','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Jogszabály-módosítás várható az agglomerációs települések érdekében.

A Biatorbágyi Körkép 2022. évi utolsó, összevont számában Biatorbágy megtelt címmel arról írtunk, hogy a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőcsoportjának javaslatát elfogadva, a képviselő-testület 2022. november 24-i ülésén változtatási tilalmat rendelt el a Nyugati lakópark III. ütemének vonatkozásában. Biatorbágy dobogós helyen van a lakosságszámban leggyorsabban növekvő agglomerációs települések között.

Az agglomerációban, így Biatorbágyon (dél-budai agglomeráció) is a korábban kijelölt fejlesztési területek beépítése felgyorsult, a beköltözésok okán a népességnövekedés üteme intenzív lett, és az ezzel járó infrastruktúra fejlesztések már nem tudnak lépést tartani a humán- és műszaki igényekkel. Az említett testületi ülésen Nánási-Kézdy Tamás, a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a korlátozás bevezetése Biatorbágy szinte teljes lakosságának az érdeke.

Hozzátette: infrastrukturális gondok vannak, a szennyvíztiszttó kapacitása megtelt, az egyensúly felborult a településfejlesztés terén, és ezt kell az intézkedéssel helyreállítani.

Biatorbágy lépésére azóta az országos médiumok is felfigyeltek, mi több, a Karc FM rádió értesülései szerint úgy hírlik, hogy a Budapest környéki települések robbanásszerű lakosságnövekedési problémáinak megoldására jogszabály-módosításon dolgoznak a szakminisztériumokban.

Az érintett agglomerációs települések polgármesterei és főépítészei által vázolt problémák megoldásában szerepet vállal, segítséget ígér Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője is. Tarjáni István, Biatorbágy polgármesterének kezdeményezésére pedig agglomerációs fórum alakult, amelynek elsődleges célja megoldást találni a lakosságszámnövekedés kertek között tartására a budai agglomerációban.

Hamarosan új építési törvény megalkotása várható, így az önkormányzatok reménykedhetnek abban, hogy visszakapják a településképi engedélyezést, ennek kapcsán pedig a településen zajló építkezések befolyásolását.

A közelmúltban a Karc FM rádió vendége volt Nánási-Kézdy Tamás, aki az interjú során elmondta: tisztázandó jogi helyzetet jelent, hogy a polgári tulajdonjog hogyan viszonyul a közérdekhez. A tömeges építkezések megakadályozásában ez kulcskérdés, mert amíg nincs tiszta kép, addig eszköz sincs az önkormányzat kezében a tartós megoldásra.

A rádióinterjúban az is elhangzott, hogy a Biatorbágyon megszavazott változtatási tilalom átmeneti megoldást hoz, érvényességi ideje egy év, amely legfeljebb három évig meghosszabbítható. Ez az időtáv lehetőséget ad az önkormányzat számára, hogy megoldást találjon a lakosságnövekedés hozta legfontosabb problémákra, nevezetesen a vízhálózat, az úthálózat, illetve a szennyvíz-kapacitás bővítése, nem kevésbé az intézményi infrastruktúra felzárkóztatása. Biatorbágyon új településterv készül, amely lehetőséget ad(hat) további lakóövezetek kijelölésének a megtiltására.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //