Megosztás:

A hvg.hu figyelt fel Kemenesi Gábor virológus Facebook bejegyzésére, ami a koronavírus megjelenése óta az első nagy tanulmány az infulenzavírus egyes fajainak elemzéséről.

Az elmúlt 1,5-2 évben minden a koronavírusról szólt, az infulenza szinte feledésbe is merült. Hogy mi is lehet ennek az oka? Erre kereste a választ Kemenesi Gábor virológust is és írta meg az első, nagy tanulmányt ezzel kapcsolatban.

“Az influenzavírus esetében éppen azt a jelenséget látjuk, ami most rendkívül jól jönne a SARS-CoV-2 ellen is. A genetikai változatosság eltűnését és a vírus(vírusok) visszaszorulását” – áll Kemenesi bejegyzésében.

“Az influenzavírusok rendkívül komoly visszaszorulását tapasztalhatjuk 2020 év eleje óta. Az influenzavírusok globális keringését és az aktuálisan terjedő vírustörzsek megjelenését/széthurcolását a globális embermozgások és a szezonalitás alakítják. Mióta a mozgás jelentősen lassult, illetve egy ideig le is állt, láthatóan számos influenzavírus törzs eltűnését okozta (magyarázó: ha egy vírustörzs egyszerűen nem képes a fertőzési láncolatokon emberről-emberre tovább menni, gyakorlatilag kihal). A lezárások, utazási korlátozások hatására éppen ezt láthattuk, ez egyfelől érdekes az influenzavírusok tekintetében, másrészt pedig mutatja a SARS-CoV-2 és általában a légúti vírusok elleni hatékonyságot (figyelem – egészségügyi szempontról van szó, nem gazdaságiról)” – magyarázza a jelenséget a virológus – “További érdekesség, hogy a fennmaradó törzsek és variánsok bizonyos földrajzi régiókban találtak „menedéket”, ezek a területek lesznek később a figyelem középpontjában amikor az újrainduló világban megindulhatnak a kimaradt vírusok is” – folytatja a tanulmány ismertetését Kemenesi Gábor.

A tanulmány rámutat, hogy a lezárások működhetnek a légúti vírusok ellen, így a koronavírus terjedésénél is jelentős visszaesést érhetett el, ami emberéleteket mentett meg. Felhívja a figyelmet egy univerzális influenza vakcina fontosságára – a mostani évről évre változó, aktuálisan terjedő vírusvariáns specifikus helyett-, ami optimális esetben minden törzs ellen védelmet tud nyújtani az emberiség számára.


Forrás:
Kemenesi Gábor Facebook/Média Kft., Kiemelt kép illusztráció: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture