','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Június 6-án este özönvíz öntötte el Biatorbágy egy részét. A felhőszakadás számos portán okozott nagy gondot, udvarokat, pincéket, mélyebben fekvő garázsokat öntött el a víz. A vasútállomástól a Faluházig húzódó terület volt a leginkább veszélyeztetett. Nagy szükség volt a segítségre, volt, ahol fél métert meghaladó mennyiségű víz állt már. A biatorbágyi önkéntes tűzoltók nem késlekedtek: kivonultak, szivattyúztak.

– Hívtak minket többek között az Ipar utcából, az Orgona utcából, a Pacsirta utcából – mondja Nagy Tibor, a Biatorbágyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka. A Katalin-hegyről lezúduló víz a Pátyi utat öntötte el. Ott a vízátfolyás miatt egy autó balesetet szenvedett. Tudni kell, hogy nekünk a Katasztrófavédelem által kiadott címek az elsődlegesek, oda kell először kivonulnunk, ezért hasonló esetben célszerű, ha az emberek a miénken kívül a 112-es telefonszámot is tárcsázzák. Természetesen mi is jelezzük a Katasztrófavédelemnek, hogy közvetlenül hozzánk milyen hívások érkeztek. Jómagam az első, magánszemélytől érkező segítségkérést háromnegyed nyolc körül kaptam.

– Egyedüliként végezték a munkát Biatorbágyon?
– Nem, jöttek a törökbálinti hivatásos, és a pátyi önkéntes egységek is. Őket a Katasztrófavédelem vezényelte ide, mert annyi bejelentés volt, hogy egyedül nem tudtuk volna ellátni a szivattyúzást. Természetesen a Katasztrófavédelemmel közösen mérlegelnünk kell, hogy mikor érdemes elkezdeni a víz kiszivattyúzását. Amig intenzíven esik, vagy magasabb területről árad le víz, addig fölösleges kezdeni.

– Hány autóval vonultak ki, hány címre?
– Egy gépjárművel mentünk, mert azon van mindaz a felszerelés, ami ilyenkor szükséges. Hatan láttuk el a feladatokat két szivattyúval. Ezek kapacitása különböző, de az egyik akár hat-nyolcszáz liter vizet képes percenként kiszivattyúzni a csapadékvíz-elvezető rendszerbe. Öt riasztást kaptunk a városból, ebből hármat mi mentesítettünk.

– Vagyont kellett menteni?
– A garázsokból annak megtelte előtt ki tudtak állni a tulajdonosok az autójukkal, tehát csak az ott tárolt egyéb dolgok áztak el, ezeket kellett kivinni.

Biatorbágyra június 6-án közel egyhavi csapadékmennyiség hullt. Szerencsére nagyobb vagyoni kár nem keletkezett, s ez a biatorbágyi önkéntes tűzoltóknak is köszönhető.

Szöveg és kép: Király Ferenc


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //