A Kormányinfón tájékoztat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – olvasható a hirado.hu-n.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a negyedik és az azt követő hullámok el fognak térni a mögöttünk hagyott eddig járványhullámoktól, ugyanis az oltás olyan eszköz, amelytől a védettség egyértelműen sokszorosára nő.
Ha az oltás működik, akkor Magyarország is működni fog. A kormány nem kívánja a lezárások politikáját fojtani, igaz az idősek veszélyezettsége most is nagy, ezért kifejezetten a 60 év felettieknek javasolják a harmadik oltást. Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa – jelentette ki.

A kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítását kéri január elsejéig – jelentette be.

Korábban már az alapvető alkotmányos jogok gyakorlását korlátozó szabályok feloldásra kerültek, tehát ma a veszélyhelyzet meghosszabbítása semmilyen szabadságbeli korlátot nem jelent, többek között tüntetni is lehet. Azt is látja a kormány, hogy ezeket a jogokat ma Magyarországon nem csupán lehet gyakorolni, hanem gyakorolják is és ez így van rendjén. Ugyanakkor a kormánynak az akcióképességre, a gyors reagálási képességre az ezt követő időszakban is szükség lesz.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy nem lesznek olyan magasok a számok. Hatmillió honfitársunk már be van oltva, ami jó jel. De továbbra is azt kérik, hogy aki még nem oltakozott tegye meg, illetve a 60 éven felüliek igényeljék a harmadik emlékeztető oltást is – erősítette meg Gulyás a korábban elhangzottakat.

Zajlanak a tárgyalások a munkáltatókkal az oltások kötelezővé tételéről bizonyos ágazatokban, de konkrét döntés erről nincsen. Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe a jövőben nőhet – tette hozzá.

Bőven van elegendő oltóanyag,

  • Pfizerből és Modernából 3,3 millió,
  • AstraZenecából 1,5 millió,
  • Sinopharmból több mint 2 millió vakcina áll rendelkezésre.
  • A 12 év alattiaknak ajánlott Pfizer oltásokból rendelni fog Magyarország.

A kormány értékelte a pápalátogatást is. Köszönetet mondtak a mintegy 20 ezer embernek, akik segítették, hogy az Eucharisztikus Kongresszus megvalósuljon.

A nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka kiállt a 200 ezres minimálbér mellett. A minimálbér emeléséről jelenleg is tárgyalnak. Szeretnék, ha január elsejére elérni a 200 ezer forintot, ami nagy eredmény lenne. A szakmunkások minimálbér-emelése is szóba került. Ha emelkedik a minimálbér, akkor emelkedik a garantált bérminimum is – mondta.

Személyesen kell jelentkezni, ha valaki szeretne bent maradni a hitelmoratóriumban október 31-ig.

Bizakodásra adnak okot a harmadik negyedéves gazdasági adatok. Ma 4,704 millióan dolgoznak, soha ennyi aktív munkavállaló nem volt még itthon, ezért a kabinet reméli, hogy az 5,5 százalékos növekedés meglesz.

Forrás:
hirado.hu, Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com