','

' ); } ?>

Étvágytalanság és fáradékonyság is utalhat vitaminhiányra. Így érdemes változtatni az étrendeden, ha nem akarunk betegek lenni.

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, a téli időszakban pedig kiemelten fontosak. A téli hideg időben a leggyakoribbak a náthás és az influenzás megbetegedések, a koronavírus-járványról nem is beszélve. A szervezetünknek ilyenkor nagyobb mennyiségben van szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy a betegségeket elkerüljük, vagy épp könnyebben legyűrjük.
A vitaminhiány nem csak télen, hanem az év minden napján fennáll, viszont a téli időjárásnak köszönhetően a tünetei kézzelfoghatóbbak. Herceg Olga dietetikus szerint a téli időjárás nemcsak a szervezetünket, hanem a külsőnket is megviselheti. Száraz bőr, töredező körmök, hajhullás, álmosság és étvágytalanság. Ezek a tünetek vitaminhiányra utalhatnak.

„Ilyenkor kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, jóval kevesebb jut a napból, ami miatt D-vitamin-hiány is kialakulhat. A téli időszak befolyásolja a ritmusunkat, már nem vágyunk annyira a szabadba és a sportra sem koncentrálunk úgy, ahogyan a nyaralási szezon alatt. A vitaminhiány tünetei attól függnek, hogy pontosan milyen vitamincsoport hiányzik a szervezetükben” – mondja Herceg Olga.

A vitaminhiány leggyakoribb tünetei
A leggyakrabban az étvágytalanság, a fáradékonyság az álmosság és a hányinger utalhat valamilyen vitaminhiányra.
„Ha A-vitamin hiányban szenvedünk, akkor csökken a látásunk, a hajunk vékony és töredezett lesz. A C-vitamin hiánya lehet az érzékeny és vérző fogíny, valamint a hámló és száraz bőr. A D-vitamin hiányára pedig az izomfájdalom és izomgyengeség jellemző, valamint hirtelen súlyveszteség és a csökkent emlékező képesség.”

3 tipp az egészségért
A dietetikus szerint a legoptimálisabb megoldás az étkezés javítása. Fontos, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat első sorban az étellel kapjuk meg, mivel az ételből sajátítja el szervezetünk a legkönnyebben a vitaminokat.
„Első tipp, hogy étrendünknek tartalmaznia kell elegendő zöldséget, gyümölcsöt, tojást halat és húst. Második tipp, hogy a tejtermékből preferáljuk a zsírosabb termékeket, mint például a kemény sajt. Harmadik tipp, hogy a vitaminhiányt mindig szakorvos kezelje, ezért feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal, ha bármelyik tünetet tapasztaljuk. Az önkényes vitaminszedés nem mindig hozza meg a kívánt eredményt, mivel nagyon sok vitamin együttes szedése inaktiválja egymás hatását” – tette hozzá Herceg Olga.

Néhány korábbi cikkünk a helyes vitaminpótlásról és a vitaminhiány okozta következményekről:


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture