A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent MNB elnöki rendelet értelmében a jegybank – a forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából – 5 forintos címletű érméket bocsát ki, hat különböző előlappal – olvasható a portfolio.hu-n.

A forint történetének legnagyobb példányszámban (12 milliós példányszámban) forgalomba hozott forgalmi érme emlékváltozatai lesznek ezek. A Matolcsy György által jegyzett rendelet szerint a kibocsátás időpontja 2021. augusztus 3. Az érmék réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készültek, súlyuk 4,2 gramm, átmérőjük 21,2 mm, peremvastagságuk 1,6 mm, szélük sima – tartalmazza a rendelet.

Az érmék előlapján, a középmezőben a „FORINT” szó egy-egy betűje – az „F”, az „O”, az „R”, az „I”, az „N” vagy a „T” betű – látható, a háttérben a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téren található épülete homlokzatának egy-egy részletével. Az érmék szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban, fent a „75 ÉVES A FORINT” felirat, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat és a „2021” verési évszám olvasható – mondja ki a rendelet, melynek harmadik paragrafusából az is kiderült: az érmékből 12 millió – változatonként 2 millió – darab készíthető.

 

 

Forrás:
portfolio.hu, Kiemelt kép: www.mnb.hu

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com