Megosztás:

Heti szinten jelentkező rovatunkban szülőtársainknak szeretnék szezonális, aktuális és Biatorbágy-specifikus ötleteket adni a szülői lét kihívásainak kicsit békésebb, nyugodtabb megéléséhez. Egy-egy gondolatot, tippet, működő rutint, családi időtöltést fogunk megosztani, amik még egy képzeletbeli „kütyümentes” világban is megállnák a helyüket.

Szerelmes szülők… Mítosz vagy valóság?

Tény, hogy egy-két-három gyerek után az a szerelmespár, aki annak idején örök hűséget fogadott egymásnak, már sok szempontból a múlté. Hisz rengeteg minden megváltozott körülöttük és vélhetően bennük is.

Pedig milyen fontos, hogy megőrizzük már családos emberekként is a családon belül a mi kettőnk kapcsolatát különlegesnek, hisz ez gyermekeink biztonságának, mindamellett saját önbecsülésünk egyik forrása is!

Hogy ápolhatjuk a női és férfi szerepünket, minőségünket a párkapcsolatban, amikor talán épp egy/ több másik fronton küzdünk és az anyaság-apaság vagy munkavállalói szerepeink dominálnak a napunk, hetünk túlnyomó részében?

  • Figyeljünk oda először is magunkra! Amíg nem vagyunk jól, addig nehéz a másikhoz normálisan kapcsolódni. A saját töltekezésünk a mi felelősségünk – de amíg kicsi a gyerekek, addig segítsük ebben egymást! ( Kinek mire van szüksége? Sport, baráti találkozások stb. – adjunk szabadságot társunknak, hogy ápolhassa barátságait is és saját baráti kapcsolatainkról se feledkezzünk meg!)
  • Beszélgessünk, maradjunk kapcsolatban! Akár apró gesztusokkal reggel induláskor – érkezéskor, akár egy-egy kérdéssel, őszinte odafigyeléssel, öleléssel, simogatással.
  • „Randi idő” – Minőségi idő, tervezett és védett közös idő, amit egymásra szánunk minimum hetente egyszer. Házon belül vagy házon kívül. Nagy segítség, ha ebben is egy működő rutint tudunk kialakítani, megfelelő rugalmassággal persze (egyszer egyikünk, másszor másikunk választ, tervez). Nem kell nagy dolgokra gondolni – egy kávé, egy séta, egy közös filmnézés, a lényeg, hogy olyan idő, amit tervezünk, védünk és közösen töltünk el.
  • Beszélgessünk a hétköznapjainkról, arról ami történik velünk és bennünk. Osszunk meg egy- egy fontosabb élményt.
  • Érdemes lehet elválasztani a család és háztartás-menedzsment típusú témákat és ezekre külön tervezős időt találni, beiktatni.
  • Keressük, figyeljük, egyeztessük, hogy a mi párosunknak mi működik – mi az, a mostani aktuális élethelyzetünkben, ami egyikünknek-másikunknak jó vagy szükséges, és tegyük azt!

Biatorbágyon remek kávézók, cukrászdák, csendes utcák várják az egymásra figyelni vágyó párokat. Nem kell messzire menni egy-egy romantikus vacsoráért, vagy ha úgy könnyebb megvalósítani, ebédért sem. Lehet közös túrát is tervezni, és szerencsére szórakoztató és kulturális programokban is bővelkedik a település a Juhász Ferenc Művelődési Központnak hála.

 

/Szerző: Véghné Karsai Anita, mentálhigiénés segítő szakember/

Forrás:
lelkemrendje.hu, Kiemelt kép: illusztráció/Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture