Amennyiben figyelmesen meghallgattuk a másik felet, mielőtt vitába bocsátkozunk, mérlegeljük, hogy eddig milyen volt a viszony köztünk, és milyen lesz ezután. Ez a szempont számos megfontolandó kérdést vet fel.

Mi a vita valódi tárgya?
Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy gyakran valami egész más áll egy vita hátterében, mint amiről az folyik. (Az a bizonyos vita a zokniról, vagy a szennyestartóról talán a mélyben rejlő párkapcsolati problémákat hozza felszínre)

Szeretnénk barátok maradni?
Olykor könnyű megnyerni egy vitát és ezzel elveszíteni jó néhány barátot. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy HOGYAN érvelünk.

Ezer olyan helyzet fordul elő, amikor jóval többet nyom a latban a kapcsolat, mint a vita kimenetele. Mindenki ajánlott már a barátainak egy céget azért, mert elégedett volt vele. Ezáltal a cég további munkához jutott. De ehhez az kell, hogy a vevő korrektnek érezze a létrejött megállapodást. Megfelelő érveinkkel talán az utolsó fillért is sikerül kicsikarnunk az üzleti partnerünkből, de ezzel örökre el is veszítjük. Egy mindkét fél számára méltányos egyezség ezzel szemben hosszú távú üzleti kapcsolathoz vezet.

Ha győztesen kerülünk ki a vitából, az igazán remek. De legyünk nagyvonalú győztesek! Ha arra használjuk a győzelmünket, hogy fölényeskedjünk, akkor előfordulhat, hogy megnyerünk egy vitát, de elveszítünk egy barátot.

A viták tönkretehetik a kapcsolatokat. Ne hagyjuk, hogy ez történjen! Figyeljünk oda arra, hogy jól érveljünk, és akkor nem gyengítjük, hanem erősítjük a kapcsolatot.


Forrás:
Tóthné Magasföldi Rózsa, Kiemelt kép: Pixabay, Szerkesztette: TMR

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture