Új, heti szinten jelentkező rovatunkban szülőtársainknak szeretnék szezonális és Biatorbágy-specifikus ötleteket adni a szülői lét kihívásainak kicsit békésebb, nyugodtabb megéléséhez. Egy-egy gondolatot, tippet, működő rutint, családi időtöltést fogunk megosztani, amik még egy képzeletbeli „kütyümentes” világban is megállnák a helyüket.

Bezárva a négy fal közé február végén már azt hiszem mindannyiunknak nagyon elege van a rossz időből, hidegből. Legfőképp pedig az otthonülésből… Különösen, ha ezt napi 24 órás, azaz heti 7*24=168 órás tevékenységként űzzük, és anyaként/apaként az otthonunk a főhadiszállásunk/ home office-unk.

De higgyük el, nemcsak nekünk van már elegünk a sok-sok bentlétből, a kisebb/nagyobb csemetéink is igénylik a levegőzést. Különösen, amikor örökmozgó korszakutak élik, ami eltart jó néhány évig. Adjunk teret a mozgásuknak, energiáiknak – mozduljunk ki minél többet!

A kimozdulás “kimozdít”

A kimozdulásra nekünk, felnőtteknek is szükségünk van, különösen a mozgásszegény életmódunk miatt. Figyeljük meg egyszer, hogy amikor kilépünk a lakásból, (akár csak a kertünkbe), azzal egyúttal kicsit a lelkünk – az érzéseink és a fejünk -, a gondolataink is átrendeződnek. Testhelyzetet váltunk, helyet változtatunk és nézőpontot is, máshogy látjuk a világot, másfajta ingerek érnek minket odakint, mint idebent. Közelebb kerülünk a természethez, körülnézhetünk és ezzel az esetleges aggodalmainkról máshova (pl. a teremtett világ szépségére, rendjére) fókuszálhatunk.

Végezhetjük ezt az “odafigyelést” tudatosan, és, ha tehetjük rendszeresen, időt hagyva rá, kapkodásmentesen, kényelmesen. A természet közelsége jótékonyan hat a lelkünkre, elménkre is, ahogy a gyerekekre is. Ehhez nem kell messzire menni Biatorbágyon sem, elég csak kilépni a házból.

Legyen minőségi idő

Lehet ez egy közös minőségi idő, amikor nem telefonálunk, chatelünk, e-mailezünk, hanem osztatlan figyelemmel a gyermekünkre fókuszálunk. Együtt csodáljuk meg a fűket-fákat, autókat….

Nézzük mi is egy kicsit a kisgyermek szemén keresztül a világot – felér egy relaxációval – ők még igazán tudják, hogy kell az „itt és most”-ot megélni,  a természet apróságaira is rácsodálkozni.

Néhány ötlet a kimozdulásra


  • Ha a kertbe megyünk, vonjuk be őt is a kerti munkákba.
  • Tervezzünk meg csemeténkkel/ vagy nélkül egy hosszabb/rövidebb útvonalat, amit rendszeresen bejárhatunk gyalog vagy egy kismotorral, futóbicajjal, rollerrel, esetleg kisbabakocsit tologatva (egy plüssállatot/játékbabát/dinoszauruszt stb. megsétáltatva).
  • Kitűzhetünk egy célállomást pl.: pékség – veszünk egy pogácsát, játszótér – találkozunk gyerekekkel. Vagy akár kimegyünk a főutcáig, hogy megnézzük az autókat (lehet az is, hogy hétfőn ide megyünk, kedden oda – bár vannak, akik az állandóság hívei).
  • Ha gyermekünk szeret sokat mozogni, akkor a Kresz park és a Fő téren lévő hatalmas térkövezett terület ideális lehet a kis aszfaltbetyárok számára, akár nyirkos időben is, hisz itt nem lesznek nyakig sarasak.
  • Hétvégén, ha van lehetőségünk, elsétálhatunk egy cukrászdáig – Biatorbágyon szerencsére jó néhány található. Itt egy közös sütizés vagy forrócsokizás lehet a kimozdulók jutalma.
  • Remek beltéri programlehetőséget kínál hétköznaponként a biatorbágyiaknak a Kipikopik Játszóház.
  • Kellemes és szórakoztató időtöltést kínál a kicsit nagyobbacskáknak a Biatobágyi Karikó János Könyvtár gyermekkönyvtár részlege is.
  • A helyi ViaBusz igénybe vétele is lehet a kisebbek számára egy kaland – elsétálni a megállóig, aztán “menni egy kört”.
Forrás:
Kiemelt kép: illusztráció/Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture