Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium és a Milestone Intézet is felkerült a The Telegraph friss rangsorára. A listán azok az iskolák szerepelnek, ahonnan a legtöbb diák jut be a két legnevesebb brit egyetem, az Oxford és a Cambridge képzéseire – olvasható az eduline.hu weboldalon.

Három szingapúri iskola vezeti azt a listát, amelyet a The Telegraph hozott nyilvánosságra – a brit napilapnál azokat a külföldi intézményeket vették számba, ahonnan a legtöbb hallgató érkezik az oxfordi és a cambridge-i egyetemre.

A húszas listán két magyar intézmény – a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium és a Milestone Intézet – is szerepel, számos kínai, görög, hongkongi, ciprusi, malajziai, gibraltári és litvániai iskolát megelőzve.

„Korábban az Oxfordra, a Cambridge-re felvételiző magyar diákok főként a reál tárgyakból, például matematikából, informatikából, fizikából értek el nagyon jó eredményt, a Milestone-nál viszont sokan érdeklődnek a földrajz, a filozófia, a történelem, a közgazdaságtan iránt, népszerű a társadalomtudományokat összefogó cambridge-i képzés, a Human, Social and Political Science is. Idén volt olyan diákunk is, aki orientalisztika szakra jutott be, míg mások klasszika filológia, Computer Science vagy éppen Land Economy szakra kerültek be” – mondja Greskovits György, a Milestone Intézet oktatási vezetője. Az intézményt a The Telegraph külön kiemelte a rangsort ismertető cikkben, 2010-es indulásuk óta ugyanis összesen 162 diák kapott felvételi ajánlatot a cambridge-i és az oxfordi egyetemtől, idén tizenegyen jutottak be a két intézménybe.

A Brexittel járó változások – az Európai Unió országaiból érkező, idén szeptemberben kezdő elsőévesek már nem kapnak tandíjkedvezményt és a brit diákhitelt sem vehetik fel – miatt egyébként az oxfordi, cambridge-i szakokra jelentkező EU-s diákok száma is visszaesett. „A bejutás szempontjából nagyon jó évünk volt, de mivel a két egyetemen még nem hoztak létre egy erős ösztöndíjrendszert, sok diák hiába kapott ajánlatot, anyagi okok miatt nem tud kimenni” – mondja Greskovits György, hozzátéve: arra számítanak, néhány év alatt kialakul majd egy olyan ösztöndíjrendszer, amellyel a tehetséges, felkészült hallgatók közül újra többen tudnak majd tanulni az Oxbridge képzésein.

A Fazekas-gimnázium és a Milestone példája is rámutat arra, mi történik akkor, ha van egy alulról építkező, autonóm oktatási-pedagógiai műhely, amely rengeteg tudást halmoz fel, és azzal viszi előre a diákokat.

„Nyilván a Fazekas-gimnáziumnak sokkal komoly történelme van, mint nekünk, de látszik, hogy egy szakmai közösség komoly nemzetközi ambíciókkal mire képes. Ezek átvehető módszerek, más iskolákban is lehetne hasznosítani” – mondja, hozzátéve: miközben rengeteg a tehetséges diák, a magyar oktatás egész egyszerűen „tékozló az emberi erőforrásokkal”. „Összehasonlíthatatlanul több erőforrásból gazdálkodó és nagyobb múltú intézményekkel vagyunk egy ligában, ez is azt mutatja, mire lenne képes az ország, ha az oktatásra mint fő erőforrástermelő ágazatra gondolnánk” – magyarázza.

Forrás:

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com