Már virágzik a bodza, finom illatát sok helyütt érezhetjük, ha sétálni indulunk. Mai Mentál percek rovatunkban az érzékszerveink és a lelkünk kényeztetéséhez adunk néhány ötletet. Itt a jó idő, előttünk a hétvége, ha van egy kis időnk, vágjunk bele!
Íme két egyszerű bodzás finomság, amit, ha van egy kis kísérletező kedvünk, könnyen elkészíthetünk. Az első lépés, hogy ragadjunk kosarat/fazekat – szedjünk egy kis bodzavirágot, aztán jöhet a kötény és a fakanál! (Tipp: a virágot érdemes kis forgalmú út mentén szedni, mert nem szabad megmosni!)
Bodzalimonádé
Szükségünk lesz hozzá egy közepes méretű fazékra, ami kb. 4 l-es. Ebbe halmozzunk annyi bodzavirágot, amennyi csak belefér (kb. 20 virágtányér, a méretüktől függően). Karikázzunk bele 2-3 db biocitromot, majd jöhet az édesítőszer/cukor ízlés szerint (kristálycukorból kb. 4-5 evőkanál), ezután engedjük fel hideg vízzel.
Tegyünk rá fedőt és mehet a hűtőbe vagy hűvös kamrába. 1-2 nap múlva már nem csak az illata, hanem az íze is finom lesz. Vegyük ki belőle a virágokat, esetleg szűrjük át, hogy ne maradjanak benne virágszirmok. Ízlés szerint utólag is ízesíthetjük, és fogyasztásra kész.
Bodzavirágos palacsinta
A virágtányérokat palacsintatésztába mártjuk, majd bő forró olajban aranybarnára sütjük. Végül lecsepegtetjük az olajat és porcukorral tálaljuk.
A bodzavirággal való foglalatoskodás a lelkünkre is jótékony hatással van: a séta, a bodzagyűjtés a szabadban, napsütésben – a finom illatok – az alkotás öröme – majd a sikerélmény – és még az elfogyasztásáról szót sem ejtettünk!
Összességében több, mint egy kis főzőcske: remek kikapcsolódás egyénileg és gyerekekkel, unokákkal is.
Szerző: Véghné Karsai Anita, mentálhigiénés szakember