Megosztás:

Csaknem száz programot, köztük látványos előadásokat, szakmai tájékoztatókat és kísérleteket kínál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Kutatók éjszakáján pénteken és szombaton.

A programok között szerepelnek kémiával, a fizikai vagy mérnöki tudományokkal, valamint járművekkel összefüggő előadások, a laborokban pedig látványos ismeretterjesztő kísérletekkel várják a látogatókat – közölte az egyetem kedden az MTI-vel.

  • A BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Áramlástan Tanszéke ezúttal is a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban mutatja be az áramlástan látványos világát.
  • A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) programjai között találhatók izgalmas kémiai kísérletek, a Molekulák – tényleg a sötét oldalon? című előadás pedig új szemszögből mutatja be a mérgeket, a mérgező növényeket, a harci anyagokat és a kábítószereket.
  • A Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) szervezésében lehetőség nyílik a földi műholdvezérlő állomás meglátogatására. Hagyományos program a nagyfeszültségű laboratórium megtekintése, ahol a villamosság látványos jelenségeit figyelhetik meg a vendégek.
  • Az önvezető járművek világába vezetik be a látogatókat a Közlekedési és Járműmérnöki Kar (KJK) szakemberei. Az Ön vezet vagy “önvezet”? című előadásukban megvilágítják, mit érdemes tudni a járművek automatizálásának jelenlegi trendjeiről, valamint az új technológia etikai kérdéseiről.
  • A Természettudományi Kar (TTK) ezúttal is bepillantást nyújt az országban egyedülálló – idén 50 éves – oktatóreaktor működésébe, valamint több programmal készül a természet látványos mintázatának matematikai hátterétől kezdve a kvantumos összefonódás jelenségéig.
  • A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) szakemberei az 1946-ban hazánkban lejátszódó hiperinfláció okait mutatják be előadásukban. Az érdeklődők továbbá betekintést nyerhetnek a BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) Anyagvizsgáló Laboratóriumának mindennapi működésébe és legújabb kutatásaiba.

Az eseménysorozat ingyenes, ugyanakkor néhány bemutató látogatása előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvényeken csak védettségi igazolvány bemutatásával vehetnek részt az érdeklődők.

A szeptemberben 240. tanévét kezdő Műegyetem 17. alkalommal csatlakozik a Kutatók éjszakája tudománynépszerűsítő rendezvénysorozathoz.

Forrás:
MTI, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture