A Nemzeti Népegészségügyi Központ módosította a védőoltás felvételével kapcsolatos ajánlási rendjét. Az új ajánlás szerint az oltatlanok, akik átestek a fertőzésen a betegségből felgyógyulva, várakozási idő nélkül olthatók, valamint a már oltott felnőtt lakosság is második oltást követően 4-6 hónappal veheti fel a harmadikat.

Az oltatlanok számára az azonnali vakcinafelvételt azzal indokolja az NNK, hogy “A fertőzésen való átesettség nem felel meg immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.”

A felnőtt, azaz a 18 év feletti lakosság számára, továbbra is a háziorvos vagy az vakcinát beadó orvossal való konzultációt követően érdemes a vakcinát kiválasztani. Ahogy az oltatlanoknál, úgy az oltottak esetében is a teljes, azaz a mind a 3 alkalommal szükségesnek látják a szérum felvételét. Azok akik két oltás után szeretnék a harmadikat is felvenni az alábbiakat javasolják:
“A harmadik oltásra az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kerülhet sor. Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs.”  
Azonban azoknál, akiknél a korábbi oltás(ok) anafilaxiás reakciót váltott ki az újabb vakcina felvétele ellenjavalt lehet, de azt is kihangsúlyozzák, hogy “végleges” felmentést nem lehet adni csak “halasztani”.

A 12-17 évesek számára is a fent említett ajánlások érvényesek, azaz az oltatlanok felgyógyulásunk után azonnal, az oltottak a második oltást felvételét követően 4-6 hónap után lehet beadni. A Moderna vakcinából minden esetben fél dózis adható.

Egyelőre a negyedik oltás felvételét nem látják szükségesnek, azonban lehetőségét nem zárták ki a későbbiekre nézve.

Az immunhiányos betegekről elmondták, esetükben az alapimmunizálás három oltásból kell álljon. Javasolt a harmadik oltás az immunszupresszív és immunmoduláló kezelésben részesülők esetében.

Forrás:
Kiemelt kép illusztráció: Pixabay, nnk.gov.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com