Minden évben eljön ez a babonákkal körülölelt nap. De vajon hányszor?

Többek között erre a kérdésre is választ kaphatunk az Index.hu csapata által összeállított kvízben.

A városi legenda szerint a babona eredete, hogy a francia király 1307. október (péntek) 13-ára adta ki a tömeges letartóztatási parancsot a templomos lovagok ellen. A dátum stimmel, IV. Fülöp valóban ekkor csapott le a rend tagjaira, akiknek jelentős része máglyán, vagy a kínzókamrában végezte, hogy aztán a király rátehesse kezét az “első bankárokként” is számon tartott társaság hatalmas vagyonára, illetve megszabadulhasson a velük szemben felhalmozott tekintélyes adósságaitól.

Egyesek szerint Júdásra utal a szám, aki tizenharmadikként ült asztalhoz az utolsó vacsorakor, mások azt gondolják, a péntek egy baljóslatú nap, hiszen ezen a napon feszítették keresztre Jézust. Mindenesetre a szám és a péntek kombinációja világszerte babona-járványt eredményezett.

Rengetek felhőkarcolóban szándékosan kihagyták a számozásból a 13. emeletet, sok hotelben nincsen ilyen számozású szoba, a hajózási hiedelmek szerint pedig nem szabad , legalábbis nem szerencsés pénteken kihajózni.

Hogy elkerülje a végzetes balszerencsét, küldje el ezt a cikket 7 embernek e-mailben, illetve mindenképpen kedvelje Facebook oldalunkat és ossza meg ezt a bejegyzést! Ha így cselekszik, Önre már nem terjed ki a babona!

Félretéve a viccet, íme az Index által összeállított kérdéssor, amiből kiderül, melyik autógyártó székházában nincs 13. emelet, mi fán terem triszkaidekafóbia és, hogy melyik színész karrierje indult az 1980-as Péntek 13 című horrorfilmmel.

Jó szórakozást kívánunk!

Eljött péntek 13-a, most kiderül, profi rettegő-e? – kvíz.

 

 


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture