Megosztás:

2022.04.22-én lesz a Föld napja. Erre készülve a Föld Napja Alapítvány néhány fontos dologra hívja fel a figyelmet Facebook oldalán.

Kevesebb vizet használjunk!
A lakossági víztakarékosság fortélyai – gyors zuhanyozás, a vízcsap elzárása fogmosás közben, perlátor a csapra stb. – közismertek, kevesebbet tudni azonban arról, hogy mennyi víz folyik el az élelmiszer előállítása közben.
11-35%-kal csökkenthetik az ételek miatti vízfelhasználásukat az egészségesebb étrendre, kevesebb húsra, több zöldségre váltók. Sőt ez az étrend a súlytöbbletet is csökkenti – több zöldséggel több kiló fogy!

Akár 55%-kal is csökkenhetne vízlábnyomunk, ha egészségesebb étrendre térnénk át, és több gyümölcsöt, zöldséget ennénk – állítja egy új tanulmány. Márpedig a világ édesvízkészletei már ma is szűkösek, és a vízkérdést a népességnövekedés, a klímaváltozás csak súlyosbíthatja. Több zöldséggel kevesebb víz fogyna.

Fenyegető méreteket ölt az ivóvízkészletek apadása világszerte, és ez veszélyezteti az élelemellátást is, mert az édesvíz 70%-át a mezőgazdaság használja fel. „Ha egészségesebben kezdünk táplálkozni, az nem csak egészségünknek tesz jót, de a vízfogyasztásunkat is jelentősen csökkentjük” – idézte a BBC Davy Vanhamet, az Európai Bizottság Joint Research Center (JRC) kutatóintézetének munkatársát.

Több vizet eszünk, mint amennyit megiszunk. Vízfogyasztásunk legjelentősebb láthatatlan (más néven virtuális) részét ételeink rejtik – ez teszi ki napi vízfogyasztásunk 92%-át. A legtöbb vizet a hús, a sajt és az olyan élvezeti cikkek rejtik, mint a kávé, a tea vagy a csokoládé. Erről sokat elárul ételeink, italaink vízlábnyoma. Szinte hihetetlen, de egy nagy szelet steak csaknem 107 fürdőkádnyi vizet rejt.

A most megjelent tanulmány három európai ország étkezésének vízlábnyomát vizsgálta. E szerint Nagy-Britanniában 2757 liter, Németországban 2929 liter, Franciaországban pedig 3861 liter az étrendjük miatti vízfogyasztás. Naponta, fejenként!

Az egészségesebb, kevesebb húst, több zöldséget tartalmazó étrendre váltók 11-35%-kal csökkenthetik az ételek miatti vízfelhasználásukat. Aki elhagyja a húst, viszont halat eszik, de növényi olajat használ az állati zsírok helyett, az 33-35%-kal mérsékli a vízfogyasztását, aki pedig egyáltalán nem eszik húst és egészséges vegetáriánus étrendet követ, az 35-55%-kal mérsékli vízlábnyomát – derül ki a tanulmányból.

Az állattenyésztés nagyon vízigényes, az olajok, zsiradékok és a cukor gyártása is, azonban a gyümölcs- és zöldségtermesztéshez lényegesen kevesebb vízre van szükség. “Egyes országokban fejenként napi 3000-4000 liter az élelmiszeripari vízfelhasználás, ez hatalmas szám, ha az otthoni közvetlen vízfogyasztással vetjük össze” – mutatott rá Vanham.

A vizsgált három országban hasonlóak az élelmiszer-vízigény átlagok, és ez a kutatók szerint alátámasztja, hogy az európaiak túl sok húst, cukrot és zsírt fogyasztanak, azonban nem esznek elég gyümölcsöt és zöldséget. Túlsúlyban Magyarország vezet.

A kutatás során összevetették az élelmiszerek előállításának vízigényét a jelenlegi és az ajánlott egészséges étrendekkel. Szerintük helyes arra ösztönözni az embereket, hogy változtassanak az étrendjükön, ám szükség van egy sor olyan intézkedésre is, mint az egészségtelen élelmiszerek adójának emelése vagy a jobb tájékoztatás a termékek címkéin.

Heti legalább egy húsmentes nappal jelentősen csökkentheted vízlábnyomod. Ha fokozatosan áttérsz a kevesebb húsevésre, azzal időben alkalmazkodhatsz a ránk váró vízszűkére – írják.

 

 

Forrás:
Föld Napja Alapítvány Facebook oldala, Kiemelt kép illusztráció Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture