Három tematikus kiállítást lát vendégül a szeptember 5. és 12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK2020) részeként saját székházában, a Pesti Vigadóban keddtől a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Orcád világossága címmel a Magyarország negyedik legnagyobb keresztény felekezetét alkotó görögkatolikus egyház egyházművészeti kincseiből látható kiállítás a Görögkatolikus Metropólia szervezésében – közölte az MTI-vel kedden az MMA.
A tárlat azt mutatja be gazdag tárgyanyag és számos interaktív felület segítségével, hogy kik a görögkatolikusok, hol élnek, és hogy milyen a Kárpát-vidék sajátos ikonfestészete és liturgikus tárgykultúrája.
Mint a közlemény emlékeztet, a Közép- és Kelet-Európában élő görögkatolikus egyházak sajátos fejlődési utat jártak be a keleti és nyugati egyházi és kulturális centrumoktól való távolság miatt. A magyar görögkatolikusok sajátos Kárpát-vidéki egyházi művészetet és kultúrát teremtettek meg a 17-19. század között, amely visszatükröz sokféle kulturális hatást, a közösségben lejátszódó társadalmi, etnikai változásokat.
A Legyetek tanúim című kiállítás a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával. A látogatók végigkövethetik az előkészületeket, a kongresszusi napok eseményeit és a rendezvény utóhatását.
A tárlatot az esztergomi Keresztény Múzeum az idei Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának megbízásából rendezi meg.
A NEK2020 rendezvényeként nyílt meg az Ezerarcú szeretet című kiállítás, a római katolikus egyház szolgáló szeretetéről.
A Katolikus Karitász által szervezett tárlat a szeretetet cselekedeteinek nemzetközi és magyarországi vonatkozásait és sokszínűségét, az egyház rászorulókért, bajba jutottakért végzett tevékenységét mutatja be látványos installációkkal, érdekes tárgyakkal, interaktív eszközökkel – áll a közleményben.

A kiállításokhoz kapcsolódóan a Pesti Vigadó kísérőrendezvényekkel is várja az érdeklődőket.

Az Éneklő Kedd(v)ek során a kiállítás nyitvatartása alatt minden kedden görögkatolikus kórusok és kántorok nyújtanak betekintést a görögkatolikus dallamkincs sokszínű örökségébe, liturgikus és népi énekek közös éneklésével, tanulásával. A Szombati csengettyűzésen pedig a Szent Efrém Férfikar tagjai 30-35 perces, gyerekeknek szóló interaktív zenei foglalkozásokkal készülnek a kiállítótérben szombatonként.

A kiállítások közös jeggyel, szeptember 19-ig tekinthetők meg a Pesti Vigadóban.

Forrás:
MTI, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com