','

' ); } ?>

Iskolaigazgató, kántor, zenekarvezető, de milyen ember is volt ő valójában? Mi a kapcsolat Déva Gyula és a Lipka-kocsma között? Pár érdekesség, mely talán ezidáig elkerülte a figyelmünket.

Déva Gyula

Az 1920-as évek végén költözött Biára Dévai Gyula, a nagyszerű pedagógus. Aki ismerte, akit tanított, hosszú évek múltával is szeretettel, tisztelettel, elismeréssel beszél róla. Általa fellendült Bia kulturális és zenei élete.

Dévai Gyula tanító 1900-tól 26 évig élt a községben. Valóságos zenei polihisztor: zongorán, fuvolán, csellón játszik. Agilitásának eredményeként némelyik évben 6–8 koncertre is sor kerül, túlnyomórészt helyi közreműködőkkel. Felesége énekel, leányai hegedűsként állnak színpadra. Valóságos kamarazenei életet szervez, mely eleinte triók, kvartettek számára hoz sikert, később már szalonzenekarának.” Alapított fúvós- és vonószenekarokat, megszervezte a dalárdát és a leventezenekart, a téli hónapokban kultúresteket rendezett a Lipka-kocsmában, később a mozihelyiségben.
Dévai Gyula maga köré gyűjtötte a fiatalokat, de talált programot, nemes elfoglaltságot a középgenerációnak is.

 

Az igazgató úr törődött a tanulók magánéletével is. Ezüstgombos sétabotjával kezében, feleségével karonfogva sétáltak esténként a faluban, és a szülőkkel barátságosan megbeszélte a gyermekeikkel kapcsolatos gondokat. Kitűnő kommunikációs készséggel rendelkezett.

Bővebben itt olvashatnak Dévai Gyula életéről.


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture