','

' ); } ?>

Újabb nagyszabású ünnepségre virrad holnap városunk. Remek programokkal készülnek a szervezők és a hőség is csillapodik az előrejelzések szerint. Nem hiányzik más, csak: MI! Találkozzunk kora délután a Füzes-patak partján! 

A hungarikumok (bor, szóda, fröccs, Kassai-lovasíjászat) és a helyi értékek (Viadukt) őrzése jegyében Szent István-napján Biatorbágyon a Hídőrzők ünnepe kerül megrendezésre – hirdetik a Faluház közösségi oldalán az augusztus 20-ai rendezvényt.

A nap házigazdája: Bolyki Sára

12.00-20.00: Városnéző kisvasút az Értéktár Bizottság idegenvezetőivel.
A Viadukttól a Viaduktig tartó körúton megismerkedhetünk kisvárosunk legfontosabb helytörténeti értékeivel. Az óránként induló járatokon 50 fő vehet részt alkalmanként. A regisztráció már lezárult.

13.30-20.30: Mentsük meg a Viaduktot!
Szabadulószoba-elemekre épülő szabadtéri játék Biatorbágy legendás helyszínén, a Viadukt környékén.
Valaki már megint merényletet tervez a híres Viadukt ellen. Ki lehet az, és mit akar pontosan? Segítsetek a nyomozóknak, kutassatok a helyszínen, értelmezzétek a nyomokat, és hatástalanítsátok a detonátort, hogy megmentsétek a Viaduktot!
A játék óránként induló, 2-6 fős turnusokban játszható. Gyerekeknek a részvétel felnőtt segítségével javasolt! A regisztráció már lezárult.

13.30-20.30: Vigyél haza egy darabka Viaduktot!
Nem vész kárba a Faluházon díszelgő, a Viadukt művészeti pályázat díjnyertes mintáiból kreált, Hídőrzők ünnepét hirdető molinó: kis szabás-varrás után táska formájában hazavihető egy darabka a Viaduktból. Így készül örök darab egy örökségünkből.
A workshopot vezeti: Andrási Beatrix (Art Fusion műhely és piactér).
A részvétel ingyenes, 30 percenként 5 fős turnusokban történik, helyszíni regisztrációval.

13.30-14.15: Szőlő és bor Biatorbágyon
Bihari Zoltán közelmúltban megjelent könyve kapcsán beszélget a helytörténeti nyomozás izgalmairól és a talált kincsekről, különleges történetekről a szerző és Horváth Imre helytörténész, az Értéktár Bizottság tagja, a kötet szakmai lektora.
Épített örökség, helytörténet, sok generációs családtörténetek, helyi értékek, borvidékhez való visszatérés, borszakmai fejlődés, településfejlesztési lehetőség – számos nézőpont, amit ki-ki érdeklődése szerint megtalál a kötetben. A helytörténeti írások, visszaemlékezések és a bortermelőkkel készült riportok együttesen igyekeznek válaszokat adni a témában, és további inspirációkat nyújtani az újra ígéretes fejlődés jeleit mutató biatorbágyi borászat múltjának és jelenének felfedezésében.

14.15-14.45: A Bia-Veritas Biatorbágyi Borkultúra és Tájvédő Egyesület bor- és fröccskóstolója a Tiszti kaszinó sátorban.

15.00-15.30: Az Értéktár Bizottság Viadukt-könyvének bemutatója
„A Viadukt az a híd, amelyik összeköti a városban élőket. Mondhatnánk úgy is: két biatorbágyi között a legrövidebb út a Viadukton át vezet.” E gondolatok jegyében született meg az Értéktár Bizottság Viadukt-könyve.

A völgyhídpár múltjából érdekes epizódokat felvonultató, ugyanakkor a jelen, sőt a jövő lehetőségeit is felvillantó kötet ismertetését egy különleges beszélgetés követi Wiesner Lajossal és Sándorral, a hídőrség egykori parancsnokának fiaival a Tiszti kaszinó sátorban. Téma: hogyan sikerült megmenteni a Viaduktot 1944 végén a második felrobbantástól?

Moderátor: Nánási-Kézdy Tamás, az Értéktár Bizottság elnöke.

15.30-15.45: A Hídőrzők ünnepéhez kapcsolódó Viadukt művészeti pályázat nyerteseinek, pályamunkáiknak és a belőlük készült ajándéktárgyaknak a bemutatása.

15.45-16.00: A Biatorbágyi Fotóklub Egyesület diák pályázatának eredményhirdetése

16.15-16.30: A Tabulatúra régizene-együttes játszik
A 2000-ben alakult Tabulatúra Régizene-együttes elsősorban a középkortól a XVIII. századig terjedő időszak zenei emlékeinek hiteles megszólaltatásával és zenetörténeti ismeretterjesztéssel foglalkozik. Korhű hangszerelésben, historikus hangszereken játszanak.

16.30-17.00: Hungarikumunk, a Kassai-féle lovasíjászat módszerei és kultúrája
Lovasíjász harcművészeti bemutató biatorbágyi és környékbeli lovasíjászokkal, Kiss Péter vezetésével és a Kassai Lovasíjász Iskola Nagy törzsének közreműködésével.

17.00-18.00: A székely menyecske meg az ördög
Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár…

18.00-18.30: A Tabulatúra Régizene-együttes játszik

18.30-20.00: Szent István-napi ünnepség helyi hagyományaink szerint polgármesteri köszöntővel, díjátadóval, kenyérszenteléssel és -áldással, kenyérszegéssel, borcsapolással és a Város dalával.

20.30-20.50 Hídőrzők – ünnepi lézershow a Fényszínház előadásában.
Kik azok a Hídőrzők, és miért olyan fontosak, hogy egy helyi és országos értékeinkről szóló, Szent István-napi rendezvényt nevezzenek el róluk? Erre ad választ a lézeranimációval és hangjátékkal kísért fényszínházi előadás, amely stílusát, technikáját és történetmondását tekintve is a nap szenzációjának ígérkezik. Utána meglepetés a hídon!

21.00-22.30: Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje
Az 1-ső Pesti Rackák zenekar műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze egy kalotaszegi hajnali Petőfi Sándor és Gérecz Attila verseivel éppúgy, mint Jimi Hendrix zenéjével.

23.15 – 02.00 Utcabál az első magyar bulizenekarral, a Madarakkal
Egész nap étel, ital, árusok; hagyományos kézműveskedés és játszóház, szalmaugrálóvár a Műv-Elődökkel, régi magyar kártyajátékok a Tiszti kaszinó sátorban Rigó Marcell-lel; Néder Norbi körhintája.

A Hídőrzők-kvízzel értékes nyereményeket nyerhetnek! A kitöltéshez segítséget nyújtanak:

  • a Hungarikumok információs táblái,
  • a Biatorbágy helyi értékei utazó kiállítás és az Értéktár Bizottság Viadukt-kiállítása,
  • a Völgyhíd TV Élő Viadukt filmje, (amit IDE kattintva meg is nézhetnek)
  • és a völgyhidakra felvezető, zenés-videós Élő Viadukt tanösvény (melyhez okostelefon szükséges!)

 

Találkozzunk a Hídőrzők ünnepén!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture