Megosztás:

Az önkormányzat 2021 május végi határozata alapján a Callmeyer Ferenc sétány nevet viseli a Legóvár Tagóvoda és a Szily-kastély között, az új iskolaépület felé vezető kis köz. Az összekötő utacskát a Legóvár ovi építésével párhuzamosan alakították ki, azt azonban kevesen tudják, ki is volt Callmeyer Ferenc, akiről a sétányt elnevezték.

Callmeyer Ferenc / Wikipédia

Callmeyer Ferenc (1928. április 3. – 2020. október 3.) okleveles magyar építészmérnök. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett 1953-ban. A diploma megszerzése után a MEZŐTERV-nél mint tervezőépítész helyezkedett el, majd 1955 és 1963 között az Ipari Épülettervező Vállalatnál (IPARTERV) osztályvezetői munkakört töltött be. 1963-tól 1965-ig egy londoni tervezőirodában dolgozott építészként, 1965-től a Tervezésfejlesztési és Építészeti Technikai Intézet (TTI) főosztályvezetője volt. 1951-től meghívott előadóként és gyakorlatvezetőként dolgozott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1994-től az Építészmérnöki Kar Habilitációs Bizottságának tagja.

Még fiatal építészként kapott tervezési feladatot, hogy készítse el a Szily-Fáy-kastély bontási terveit.

 

Az épület felmérése után a bontási tervek helyett az épület átalakítási és felújítási tervét készítette el és meggyőzte feletteseit, hogy az épület megmenthető és tovább használható. Ennek köszönhető, hogy a kastély épülete még ma is áll és iskolaként funkcionál.

 

“Azt hiszem, a rendhagyó kis történetből sok tanulságot lehet levonni. Különösen a fiatal építészek számára tekinthető példaértékűnek az esemény. Akár egy bontási terv átértékelésével is lehet maradandót alkotni” – írta Rumi Imre, Biatorbágy főépítésze 2019-ben az epiteszforum.hu-n.

2019-ben alapította városunk önkormányzata a Biatorbágy Városépítészetéért Díjat, melyet elsőként Callmeyer Ferenc vehetett át.

 

“A díjátadás személyes vonatkozásai is különlegességet hordoznak magukban és maradandó emléket jelentenek. Mintegy harminc esztendővel ezelőtt, a vizsgabizottság elnökeként CöFö Tanár Úr írta alá az építészkari diplomámat. Soha nem gondoltam, hogy évtizedekkel később közreműködhetek a kitüntetésében. Már jó ideje tudom, hogy a sors az élet forgatókönyvének legnagyobb írója, amely rendkívül váratlan meglepetéseket képes okozni…”- mesélte Rumi Imre a díj kapcsán.

A Szily-kastély megmentője 2020-ban, kilencvenkét éves korában hunyt el, emlékét a kastély sétány felőli oldalán Lelkes Márk szobrászművész  domborműve őrzi.

Callmeyer Ferenc ezen kívül Prima Primissima és Ybl Miklós-díjban is részesült, a Zsámbéki-medencében és országszerte rengeteg emlékmű, park, városrész és lakóház viseli a kézjegyét.

 

Forrás:
Wikipedia, epiteszforum.hu, Kiemelt kép: biatorbagy.hu, szerkesztette: BNS

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a Számítógépes.com

Hide picture