Új, heti szinten jelentkező rovatunkban szülőtársainknak szeretnék szezonális és Biatorbágy-specifikus ötleteket adni a szülői lét kihívásainak kicsit békésebb, nyugodtabb megéléséhez. Egy-egy gondolatot, tippet, működő rutint, családi időtöltést fogunk megosztani, amik még egy képzeletbeli „kütyümentes” világban is megállnák a helyüket.

Itt a március. Nem tudjuk, hogy pontosan mit is tartogat, az is lehet, hogy még észre sem vettük, hogy a fagyos február véget ért és a madárcsicsergős és már melengető napsugarakkal megörvendeztető március ideért.

Hiszen, mindeközben zajlanak a külpolitikai események és figyelmünket lekötik a hírek, amik óhatatlanul hatnak ránk és elkezdjük a jövőt latolgatni, szorongani és talán kezdjük elveszíteni a járványhelyzet által már amúgyis megtépázott biztonságérzetünket.

Mégis, térjünk vissza a jelenbe, az “itt és most”-ba és nézzünk ki az ablakon – milyen idő van? Amikor ezt a cikket írom, akkor süt a nap és a melengető napsugarak nyomán éledezni kezd a természet. Küszöbön az új kezdet.

A biztonság “bennünk” van – vissza a jó rutinokhoz!

Ha szeretnénk kevésbé szorongani, akkor álljunk ellen a folyamatos “híréhségnek”, és térjünk vissza az életünkhöz. Keressük meg, teremtsük meg – amennyire lehet – a biztonságot magunkban. Hisz a gyermekeink tőlünk várják ugyanezt, ha segíteni akarunk nekik ezekben az időkben (is), akkor a legjobb, ha előbb magunkra figyelünk.

Ebben első lépés lehet, hogy végiggondoljuk, hogy mi a mi bevált, működő módszerünk arra, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük lelki békénket, stabilitásunkat.

  • Egy nagy alvás, amiben már egy ideje nem volt részem?
  • Egy nagy séta, amitől kiszellőzik a fejem?
  • Egy jó film, ami kiszakít a realitásból egy rövid időre?
  • Egy beszélgetés valakivel, aki közel áll hozzám?
  • A vasárnapi mise ünnepélyes hangulata vagy egy tányér az édesanyám húsleveséből?

Elő az emlékekkel!

A gyerekkori emlékeink felidézésével könnyebb lehet akár a magunk, akár gyermekeink számára is ilyen belső biztonságot teremtő szigeteket kialakítani, hisz könnyebbé válik beleélni magunkat a helyzetükbe.

Emlékszem még, mikor éreztem magam igazán jól, biztonságban, felszabadultan gyerekként?

  • Mikor bekuckóztam testvéreimmel a takaró alá a szüleink mellé vasárnap reggel?
  • Amikor olyannyira belemélyedtem egy-egy jó játékba, legózásba, babázásba vagy akár egy jó könyvbe, hogy megszűnt a külvilág?
  • Amikor elmentem horgászni az édesapámmal és addig csak rám figyelt – a tesóim otthon maradtak – a csenden, a horgászbotokon és a halakon túl?  stb.

Keressük meg, poroljuk le ezeket az emlékeket és használjuk őket kreatívan! Élesszük újra olyan formában, ami most aktuális, akár a gyerekeinkkel együtt.

A lényeg, hogy szánjunk időt először magunkra, aztán egymásra és keressük vagy “csak” biztosítsuk a család minden tagja számára a megnyugvás, feltöltődés lehetőségét, akár együtt, akár külön-külön is.

Milyen felnőtt „töltekező” programok várnak ránk a hétvégén Biatorbágyon?

Épp ma (amikor ez a cikk megjelenik), azaz 03. 04-én, pénteken este Almási Kitti pszichológus tart előadást a Faluházban arról, hogy hogyan éljünk bátran – azt hiszem, igen aktuális most ez a kérdés. Korábbi cikkünkben – ITT –  olvashatnak róla bővebben.

Ha valaki a gyermekkorát, fiatalkorát idéző dallamokban szeretne elmerülni, ezt vasárnap este teheti meg Mészáros János Elek koncertjén, szintúgy a Faluházban. Erről is a fenti cikkben olvashatnak.

A vasárnapi mise és istentisztelet mindannyiunk számára elérhető a helyi templomokban, gyülekezeti házakban. Itt megtapasztalhatjuk a közösség és a közös ima felemelő és megtartó erejét is.

Szerző: Véghné Karsai Anita, mentálhigiénés segítő szakember

 


Forrás:
lelkemrendje.hu, Kiemelt kép: illusztráció/Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture