Megosztás:

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nemsokkal negyed 11 után elkezdte az idei év összefoglaló évértékelését. A mai sajtótájékoztatón szó lesz a 2022-es év terveiről, mind gazdaságilag, mind járványügyileg. 

2021-es év két dologról szólt: a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újra indításáról – kezdte Orbán Viktor. Kiemelte, hogy az idei év mindenki számára nehéz év volt.

Hozzátette, hogy 2021-es már nem voltunk olyan eszköztelenek a vírussal szemben, mint tavaly, hiszen kifejlesztették a vírus elleni oltást, így a lezárással járó korábbi védekezésről az oltásalapú védekezésre álltunk át. Sajnálatát fejezte ki, hogy az elsőoltást felvevők száma nem akar elmozdulni a 6,2 millió főről, ezért mindenkit arra kér, hogy aki még nem tette meg vegye fel az első oltást. Azok akik tavasszal, nyár elején kapták meg a második oltásukat egy emlékeztető, 3. oltás felvételét javasolja.
Újságírói kérdésre a miniszterelnök elmondta, hogy Magyarországon nem lesz kötelező az oltás, hisz azt nem látja „a magyar néplélekkel összeegyeztethetőnek”. Bízik abban, hogy az emberek meggyőzhetőek.
Az 5-11 éves korosztály oltásával kapcsolatban viszont örömét fejezte ki, hogy Magyarország elsők közt lépet és ezzel az élen jár a gyerekek védelme terén.
A védekezés továbbra is oltás alapú marad 2022-ben is, hisz ez a leghatékonyabb eszköz a vírussal szembeni harcban. A miniszterelnök összesítése szerint tele vannak a raktárak vakcinával, csak Pfizerből  2,4 millió áll rendelkezésre, és rendeltek további kétmillió adagot a gyermekek oltására való vakcinából. Az omikron variánsra a Pfizer már kifejlesztett egy újfajta vakcinát, amiből hazánk is rendelt 9,5 milliót.

Az év második nagy feladata a miniszterelnök értékelése szerint a gazdaság újraindítása volt.
Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a védekezésről nemzeti konzultáció során is kikérték az emberek véleményét. A két konzultációban több mint 2 millió ember vett részt, így a védekezés irányát is ezek adták.

1700 milliárd jutott beruházások támogatásra, és 1435 beruházás kapott támogatást az elmúlt időszakban. Ennek köszönhető, hogy válság előtti szinten van a foglalkoztatottság. A munkanélküliség 3,9 százalék. Európában majdnem duplája ez a szám. A magyar gazdaság teljesítménye nemcsak elérte, hanem meg is haladta a válság előtti szintet. Erre az évre jóval hat százalék fölötti növekedést várunk – tette hozzá Orbán Viktor.

A 2020-as évvel kapcsolatban kiemelte, hogy a terveik szerint eddig nem ismert gazdaságpolitikai intézkedéseket vezet majd be a kormány. Ilyen lesz a 25 év alattiak szja-mentessége és a 13. havi nyugdíj visszavezetése.

A gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban elmondta, arról fog szólni, hogy gyermekeink szexuális neveléséhez kinek van joga. A szülőknek kizárólagos joga van ezen a területen – véli a kormányfő.

Az energiaválsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az uniós csúcson nem sikerült megállapodni ebben a témában. A kormányfő bízik benne, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza azt az álláspontot, ami szerint atomenergia nélkül nem valósítható meg a klímavédelem, így az atomenergia megújuló energiának minősül majd. E mellett a gázból nyert energia átmenetileg fenntarthatónak minősülhet a kormányfő várakozásai szerint.

Kifejtette azt is, hogy újra napirenden van a bevándorlás kérdése: ismét fellángolt a vita, hogy engedjék be a migránsokat vagy sem. A miniszterelnök megismételte a magyar álláspontot.

Forrás:
hirado.hu, Kiemelt kép illusztráció: Orbán Viktor Facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture