Amennyiben megvan, hogyan és milyen formában kívánok érvelni, már a célt nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A vita célja, hogy ismertessük a véleményünk, ezért alapvető fontosságú, hogy világosan fejezzük ki magunkat, de ahhoz, hogy meggyőzzünk valakit, először is meg kell hallgatnunk.

Általános szabályként elmondható, hogy a beszélgetés idejének nagyobb részében hallgatni kell és csak kisebb részben beszélni. Célozzuk meg, hogy 75%-ot töltünk hallgatással és 25%-ot saját érveink bemutatásával.

A hallgatás a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, de valójában nagyon is nehéz. Erős a kísértés, hogy miközben a másik beszél hozzánk a saját mondanivalónkra terelődjenek a gondolataink. Fontos! Ne szakítsuk félbe a másikat, mert az udvariatlan. Ha valakinek a szavába vágunk, azzal azt a véleményt fejezzük ki, hogy a mi mondanivalónk fontosabb.

Mások meghallgatása nem csak azt jelenti, hogy csöndben maradunk amíg a vita-partnerünk beszél. Az is hozzá tartozik, hogy megpróbáljuk megérteni, mit mond, és miért mondja. Ha nem értünk valamit, kérdezzünk! Néhányan csupán a konklúziót közlik, a hozzá tartozó okok részletezésére pedig külön biztatni kell. Például:

“Ez igazán nagyon érdekes. Még senkivel nem találkoztam, aki úgy vélekedett volna, hogy lapos a világ. Miből gondolod, hogy így van?”

Világosság válik számunkra a másik fél szempontja, és ez segít megállapítani, milyen megközelítéssel lehet a leginkább megnyerni a nézeteit.

Folytatjuk: Az érvelés aranyszabálya 5. – Vigyázzunk a kapcsolatainkra!


Forrás:
Tóthné Magasföldi Rózsa, Kiemelt kép: Pixabay, Szerkesztette: TMR

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture