Önnek is elviszik

Amennyiben szeretné a Biatorbágyi Körképet postaládájába megkapni – mert eddig nem kézbesítették az ön számára és csak online tudta olvasni – kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 0670-659-4655.


 

Egyre többen gondolják úgy, hogy a zsúfolt strandok, a Velencei-tó és a Balaton helyett csendesebb helyet keresnek, ezért bányatavak mellett pihennek.

A nyári szünidő, a szabadságok idején kiemelten fontos felhívni a pihenni, kikapcsolódni vágyók figyelmét a fürdőzés szabályaira, valamint a bányatavak veszélyeire, a szabadvizek biztonságos használatára, hiszen ezek a vizek jóval több veszélyt rejtenek az ellenőrzött strandoknál. A szabadvizeken való tartózkodás szabályai mindenkire vonatkoznak, melyet nagyon fontos betartani, hiszen élettani, egészségügyi és jogi, következményei is lehetnek.

Pest megye közel negyven bányatavából kilencben engedélyezett a fürdés:

 • Dunaharaszti,
 • Dunavarsány,
 • Délegyházi tórendszer 2-4-6-os taván,
 • Kiskunlacháza,
 • Pócsmegyer,
 • Áporka.

Mindemellett Kiskunlacházán, Dunavarsányban lehetőség van a jet skire, az Omszki tó egy részén pedig lehet wake boardozni.

A Duna Pest megyei szakaszán is vannak kijelölt fürdőhelyek:

 • Dunabogdány,
 • Göd alsó,
 • Göd-felső,
 • Ráckevén.
Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, városok területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület meg van világítva, és legfeljebb a mély víz határáig. A fürdés tilalmát minden esetben 60×30 cm-es tiltó tábla jelzi, amely jól látható helyen kerül elhelyezésre.

A bányatavak medre kiszámíthatatlan. Ezek a tavak néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín meleg, a hirtelen vízhőmérséklet csökkenés pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást.
Medrükben előfordulhatnak fém darabok, munkagép alkatrészek, amik könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Sokan azt gondolják, csak az számít fürdésnek, ha nyakig megmártóznak a vízben, esetleg úsznak. Ez azonban nincs így, a különböző úszóeszközök, felfújható objektumok használata bizony fürdésnek minősül. Tehát a vízibiciklizés, a gumimatracon heverészés és az úszódeszkán hasalás is. Akik ezeket a tevékenységeket tilosban űzik, büntethetők.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, nemcsak a testi épségét, egészségét, életét veszélyezteti, de szabálysértést követ el, vele szemben szabálysértési eljárás indul, illetve a helyszínen is megbírságolhatják. Szabálysértési bírságot szabhat ki a rendőrség, a közterület felügyelők, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr.

Akár bányatóhoz, akár épített strandra látogat, fontos, hogy a saját és mások testi épsége mellett figyelmet fordítson vagyonbiztonságára!

 • Lehetőség szerint őrzött parkolót válasszon! A gépkocsi utasterében semmit ne hagyjon! Távozáskor győződjön meg arról, hogy a kocsit biztosan bezárta.
 • A strandokon leggyakrabban lopások fordulnak elő, azonban elővigyázatossággal, odafigyeléssel az is elkerülhető. Nagyobb összegű készpénzt, értékesebb műszaki cikket, ékszert ne vigyen magával!
 • Ahol lehetőség van rá, használjon csomagmegőrzőt!
 • Őrizetlenül ne hagyjon értéket a törölközőn, takarón.

 

Kellemes és biztonságos nyári időtöltést, kikapcsolódást kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság!

Forrás:
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com