadályozza, hogy a baktériumok a felületeken szaporodjanak”.

Forrás:
MTI, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com