Megosztás:
Érdekelnek a nem mindennapi dolgok, kíváncsi vagy mit miért hívnak úgy, ahogy, nyitott vagy a nagyvilág érdekességeire? Szombaton reggel, a kávé mellé egy rövid „Tudtad, hogy…?” hírmorzsa, amivel könnyebben indulhat a nap.

A világ még mindig sportlázban ég, 2021. augusztus 24-én ünnepélyes keretek között megkezdődött a Paralimpia Tokióban. A paralimpiai játékok testi és értelmi fogyatékosok, sérültek számára rendezett nemzetközi sportverseny az olimpiai játékok mintájára. Kiváló sportolóink több versenyszámban is rajthoz állnak és megtesznek mindent azért, hogy minél több éremmel térjenek haza. Szóljon még mindig, szóljon nekik is: HAJRÁ MAGYAROK!!!

Története

A paralimpia története nem nyúlik vissza olyan távoli időkre, mint az Olimpiáké, de az üzenete annál mélyebb, hiszen esélyt ad azon emberek számára is, akik valamilyen oknál fogva bármilyen fogyatékkal élnek.

George Eyser műlábas tornász volt az első fogyatékos olimpikon 1904-ben. Halassy Olivér 1932-ben a Los Angeles-i, 1936-ban a berlini olimpián az aranyérmet megszerző vízilabdacsapat tagja és 1931-ben Párizsban az 1500 méteres gyorsúszás Európa-bajnoka volt. Takács Károly 1948-ban és 1952-ben sportlövészetben nyert aranyat. Mivel jobb karját elvesztette, bal kézzel lőtt. Liz Hartel dán lovasatléta ezüstérmet nyert 1952-ben. Fogyatékosságát gyermekbénulás okozta 1943-ban.

A kerekesszékesek számára 1948-ban rendezték meg először a sporteseményt Aylesburyban (Egyesült Királyság) 1948 International Wheelchair Games néven az első londoni olimpiával párhuzamosan. Az eseményt az 1939-ben menekültként érkezett német Sir Ludwig Guttmann neurológus kezdeményezte, hogy összekapcsolja az épek és a kerekesszékesek versenyeit. Az eseményen 14 hadirokkant férfi és nő vett részt, akik mind gerincsérültek voltak, és íjászatban mérték össze erejüket. 1952-ben ugyanott rendezték meg a nemzetközivé váló sporteseményt, amin holland veteránok is részt vettek. A Stoke Mandeville Games az esemény egy másik neve.

1960-ban rendezték meg első alkalommal a Bénultak Világjátékát Rómában, de nem az olimpiával párhuzamosan, hanem néhány héttel azután. Azóta a paralimpiát az olimpia évében, néhány héttel az olimpiát követően rendezik meg annak helyszínén. 23 ország 400 kerekesszékes sportolója vett részt, és nem csak hadirokkantak. 1976-tól az esemény kiegészült a téli paralimpiával, amit első alkalommal Svédországban rendeztek meg. Ez volt az első paralimpia, amin engedélyezték a nem kerekesszékes sportolók indulását.40 ország 1600 sportolója vett részt.

Ez volt az első paralimpia, amin több kategóriába sorolták a résztvevőket, így a sportolók is többféle fogyatékosságot viseltek. Ezután négy évenként tartották a téli paralimpiát a nyári olimpia évében. Az utolsó ilyen időpontban rendezett téli paralimpia az 1992-es Albertville-ben rendezett téli paralimpia volt. Ezután áttértek a ma is használt rendszerre, hogy két évvel a nyári játékok után tartják a téli paralimpiát, a téli olimpiához hasonlóan.

1984-ben Los Angeles szervezőcsapata megtagadta a Fogyatékosok Nemzetközi Játékának szervezését, azzal az indokkal, hogy nem illik be a Los Angelesben rendezett játékok professzionális képébe.

Chicago vállalkozott az esemény megrendezésére, de néhány hónappal a játékok megkezdése előtt visszalépett, mivel hiányzott még 100 000 dollár a költségek fedezésére. Végül a játékokat két helyszínen rendezték meg. A bénultak Stoke Mandeville-ben (Egyesült Királyság), a többi mozgássérült New Yorkban, a Long Islanden levő Hempsteadben versenyzett. Az ottani Hofstra Egyetem két óra alatt gyűjtötte össze a szükséges pénzt.

Az 1988-as szöuli nyári paralimpia óta a játékokat az olimpia helyszínén rendezik. Egy 1991-es szerződés alapján ez minden további paralimpiára érvényes. 1996-ban a szervezők Atlantában az olimpia után minden berendezést lebontottak, így a fogyatékos sportolók romok között versenyeztek. 2012-től kezdve a paralimpiát az olimpiával együtt kell reklámozni, a helyi szervezőbizottság rendezésében. Eszerint a paralimpia mindig három héttel az olimpia után kezdődik. A szerződés jelenlegi formáját 2001-ben nyerte el, és 2020-ig érvényes. 1992-től hasonlók érvényesek a téli paralimpiára.

A paralimpiai játékokat nem a versenyzők fogyatékosságának, hanem teljesítményének kiemelésére rendezik.

A kis íjászverseny igazi világjátékká nőtte ki magát. Ma már nemcsak hadirokkant kerekesszékesek, hanem több fogyatékossági kategóriába sorolt élsportoló méri össze teljesítményét, habár a hallássérültek kimaradtak. Mind a nyári, mind a téli paralimpiát világszerte elismerik. Van kategóriája a látássérülteknek és a kisnövésűeknek is, de az értelmi fogyatékosokat és a hallássérülteket is az egyéb kategóriába sorolják. Ezért nem vesznek részt siket sportolók a paralimpián.

1989-ben alakult meg a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), amely 174 ország paralimpiai szövetségét és négy fogyatékos-specifikus nemzetközi sportszövetséget fog össze, továbbá az IPC felel a  paralimpia szervezéséért és fejlesztéséért  A szervezet Elnöke Philip Craven, egykori angol paralimpikon., aki tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is. Kilenc sportág számára nemzetközi szövetségként szolgál; ezekben a sportágakban az IPC szervezi a világbajnokságokat és más versenyeket. A bizottság sok nemzetközi és nemzeti sportszervezetet és szövetséget fog össze. Ők ápolják a kapcsolatot a médiával, minősítik a játékvezetőket, tisztviselőket, és az olimpiai szabályzatok betartatását is segítik.

A paralimpia szót eredetileg az angol paraplegic (bénult) és az olimpia szavak összetételével alkották meg. Később átdefiniálták a szót, és az előtagot a görög para (mellett) szóra értelmezték át, hogy kifejezzék az olimpiával való kapcsolatot, a játékok egymásmellettiségét és a többi sérülttel való összetartozást. Ezt az elnevezést 1988-ban, Koreában használták először. Azelőtt A Bénultak Világjátékai vagy A Fogyatékosok Olimpiája volt a neve.

Elterjedt tévhit szerint a világjáték elnevezése jogi okok miatt lett paralimpia, ugyanis a NOB megtiltotta az olimpia szó használatát. Soha nem nevezték ezeket a versenyeket paraolimpiának. Ez azért sem lehet igaz, mert akkor a -limpia végződésbe is belekötöttek volna. A dolognak nyelvi okai vannak, ugyanis a szó megalkotóinak egyszerűbben, jobban hangzott így, valamint így sokkal könnyebben kiejthető. Sőt, egyes parasportolók egyenesen megsértődnek, ha paraolimpiának nevezik versenyüket. Az angolul igen becsmérlő hatású “limp” (jelentése körülbelül megegyezik a magyar rokkant, kripli szóval) kifejezéssel való rokon hangzás miatt egyesek a paralimpia elnevezést tartják inkorrektnek.

Magyarország 1983 óta rendelkezik nemzetközi sportszervezet tagsági jogával. Az OTSH engedélye után a tagdíj befizetése 1984-ben a New York-i Fáklya Világjátékok előtt, az utolsó pillanatban történt meg és ezzel a new york-i szereplés lett a legsiker

Jelképei

Paralimpia mottója: “A lélek mozgásban”

Logó: 1987-ig az olimpiai karikák alkották a logót. Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magának követelte a logó használatát, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak meg kellett változtatnia a logóját. Később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az öt csepp ellen is fellépett, mivel színük és elhelyezésük a karikákével megegyezett, ezért háromra csökkentették a cseppek számát. 2004-ben az IPC saját döntése alapján változtatott logót, hogy megjelenítse a paralimpikonok sportszellemét, és hogy az IPC felismeri a bennük rejlő képességeket, és támogatja őket. Az IPC célja, hogy segítse a paralimpikonokat a minél jobb eredmények elérésében, és hogy felrázza és inspirálja a világot.

