Idén nyáron fordulóponthoz érkezik a műanyaghulladék kezelése hazánkban, ugyanis a kormány kitiltja a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat.

A vendéglátóhelyeken, szórakozóhelyeken keletkező hulladéknak közel fele az egyszer használatos poharakból, tányérokból származik, ezért az ezek kiváltására használható újratölthető poharak, és többször használható tányérok bevezetésével jelentősen csökkenteni lehet a műanyaghulladék mennyiségét. Erre nyújtanak jó példát a műsorban bemutatott cég többször használható termékei, amelyek környezetbarát módon le is bomlanak. Az ilyen poharakat, tányérokat a vendéglátóhelyeken betétdíjas rendszerben használhatják a fogyasztók.

A szolgáltatók már készülnek a változásokra, az elmúlt években előtérbe kerültek az egyszer használatos műanyagok kiváltására alkalmas eszközök – erről készített összeállítást az M1 Kék bolygó című műsora.

A betétdíjas termékek a jövőben egyre nagyobb teret kapnak az életünkben, ugyanis a kormány az új hulladéktörvény bevezetésével a műanyag palackok esetében is visszaváltási rendszer bevezetésére készül. Az uniós elvárások szerint 2025-re a palackok 77 százalékát vissza kell gyűjteni, 2030-ra pedig a 90 százalékát – ezt pedig szelektív hulladékgyűjtéssel nem lehet megoldani.
A szakemberek szerint a visszaváltási rendszer sokkal hatékonyabb, mint a szelektív hulladékgyűjtés: garantálja az anyag tisztaságát, így szélesebb körben is felhasználható az újrahasznosítás során.

Nagyon fontos az is, hogy a betétdíjakat megfelelően határozzák meg, és a lakosság számára egyszerű, átlátható legyen a rendszer.

„Ha a betétdíj túl nagy, akkor ez az egész rendszer működését megdrágíthatja, ha túl alacsony, akkor nem biztos, hogy visszajön az a palackmennyiség, amit elvárunk, tehát a betétdíjnak van egy optimális mértéke” – mondta el a műsorban Miklósvári Géza, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség elnöke. A visszaváltási rendszer kialakításának részleteiről már elkezdődött a szakmai párbeszéd.


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com