Hallottam már valahol… Talán egy utca neve Biatorbágyon? Talán itt lakott? 

 

hires_tortenelemPontosan. De ki is volt ő valójában? Ohmüllner Márton Torbágy községben született 1897-ben. Elemi iskoláit itt végezte.  A háború közepén behívót kapott, a frontra, majd orosz fogságba került, ahol Nemes Czike Gáborral és Klasz Mártonnal közelebbi barátságba került. Együtt dolgoztak a fogságban (Habarovszk körül), és együtt viselték a fogsággal járó nehézségeket, szenvedéseket.

Egyik éjjel megszöktek a táborból, és elindultak a nagy messzeségből hazafelé. Úttalan utakon bolyongtak napokon át, de az irányt nem tévesztették el. Egy este egy zsidó ember fogadta be őket, megvendégelte és szállást adott nekik. Néhány nap múlva az izraelita házigazda az orosz katonai parancsnokságtól úti okmányokat szerzett számukra, s így biztonságosan érkeztek haza.

1919 őszén már a budapesti Hittudományi Egyetemen találjuk Márton atyát mint boldog kispapot. Székesfehérváron pappá szentelték 1923. június 25-én. Első szentmiséjét Torbágyon, 1923. július 1-jén celebrálta.

Papi életének fő tevékenysége a gyóntatás volt. Az ország minden részéről jöttek hozzá a hívek, hogy mindig nyitott gyóntatószékében megtisztuljanak, bajaikban vigaszt és eligazítást kapjanak. Mindenkinek mindene volt. Szeretettel fordult a szegények, a betegek és a bűnösök felé. Ohmüllner Márton mindenben Isten akaratát kereste, és mindent az örök élet szempontjából értékelt. Fáradhatatlan volt a gyóntatásban.

Búcsúszavaiban ezeket mondta: “A boldog papi élet alapja a becsületes iparkodás az állandó kegyelmi állapotra, a keresztek alázatos elfogadása és megszentelése, és az osztatlan beállítottság, hogy az Urat akarom, és csak az Úrnak szent akaratát akarom jó- és balsorsban egyaránt. Csak annak a papnak tanúságát fogadják el, akinél a tanítás és az élet szent összhangban áll.”

További részleteket Ohmüllner Mártonról itt olvashat.


Forrás:
biatorbagy.hu, Kiemelt kép: biatorbágy.hu, Szerkesztette: TMR

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture