Teljes lakásfelújítás három gyermekkel, egy pocaklakóval és egy nagymamával? Hogyan? Ilosvai Georgina elmeséli, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenéznie nagycsaládos kismamaként, és mi az, amit most, egy kis idő távlatából már egészen másképp csinálna. A csalad.hu riportját olvashatják.

Gina és Gáspár három kisgyermekkel, egy pocaklakóval, valamint Gina édesanyjával vágott neki két ház felújításának.

Kinőttük a pici lakásunkat, ezért eladtuk és édesanyám telkére, Törökbálintra költöztünk. Ezen a körülbelül 700 négyzetméteres területen két ház fekszik, egy kisebb és egy nagyobb. Mindkét ingatlan felújításába belevágtunk. Édesanyám háza körül kezdődtek meg elsőként a munkálatok. Amikor lebontottuk az első falat, aznap tudtuk meg az örömhírt, hogy érkezik az újabb családtag – meséli mosolyogva Gina.

„Nagy kihívás volt, de megugrottuk”
Gáspár masszőr, én gyógytornászként dolgozom. Mivel mindketten emberekkel foglalkozunk, humán beállítottságúak vagyunk és kicsit távol áll tőlünk a lakásfelújítás, mint elfoglaltság vagy hobbi. Van, aki nagyon szeret csempét választani vagy vacillálni a parketta színén; nos, minket nem ilyen fából faragtak (nevet). Ettől függetlenül a költséghatékonyság érdekében sok munkát magunk végeztünk el; pocakosan festettem, parkettáztam, mindezt a várandósággal járó rosszullétekkel „karöltve”, két égetnivaló kisfiú és egy kislány mellett. Nagy kihívás volt ugyan, de megugrottuk.

„Ez az igazi családépítő tréning”
Az egyik legnagyobb nehézség a gyerekek felügyelete és lefoglalása volt. Szülő legyen a talpán, aki a felújítandó lakban él, miközben a munkálatok mellett a gyermekei testi épségeit is felügyeli. Az építkezés és az állványozás nem éppen gyereknek való lakókörülmény, nem beszélve a folyamatosan felmerülő veszélyekről. Duguláselhárításnál például arra kellett figyelni, hogy nehogy belepottyanjanak az egyik gödörbe, de attól is féltem, hogy felmásznak az állványokra, esetleg a romok alól kell kihúzni őket.

Persze számukra az egész terep egy hatalmas játszótér volt, amelyen ideig-óráig remekül érezték magukat. Bevontuk őket a festésbe például, ahol viszont be kellett látnunk, hogy csak az első 20 percben tudjuk lekötni őket; utána már inkább rombolnak, mintsem építenek. Nemcsak a falakra került festék, hanem mindenre és mindenkire, sok-sok ruhánk a szemetesben landolt emiatt, de végül is felfoghatjuk ezt egy „családépítő tréningnek” is.

Kiszolgáltatott helyzetben
A várandósság mellett picit nehezen éltem meg azt is, hogy nőként egészen másképp kommunikáltak velem a szakemberek, mint ahogy a férjemmel tették volna. Megérteni, amit ők mondtak a munkálatokról, illetve megosztani velük az elképzeléseimet, miközben azt figyelem, hogy melyik gyerkőc épp hova rohan, nem volt egyszerű feladat.

Egy alkalommal épp a fürdőszobába cipeltem egy üveget, amikor az felrobbant a kezemben. Mindenütt üvegszilánkok hevertek, én véreztem több helyen is, a gyerekek pedig keresztül-kasul játszottak a felújítandó házban. Abban a kiszolgáltatott helyzetben úgy éreztem, hogy itt már csak az ima segíthet, de szerencsére semmi komoly baj nem történt – nevet visszaemlékezve Gina.

Egy rakáson
– A duguláselhárítás alatt nem volt víz, ezért a kertben állítottunk fel egy zuhanyzót; ott tusolt az egész család. Mivel mindahányan egy fedél alatt éltünk, ezért az összezártság okozta feszültséggel is meg kellett küzdenünk, amit leginkább egy valóságshowhoz tudnék hasonlítani (nevet). Anyukám a szobájában, mi egy rakáson a nappaliban matracokon aludtunk, és mindenki mindent tudott a másikról.

Három kisgyerek mellett voltunk ott mi, szülők és a 70 éves édesanyám, mindössze 60 négyzetméteren. A magánszféráról fél év erejéig le kellett mondanunk, így az énidő nagyon felértékelődött számunkra. Azóta már, hogy elkészültek a házak, mindannyiunknak megvan a saját élettere, de mivel körülbelül 20 lépésnyire lakunk egymástól, így jól esően tudunk egy közösségben élni.

Minden jó, ha a vége jó
– A terhességemet viszonylag jól viseltem, és mire a pici megérkezett, a ház is elkészült. A legkisebb lányunk érkezése meglepetés volt, ami egy kis átszervezést kívánt, viszont szerencsénk volt, mert kislányunk született és így egy szobába kerülhettek az egynemű gyerkőcök.

Ma már némiképp másképp csinálnám, ugyanis a legnagyobb kihívást egyértelműen az jelentette, hogy ott laktunk, ahol a felújítás zajlott. Szerencsére az Erzsébet-program pályázatát elnyerve egy „életmentő” nyaralás keretében kipihenhettük a fáradalmakat Keszthelyen és két, csodás új házzal is gazdagabbak lettünk.

 Ivanova Daniela


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture