Ha szétnézünk a háztartásunkban, szinte nem tudunk olyan területre pillantani, ahol a szemünk ne akadna meg műanyag terméken. Az ajtó, az ablak, a berendezési tárgyak, az elektronikus eszközök, a konyhai kellékek… a mindennapi életünk lényeges részei a legkülönbözőbb színekben, állagban és formában.

Manapság divatos a műanyagokat úgy összességében nem szeretni, mert mindenhonnan azt halljuk, mennyire káros hatással vannak a környezetre.

Pedig a környezetre nem a műanyag van rossz hatással, hanem az ember, aki nem megfelelően használja.

Sajnos a tárgyakat főként addig értékeljük, óvjuk, amíg hasznunkra vannak, de amikor élettartamuk végére érnek, rövid úton igyekszünk szabadulni tőlük.

„Fontos lenne változtatni azon a berögzült elképzelésen, hogy egy műanyag tárgy kizárólag abban a funkcióban létezhet, ahogyan mi találkoztunk vele. A műanyagok egy része ugyanis szinte végtelenszer újrahasznosítható, csupán rajtunk múlik, hogy ehhez a saját mikroközegünkben milyen mértékben járulunk hozzá” – mondja Kancsár Zoltán műanyagfeldolgozó technológus, a Mould Kft. ügyvezetője.

A környezetvédelem az otthonunkban kezdődik

A műanyagok újrahasználhatóságát úgy segíthetjük, ha az otthonunkban feleslegessé vált, műanyagot tartalmazó tárgyakat szelektív kukában helyezzük el, a műanyag borítású elektronikai eszközöket pedig hulladékudvarban adjuk le. Így kerül olyan kezekbe, amelyek gondos válogatása során minden, ami arra alkalmas, újbóli felhasználásra kerül. Talán észre sem vesszük, de rengeteg olyan dolgot használunk mi is – kerékpár, cipő, fogkefe, csomagolás –, aminek az alapanyaga korábban teljesen más funkciót töltött be.

Biatorbágyon az önkormányzat és a Depónia összefogásaként szeptemberben kapott a lakosság új, 120 literes kék kukákat, ezzel is segítve a hulladékok szelektíven gyűjtését.

„A szétválogatott, újrahasznosításra alkalmasnak ítélt anyagokat különböző tisztítási és kezelési eljárások után ledarálják, granulátumot készítenek belőlük, amelyekből azután a gyártósorokon újabb, hasznos termékek készülhetnek. Ha ez a körforgás újra és újra megvalósulna, nagyon nagy mértékben tudnánk csökkenteni a valóban hulladéknak minősíthető műanyagok mennyiségét” – hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette – “Már egy termék megtervezésénél is törekedni lehet arra, hogy a gyártás során minél nagyobb mértékben felhasználható legyen az újrahasznosított műanyag. Funkciótól függően ilyen alapanyagból is kiváló minőségű termékeket, alkatrészeket lehet előállítani.”

A Mould Kft. többek között televízió-alkatrészeket, talpat és csatlakozófedeleket, többször használatos tányérokat, poharakat gyárt nagy szériaszámban.

Ügyvezetője lényegesnek tartja, hogy a gyártási ciklus során keletkezett selejt anyagokat is újra felhasználják – vagy ugyanahhoz a termékhez, vagy másikhoz. Olyan is előfordul, hogy az anyagfajták közötti váltás során vegyes anyag keletkezik, amelyet helyben nem tudnak tovább felhasználni, de az sem megy kárba: a cég partnereinek tevékenysége nyomán hasznosul, a belőle készült granulátum útépítéseknél alkalmazható, sóder helyett.

Az európai hulladékcsökkentési hét aprópóján is kijelenthető, hogy nem a nehezen pótolható műanyag ellen kell felszólalnunk, hanem annak észszerű felhasználása mellett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com