A logón levő három alakzatot agitonak nevezik, a latin agito (mozgásba hozok) szóból. A három agito egy központi pont körül forog, ezzel jelképezi a Föld minden tájáról összesereglő sportolókat. Színük azonos a korábban használt három csepp színével: piros, kék, zöld.

Himnusza: 1996-ban fogadták el hivatalos himnuszként Thierry Darnis “Hymn de l’Avenir” szerzeményét.

Érdekességek
 • Az első paralimpikon az új-zélandi Neroli Fairhall íjász volt, aki eljutott az 1984-es Los Angeles-i olimpiára.
 • 2008-ban Oscar Pistorius dél-afrikai sprinter megpróbált eljutni a 2008-as nyári olimpiára. Mindkét lába térd alatt amputált, és karbonszálas műlábbal fut. Paralimpiai rekordtartó 100, 200, és 400 méteren. 400 méteren 0,70 másodperccel maradt le a kvalifikációról. A paralimpiára már eljutott, és aranyérmet nyert 100, 200, és 400 méteren. 2011-ben Pistorius bejutott a 2012-es nyári olimpiára, ahol két számban indult. 400 méteren az elődöntőig jutott, és csapata nyolcadik lett a 4 × 400 méteres váltón.
 • Ez a világ második legnagyobb sporteseménye.
 • A paralimpiai játékok televíziós közvetítése 1976-ban kezdődött, ekkor azonban még csak felvételről lehetett az egyes nemzetek eredményeit nyomon követni. Az 1992-es paralimpiáról már 45 órányi élő közvetítést adtak Európában.
 • A paralimpikonokat négy kategóriába sorolják: mozgássérültek, központi idegrendszeri mozgászavarban szenvedők, enyhe értelmi sérültek és látássérültek.
 • Magyarország 1976-ban küldött először hivatalos küldöttséget a játékokra, de a 12 sportolót és a három kísérőt a harmadik napon – tiltakozásul a dél-afrikai apartheid rezsim sportolóinak jelenléte miatt – hazarendelték. Tauber Zoltán asztaliteniszező aranyérmét, Oláh József atléta bronzérmét a rendezők törölték a hivatalos protokollból. (Az érmeitől politikai okokból megfosztott két sportolót idehaza a riói paralimpia előtt rehabilitálták, Tauber Zoltán megkapta az utólag mégis elismert aranyérmét, Oláh József atléta özvegye pedig átvehette a bronzérmet jelképező oklevelet.)
 • A paralimpiai játékok történetében eddig 30 arany-, 41 ezüst- és 55 bronzéremmel büszkélkedhetünk EDDIG…
 • 2004-ben az athéni paralimpián 38-an képviselték a magyar színeket, egy arany-, nyolc ezüst-, illetve tíz bronzéremmel zárva a játékokat és ez volt az első alkalom, hogy itthon a paralimpikonok az olimpikonokkal azonos jutalmazásban részesültek.
 • 2008-as pekingi paralimpián sporttörténelmi bravúrt hajtott végre Szekeres Pál, aki a tőrözők között végzett a harmadik helyen, ezzel ő lett az első és eddig egyetlen sportoló a világon, aki nyári olimpián (1988. Szöul csapatban bronzérem) és paralimpián is érmet szerzett. A sportoló 1991-ben bekövetkezett súlyos autóbalesete után kényszerült kerekesszékbe, de sportkarrierjét nem adta fel és több paralimpián is
Magyar sikerek
 • 1972. Heidelberg – 1 bronz – Fejes András (60 méter kerekesszékes futás)
 • 1976. Toronto – 1 arany – Tauber Zoltán (egyéni); 1 bronz – Oláh József (magasugrás)
 • 1984. New York – 13 arany – Dukai Géza, Hoffman Judit, Jeszenszky Attila, Pálinkás László, Stettner Ferenc, Tory György, Stettner Ferenc, Tóth András(úszás) Oláh József (atlétika), Szabó Tibor (súlylökés); 13 ezüst – Czuth Gábor, Király Józsefné, Lorencz Péter, Németh László (atlétika), Hoffman Judit, Stettner Ferenc, Tory György, Dukai Géza (úszás); 2 bronz – Nyírő Lajos (atlétika)
 • 1988. Szöül – 5 ezüst – Nagy Dénes, Nánási István (atlétika), Nánási István (erőemelés), Tory György, Becsey János, Tóth András dr., Dukai Géza, Takács Sándor (úszás), Erdős Lajos, Majsai Károly, Kovács Győző, Szepesi Attila (asztalitenisz)
 • 1992 Barcelona – 4 arany – Becsey János, Vereczkei Zsolt,  Engelhardt Katalin, Laki Anikó (úszás), Szekeres Pál (vívás), Pusztafiné Judit, Sasváriné Paulik Ilona (asztalitenisz); 4 bronz – Becsey János, Zámbó Diana (úszás), Pazinczár Attila (atlétika), Sasváriné Paulik Ilona (asztalitenisz)
 • 1996 Atlanta – 5 arany –  Engelhardt Katalin, Járomi Mónika, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána, Vereczkei Zsolt (úszás), Sasváriné Paulik Ilona (asztalitenisz), Szekeres Pál (vívás); 2 ezüst – Járomi Mónika (úszás), Pálfi Judit (vívás); 3 bronz – Engelhardt Katalin, Ráczkó Gitta (úszás)
 • 2000 Sydney – 4 arany – Májer Gábor, Rácz János, Sánta Krisztián, Szedő Tibor; Pásztory Dóra, Sánta Krisztián, Vereczkei Zsolt (úszás); 5 ezüst – Becsey János, Sánta Krisztián, (úszás), Pálfi Judit (vívás); 14 bronz – Engelhardt Katalin, Kovács Ervin, Pásztory Dóra, Rácz János, Sánta Krisztián, Szedő Tibor (úszás), Szekeres Pál, Krajnyák Zsuzsanna (vívás), Orsós Mária, Ponyori Sándor (atlétika), Vincze Gábor (judo)
 • 2004 Athén – 1 arany – Pásztory Dóra (úszás); 8 ezüst – Kovács Ervin (úszás), Dani Gyöngyi, Jurák Andrea, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit, Dani Gyöngyi (vívás); 10 bronz – Béres Dezső, Gyurkota József (boccia), Biró Norbert, Nagy Sándorné, Vincze Gábor (judo), Szávai Csaba (erőemelés), Engelhardt Katalin, Ráczkó Gitta, Vereczkei Zsolt (úszás), Szekeres Pál, Krajnyák Zsuzsanna (vívás)
 • 2008 Peking – 1 arany – Sors Tamás (úszás); 5 bronz – Sors Tamás, Ráczkó Gitta, Vereczkei Zsolt (úszás), Szekeres Pál (vívás)
 • 2012 London – 2 arany – Sors Tamás (úszás), Pálos Péter (asztalitenisz);  6 ezüst –  Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna (vívás), Sors Tamás, Tóth Tamás (úszás); 6 bronz – Biacsi Ilona (atlétika), Osváth Richárd, Krajnyák Zsuzsanna (vívás); Sors Tamás, Vereczkei Zsolt (úszás), Szabó Nikolett Diána (judo)
 • 2016 Rio de Janeiro – 1 arany – Tóth Tamás (úszás); 8 ezüst – Biacsi Ilona (atlétika), Csonka András (asztalitenisz), Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Osváth Richárd (vívás), Pap Bianka, Sors Tamás (úszás), Suba Róbert (kajak); 9 bronz – Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla (vívás), Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt (úszás), Pálos Péter (asztalitenisz), Tunkel Nándor (erőemelés)

A paralimpikonok küzdenek azért, hogy úgy kezeljék őket, mint az ép olimpikonokat. Ennek ellenére még mindig hátrányos helyzetben vannak hozzájuk képest. A paralimpia magyar érmesei csak tizedannyi díjazásban részesültek, mint az ép olimpikonok, mondván, ők nem olimpikonok. A sportolók támogatása töredéke az épekének, ezért sokuk amatőrként versenyez.

 

“Az olimpián hősök születnek, a paralimpiára hősök érkeznek” (Harry herceg)

Forrás:

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture