Egy lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos döntésnek fontos része, hogy tájékozódunk arról, milyen forrásokra, segítségre számíthatunk. Nehéz és időigényes azonban minden támogatási formát egyenként részletesen áttanulmányozni, és sok bizonytalanság, kérdés merülhet fel a jogosultságunkkal és azzal kapcsolatban, hogy melyeket lehet együttesen igénybe venni, illetve mik zárják ki egymást.

Ehhez ad segítséget a Családtámogatási kalkulátor. Az első benyomásokról egy-egy tesztelőt is megkérdezett a csalad.hu.

Házas, élettársa van, vagy egyedülálló? Hány gyermeket nevel? Szeretne-e a jövőben gyermeket vállalni? Rendelkezik saját tulajdonú lakással? Milyen otthonnal kapcsolatos tervei vannak? – Ha néhány ilyen és ehhez hasonló kérdésre válaszol, a kalkulátor segítségével megtudhatja, melyek a jelenlegi élethelyzetéhez és a jövőbeni terveihez leginkább illeszkedő támogatási formák.

A Családtámogatási kalkulátor által összeállított listában megtalálhatja mindazokat a támogatási formákat, amelyeket igénybe vehet. A hiteles, szakértők által összeállított tájékoztatókban részletesen olvashat a támogatási formákra vonatkozó szabályokról és feltételekről is.

A kalkulátor segítségével kiszámolhatja, hogy a maximális összegből mennyit igényelhet, és azt is megtudhatja, hogy ha változik az élethelyzete (például gyermeket vállal vagy összeházasodik az élettársával), milyen elemekkel bővül az állami támogatásokra való jogosultsága.

A kalkulátor által összeállított listából kiválaszthat egy-egy támogatási formát is, és a specifikus kérdések megválaszolása után megtudhatja, hogy valóban jogosult lehet-e az adott támogatásra és pontosan mekkora összeg erejéig.

A kalkulátor segítségével arról is információt kaphat, miként alakíthatja át a terveit úgy, hogy az megfeleljen az adott támogatási formának, és útmutatást kaphat azzal kapcsolatban is, ha más támogatási forma esetleg jobban megfelelne az igényeinek.

“Kipróbáltam a kalkulátort, nagyon logikusan felépülő, gyorsan megválaszolható kérdésekkel lehetett előrejutni az egyes támogatási formák részleteinek megismerésében. Régóta gondolkozunk férjemmel, hogy a gyerekeknek valamilyen, az életben való indulásukat segítő előtakarékossági formát keressünk.

A kalkulátornak hála, most tervezzük is meglépni ezt, a Start-számlára fogunk befizetni és babakötvénnyel próbáljuk segíteni majdani életkezdésüket” – osztotta meg tapasztalatait Zsuzsa, négygyermekes édesanya.

A Családtámogatási kalkulátor rendszerében 33 igénybe vehető állami családtámogatási forma található meg, csoportokba rendezve. Az Otthonteremtési támogatások, a családalapításhoz, a gyermek vállalásához kötődő támogatások, a gyermekneveléshez kötődő támogatások és ellátások, a nagycsaládosokat érintő támogatások, illetve a Családvédelmi akcióterv valamennyi formáját megismerheti a segítségével.

“Jelenleg nincs olyan kalkulátor, ami az állami támogatások rendszerét ilyen alapossággal dolgozza fel. Itt nem csupán egyetlen támogatási formának és a hozzá kapcsolódó jogosultságnak tudunk utánanézni, számolni. A kalkulátor minden olyan családtámogatási formát felsorol, amire jogosult lehet a felhasználó, ráadásul alaposabb, biztosabb információkat kaphat minden állami támogatásról.

Így nemcsak arról tájékozódhat, hogy mik a jogosultság feltételei és hogy mennyi pénzhez juthat általa, hanem arról is, hogy hol, hogyan, meddig igényelheti, és mire kell különösen figyelnie az igénylési folyamatban” – véli Balázs.

A kalkulátor által szolgáltatott eredmény nem helyettesíti a támogatások dokumentumokkal igazolt igénylési folyamatát, kizárólag támpontot és könnyen értelmezhető segítséget kíván adni a hatályos jogszabályok alapján, ezért minden benne közölt adat tájékoztató jellegű.

A Családtámogatási kalkulátor kipróbálható itt.

Forrás:
csalad.hu, Kiemelt kép: illusztráció/Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com