Nagy öröm és büszkeség a biatorbágyi német kisebbségnek, a német és cseh eredetű fúvószene kedvelőinek és mindenkinek, aki egy igazán jót akar mulatni: szombaton a sváb fúvószene, az úgynevezett Blasmusik remekei csendülnek fel a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központban. Innen a fesztivál autentikus neve is: Blasmusikfest in Turwall.

A Turwaller Stammtisch Egyesület, Turwaller Musikfreunde – SpeckBaum és Biatorbágyi Fúvós Kisparti / Kleinturwaller Musikanten  ingyenesen látogatható eseményére több környékbeli zenekart is várnak 05. 21-én 16:00-tól.

A fellépők között a szervező SpeckBaum zenekar is szerepel. Tudjon meg többet róluk: a Völgyíd TV tavaly készített interjút velük, amely ITT megtekinthető. Ők a Facebook oldalukon így mutatkoztak be a közönségnek:

A SpeckBaum megalapítása 2021-re tehető, de tagjai már hosszú évek óta tevékenykednek együtt. A zenekar jelenlegi felállását a COVID-járványnak köszönhetjük, hiszen a korlátozások és a művészeti csoportok működésének szünetelése miatt találtak ilyen szorosan egymásra. A lelkes zenészek gyakorlás céljából gyűltek össze egy Szalonna utcai garázsban, majd innen nőtték ki magukat. Nevük is innen ered: SpeckBaum. Több hónapnyi gyakorlás és örömzenélés után jött a gondolat, majd az elhatározás, hogy megalapítják a Turwaller Musikfreunde Egyesületet a zenekar támogatása és szervezése céljából.

Céljuk Biatorbágy sváb zenei hagyományainak ápolása, a fiatalok zenei fejlődésének támogatása, illetve a település német nemzetiségi hagyományainak ápolása. Rendezvényeik során német és cseh fúvós muzsikák megszólaltatásával szórakoztatják a zene iránt érdeklődőket.

 

Napközben fellépnek:

Kleinturwaller Musikanten (Biatorbágy)
Die Bergländer Buam (Pilisvörösvár)
SpeckBaum (Biatorbágy)
Este svábbál lesz a Werischwarer Burschen közreműködésével

Első fellépő a Biatorbágyi Fúvós Kisparti együttes, ami 2007-ben alakult egy jótékonysági rendezvény kedvéért 9 biatorbágyi és sóskúti zenészből. Akkoriban a zenekar átlagéletkora 18 év alatt volt. Az első szereplés alkalmával rögvest két újabb meghívást kaptak, ezért folytatták a közös munkát.

A hagyományos sváb dallamokon kívül nagy cseh fúvószenei repertoárral is rendelkeznek, amely dallamokat itthon kevés zenekar szólaltat meg eredeti felállásban. Kottatáruk itthon egyedülálló a cseh-morva zenét tekintve, köszönhetően nyugat-európai kiadókkal ápolt jó kapcsolatuknak.
Sok szakmai segítséget kaptak, kapnak szűken vett környezetük két kiváló zenepedagógusától, Buzás Bálinttól és Kaszás Sándortól.
Jó kapcsolatot ápolnak a Landesrat-tal és a Dunamenti Svábok Világszövetségével is, több ízben rendeztek közös alkalmat nagy sikerrel – írják az Facebook eseményben.

A Blasmusikfesten találkozhatunk majd a pilisvörösvári Die Bergländer Buam tagjaival is.
A pilisvörösvári Die Bergländer Buam zenekar 2016 nyarán alakult hét fővel, a tradicionális helyi sváb és német fúvószene ápolásának céljából. Az együttes repertoárjába a hagyományőrző darabokon kívül később főként szlovén Oberkrainer, cseh-morva fúvószenei és német-osztrák fiatalabb korosztálynak szóló dallamok, illetve tánczenék is bekerültek. Zenekarunk a felkéréseknek nagy lendülettel és odaadással igyekszik eleget tenni, legyen szó bálról, sördélutánról, polkadélutánról, születésnapról vagy esküvőről – mutatja be kollégáit a SpeckBaum.

A délutáni program után este 20 órától bál veszi kezdetét, amin a Werischwarer Burschen gondoskodik a jó hangulatról!
A zenekar 2006 telén alakult azzal a céllal, hogy továbbvigye és megőrizze a pilisvörösvári zenei hagyományokat. 6 lelkes fiatal ötletéből alakult meg a kezdeti csoport, majd 2009 februárjában érte el jelenlegi felállását.
Célunk a minél színesebb repertoár kialakítása mellett egyre több bálon, rendezvényen, esküvőn részt venni és megőrizni a hagyományos élőzene értékeit – mesél magáról a zenekar az esemény Facebook oldalán.

Az eseményen büfé fog működni; csapolt sörrel, borral, pálinkával és üdítővel várják a mulatni vágyókat. Korlátozott mennyiségben bográcsétel is kapható lesz a helyszínen, de batyuval is nyugodtan lehet érkezni.

Az eseményen az egyesület repoharait lehet majd használni, ezek betétdíjasak, de visszaválthatóak. Aki szeretné megtartani, a betétdíj ellenében ezt is megteheti.

 

Viel Spaß!

 


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture