Heti szinten jelentkező rovatunkban szülőtársainknak szeretnék szezonális, aktuális és Biatorbágy-specifikus ötleteket adni a szülői lét kihívásainak kicsit békésebb, nyugodtabb megéléséhez. Egy-egy gondolatot, tippet, működő rutint, családi időtöltést fogunk megosztani, amik még egy képzeletbeli „kütyümentes” világban is megállnák a helyüket.

Előttünk a hosszú hétvége, mindannyian egyre vágyunk csak: pihenni végre-valahára, de aki kisebb-nagyobb izgő-mozgót nevel, annak ez nem is olyan könnyen megoldható, különösen, ha nincs a közelben nagyszülői segítség.

Hogyan nyerhetünk mégis egy-egy nagyobb szusszanásnyi csendet, nyugalmat, hogy mi is elmélyedhessünk a saját dolgainkban, gondolatainkban, tennivalóinkban? Vagy hogyan bírnak ki egy-egy hosszabb utat, ha családlátogatásra vagy kirándulásra indulunk?

Ha már elég nagyok (2-3 évesek), akkor hallgathatnak hangoskönyvet online vagy mese cd-t. /Kivételesen most mi is segítségül hívjuk elektronikus eszközeinket/. Ha szerencsénk van, akkor leköti őket. Útközben a gyerekzenék is nagyon szórakoztatóak – pláne ha együtt énekeljük őket!

Nálunk a történet hallgatás nagyon bevált a kisebb fiainknál és igen hosszú ideig leköti őket, legózás, autózás, dinózás közben is.

Hétvégén ébredéskor, ha megvolt a „kötelező” anyához bújás, akkor már spuriznak is vissza a szobájukba és kapcsolják valamelyik mesevilágba repítő kalandot.

Aktuális kedvenceik Gerald Durell: Léghajóval a világ körül, ill. Léghajóval a diszoszauruszok földjén. Nagy kedvenc Bálint Ágnes: Mazsola; Mazsola és Tádé könyvei és megunhatatlan Berg Judit: Rumini is, de abban azért van némi feszültség, utána sok szabadtéri mozgás ajánlott! De sorolhatnám még tovább.

Hogy hol lehet hozzájutni ezekhez a kincsekhez? A biatorbágyi szülőknek nem kell messzire menni, hisz a helyi könyvesboltban is kaphatók, de a Biatorbágyi Karikó János könyvtárból is kölcsönözhetők gyerekeknek szóló mese CD-k (külön beiratkozási díjért – ez 2000Ft/év.).

Az interneten a YouTube-on, vagy a Rádióarchívumban is sok mese közül válogathatunk.

Saját ideginket is simogathatjuk némi fülbemászó hanganyaggal. Jó szívvel ajánlom Bagdy Emőke Pszichofitness 2. Szorongáscsökkentés című meditációs előadását. Akár szorongunk, akár nem, ezzel edzhetjük lelkünk ellenállóképességét.

Szerző: Véghné Karsai Anita, mentálhigiénés szakember


Forrás:
lelkemrendje.hu, Kiemelt kép: illusztráció/Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture