Íróasztalomnál ülve észreveszem, hogy kolléganőm szomorúan teszi le a telefont, majd hozzáteszi; már megint nem tudtam nem-et mondani.

Úgy hiszem, sokunkkal megtörtént már hasonló. Van akinek könnyen megy a változás, de tudom sokan vagyunk, akik megküzdenek a hasonló helyzetekkel. De mit tehetünk?

Ha úgy érezzük, muszáj igent mondani, miközben nemet szeretnénk, azzal egy egész sor újabb problémát generálhatunk, amelyeket még több időbe telik megoldani. Ha sikerül elfogadnunk, hogy nem vagyunk felelősek a többiek minden vágyának a teljesítéséért, akkor többé nem akarunk mindenkinek megfelelni, és nem érzünk bűntudatot, amikor nemet mondunk.

Figyeljünk oda a “nem örülök neki” jellegű érzéseinkre. Ha úgy érezzük, neheztelni fogunk a másikra, amiért beleegyezzünk a kérésébe, akkor legyünk őszinték és kössünk kompromisszumot, egyezkedjünk, vagy egyszerűen mondjunk nemet.

Mondjunk nemet túlzott szabadkozás és a kifogások halmozása nélkül. Nem a többiek feladata, hogy tiszteletben tartsák a határainkat, – nekünk kell azokat megvédeni.

Kezdhetjük azzal, hogy “Sajnálom, de…” vagy “Attól tartok, hogy,,,”, de csak egyszer kérjünk bocsánatot. Lehet, hogy a másiknak gondot okozunk, hogy elutasítjuk, de ne feledjük: a saját problémáját nem ruházhatja át ránk.

Ahogy a szabadkozást nem kell túlzásba vinni, ugyanúgy elegendő, egy valódi ok.

“Ma nem tudok moziba menni – túl fáradt vagyok”

Vegyük tudomásul a másik ember helyzetét, de ragaszkodjunk az elhatározásunkhoz!

„Tudom, hogy ezzel csalódást okozok neked, de ma túl fáradt vagyok a mozihoz.”


Forrás:
Tóthné Magasföldi Rózsa, Kiemelt kép: Pexels, Szerkesztette: TMR

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture