Megosztás:

A Kossuth Rádióban tíz héten keresztül, szerdánként beszélgetést hallhatnak Áder János köztársasági elnökkel a klímaváltozásról, a közelgő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo kapcsán – olvasható a hirado.hu weboldalon. 

Áder János elmondta, nap mint nap arról hallunk, hogy nagymértékben nőtt a világon, Európában, Magyarországon a zöld energiarendszerek száma. 1992-ben 13 százalék volt a tiszta, zöld energiafogyasztás, pár évvel ezelőtt pedig ez az arány 15 százalékra változott. Ez pedig mégsem olyan nagy különbség. Ez azzal magyarázható, hogy az elmúlt években megnövekedett az energiafogyasztás – mondta Áder János.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy lehet bővíteni a kapacitásokat, de ha ez nem párosul energiahatékonyságot javító intézkedésekkel, akkor „állandóan csak futunk a pénzünk után”, újra és újra kapacitásbővítéssel kell a növekvő energiaigényt kielégíteni.

A napelemek, a napenergia ára az elmúlt pár évben jelentősen lecsökkent – mondta

Ma még a Föld lakónak a jelentős része 770 millió ember nem fér hozzá a vezetékes áramhoz. Ugyanakkor az ENSZ által kitűzött fenntarthatósági célokban leszögezték, hogy 2030-ra ezt a számot 0-ra csökkentik. Ehhez jelentős kapacitásbővítéshez van szükség, mivel azt is szem előtt kell tartani, hogy nemcsak az energiaigény növekedik folyamatosan, hanem a népesség is folyamatosan nő.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy nő a napi átlaghőmérséklet, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy nő a légkondicionáló berendezések beszerzésének igénye is.

Hét százalékos energiafelhasználás-csökkenést jelent az, ha egy fokkal csökkentjük a szobánk hőmérsékletét, tehát ha télen mondjuk nem 23, hanem 22 fokra állítjuk be a termosztátot a lakásunkban.

Magyarországon 27 százalék a tiszta energiafogyasztás aránya. A teljes energiafogyasztás 13 százakét pedig megújuló energiaforrásokból nyerjük ma Magyarországon.

A kormány arra is törekszik, hogy 2030-ra Magyarországon a tízezer lakosnál nagyobb városokban már csak elektromos buszok közlekedjenek – hangsúlyozta. A szemléletváltás a legfontosabb a klímaváltozás megállításában. Ugyanakkor a technológiaváltásról sem szabad megfeledkezni, mivel újabbnál újabb zöld fejlesztésekre, innovációkra is szükség van. Erre egy példa, zöld energiatárolókat kell kifejleszteni, mivel hiába termelünk nagy mennyiségben zöld energiát, ha azt nem tudjuk tárolni.

A Planet Budapest eseményen azt is bemutatják majd, hogy hogyan, milyen technológiákkal lehet majd tárolni, szállítani a zöld, tiszta energiát.

Sok kicsi sokra megy – hangzik a népi bölcsesség. Vagyis, ha odafigyelünk és tudatos fogyasztókká válunk, odafigyelünk mit vásárolunk, hogyan mosunk, hogyan közlekedünk, akkor akár egyénenként is hozzájárulhatunk a klímaváltozás megelőzéséhez, lelassításához.

Forrás:
hirado.hu, Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture