Megosztás:

A tervezgetés, várakozás, álmodozás örömmel és izgalommal töltenek el minket. Ha nyár végén elégedetten szeretnénk majd visszanézni az eltelt hónapokra, akkor érdemes előre átgondolnunk néhány „nyártervező” szempontot. 

Az nyilvánvaló, hogy minden korosztálynak és élethelyzetnek – így szinte minden családnak más lehetőségei, igényei vannak. Ezért aztán mindenkinek máshogy fog kinézni a „számára ideális 2022-es nyár”.

Van, aki új élményekre vágyik, akad olyan is, aki lakásfelújításra szánja idén az idejét és pénzét, más pedig a már jól bejáratott helyen, módon tölti a vakációját.

Akárhogy is, a nyár mindenkinek tartogathat jó dolgokat, még annak is, aki otthon nyaral. Hiszen a természet nyáron a barátságosabb arcát mutatja: hosszúak a nappalok és kellemes az idő a kinti tevékenységekhez is. A kerti munka, a kertben való ücsörgés, olvasás, egy-egy kellemes beszélgetés mind szép emlékekké válhatnak.

Mivel érdemes kezdeni a tervezést? Felidézhetjük a tavalyi vagy korábbi nyarak legjobb pillanatait. Elmélázhatunk, hogy mi esett jól, kivel, hol és vajon miért éreztük jól magunkat. Ez támpont lehet abban, hogy mit érdemes megismételni, „betervezni” az idei nyárba is.

Számba vehetjük azt is, hogy milyen új ötleteink, vágyaink vannak most.

Érdemes az erőforrásainkat is mérlegelni – mint pl. szabadnapok száma/ vagy hogy mennyi pénzt szánunk kikapcsolódásra. Átgondolhatjuk, hogy milyen lehetőségek adódnak, amik nem kerülnek plusz pénzbe, vagy szabadidő szűkében is beleférnek. Például séta a városban, randi a teraszon, sütögetés a kertben, strandolás egy közeli helyen stb. Ezek során alkalmat teremthetünk rég nem látott ismerősökkel, barátokkal való találkozásokra is.

Ha utazást is tervezünk, a szállás foglalás / ellátás / program lehetőségek / csomagolás / útvonal mellett azt is érdemes végig gondolni, hogy milyen társaságra vágyunk. Kivel/kikkel szeretnénk eltölteni a nyaralást: a családdal, barátokkal, nagyszülőkkel? Esetleg szeretnénk pár napot egyedül is eltölteni? Mi az, ami, valóban felölt, felüdít minket?

Természetesen, ha családi nyaralást tervezünk, akkor a család vágyait és elképzeléseit is érdemes összhangba hozni egymással, ami akár egy komoly egyeztetési folyamat lehet.

Jó, ha először a társunk igényeit és elképzeléseit is megismerjük – pl. közösen felelevenítve a korábbi nyarak tapasztalatait. Ha már gyerekek is vannak, akkor a gyermekek életkorától függően őket is célszerű bevonni tervezgetésbe, ötletelésbe.

A nyári szünet megtervezése egy speciális feladat a gyerekeket nevelőknek. Hiszen az iskolai szünet igencsak hosszú, így érdemes végiggondolni, hogyan tudná gyermekünk élményekkel, pihenéssel, kikapcsolódással gazdagítani ezt az időszakot. Táborokban, otthon, nagyszülőknél? (Biatorbágyi és környékbeli táborokból egy gyűjteményt itt találhatnak.) Ezek kombinációjával?

Ha sikerül reális terveket és elérhető célokat kitűzni, akkor jó eséllyel meg is valósíthatjuk őket.

Előfordul azonban, hogy az élet felülírja a terveinket. Az élet már csak ilyen… Ez esetben felvehetjük a kesztyűt és mi is felülírhatjuk őket: azaz újratervezhetünk.

Mindenkinek kellemes tervezgetést, újratervezést és felüdítő nyarat kívánunk!

 

Szerző: Véghné Karsai Anita, mentálhigiénés segítő szakember

 


Forrás:
lelkemrendje.hu, Kiemelt kép: illusztráció/Pixabay, Szerkesztette: VKA

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture