Múlt héten az Örkény Színház úgy döntött, hogy védettségi igazolványhoz kötné a belépést az előadásaira, azonban kiderült, hogy egyetlen színháznak sincs joga a kötelezően előírtnál szigorúbb feltételhez kötni előadásai látogatását – adta hírül a BudaPestkörnyéke.hu.

„Az Örkény Színház a járvány megjelenése óta mindig nézőinek és dolgozóinak elérhető legnagyobb biztonságára törekedett. Most is így teszünk, ezért előadásaink látogatását a kötelezően előírtnál szigorúbb feltételhez kötjük” – írta a honlapján a színház.

„Előadásinkon védettségi igazolványt kérünk. Tizennyolc éven aluli nézőink is védettségi igazolvánnyal látogathatják előadásainkat. Meggyőződésünk, hogy ez szolgálja legjobban mindannyiunk védelmét, így az oltatlanokét is, akik különösen kitettek egy esetleges fertőzésnek” – folytatta a közleményét a színház.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője a Klubrádió kérdésére válaszolva azt írta, egyetlen színház sem kérhet védettségi igazolványt a belépőktől, aminek több oka is van.
A koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egy különleges egészségügyi adatnak számít, amelynek kezelése fő szabály szerint tilos.

„A színházak esetében adatkezelői részről az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg” – írja a válaszában Péterfalvi.

A NAIH szerint sem az Örkény Színház, sem más, közfeladatot ellátó, közpénzből is gazdálkodó színház előadásai nem minősülnek olyan kulturális eseménynek, ahol igazolványt lehet kérni. Az elmondása alapján ezek a színházak egyértelműen az ,,előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény” kategóriájába tartoznak.

Péterfalvi Attila ezért azt javasolta az Örkény Színháznak, hogy amennyiben szükségesnek véli a szigorítást, a jogalkotóhoz kell fordulnia egy esetleges jogszabály-módosítás érdekében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint nem kötelező a védettségi a színházban.

Forrás:
budapestkornyeke.hu, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com