Megosztás:

Pikások, seymenek és pattantyúsok lepik el június első hétvégéjén a Tatai várat.

Mindössze fél órára Biatorbágytól egy valós történelmi esemény, Tata várának visszafoglalása, valamint a török háborúk korának végvári élete elevenedik meg Európa egyik legrangosabb török kori fesztiválján – mondta el Zombori Mihály szervező a rendezvény szerdai tatai sajtótájékoztatóján.

A 14. Tatai Patarán június 3. és 5. között csaknem 300 hazai és külföldi hagyományőrző részvételével hadtörténész által megtervezett, látványos ütközetekkel, katonai táborokkal, életmód-bemutatókkal, párbajokkal várják az érdeklődőket.

A rendezvény a pataráról, azaz kapupetárdáról kapta nevét, mellyel 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány egy hajnalon berobbantotta a vár kapuját, majd a meglepetésszerű rajtaütésben a nemzetközi keresztény sereg győzedelmeskedett.

A hadieseményeket az eredeti török kori helyszíneken, a tatai vár védmű rendszerében mutatják be, a kísérő rendezvények a Kastély-téren és az Öreg-tó partján zajlanak.

Múltidéző kiállítások, lovasbemutatók, korhű fegyverek, törökkávé-kóstolás és hastáncos bemutatók is várják a látogatókat. A vásári forgatagban mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és vidám, történelmi színielőadásokkal is találkozhat a közönség.

 

Aprajafalvában kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a gyerekeket. A rendezvény részletes programja a tataipatara.hu oldalon érhető el.

 

Forrás:
MTI, Kép forrása: tataipatara.hu, szerkesztette: BNS

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture