Tisztelt olvasó! Ön a Körkép Online-t, a nyomtatásban megjelenő Biatorbágyi Körkép online változatát böngészi.

A Biatorbágyi Körkép online felülete a nyomtatásban megjelenő újság tartalmának kiegészítéseként szolgál mindenekelőtt helyi hírekkel, események, történések, döntések dokumentálásával.

Rovataink illeszkednek a nyomtatott újságéhoz: Hírek (közérdekű információk, aktualitások, rövid, üzenetek); Híd (Közvetlen kapcsolat az önkormányzat és a biatorbágyi polgárok között. A legfontosabb önkormányzati döntések és azok háttere); Mozaik (kultúra, közélet, rendezvények, civilek, egyházi üzenetek); Üzenőfüzet (a város közoktatási intézményeinek bejegyzései); Miénk itt a tér (városunk épített- és természeti értékeivel kapcsolatos információk); Pezsgő (híradások, tudósítások sok embert megmozgató városi rendezvényekről, a nemzeti ünnepekről, civil kezdeményezésekről); Sportpercek (A Viadukt SE szakosztályainak eredményei, eseményei, Biatorbágy sportéletének egyéb hírei).

A nyomtatott újság korábbi számait IDE kattintva nézheti meg. 

 • Biatorbágyi az év innovatív befektetője

  A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) az év innovatív termékbefektetőjeként díjazta a kínai NIO céget, amely 2022 szeptemberében Biatorbágyon adta át első európai gyártóegységét, ezzel több mint száz új munkahelyet létrehozva. A vállalat biatorbágyi üzemében havonta húsz olyan automatizált akkumulátorcserélő állomást terveznek gyártani – elsősorban európai exportra – amelyek segítségével az elektromos autók lemerült akkumulátorait öt perc alatt teljesen feltöltöttre lehet cserélni. „Továbbra is töretlen a külföldi befektetők bizalma hazánk iránt, ugyanakkor ennyire bizonytalan és folyamatosan változó gazdasági környezetben minden korábbinál fontosabbá vált az a munka, amit velük közösen végzünk. Kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon minden rendelkezésre áll a befektetői szándékkal rendelkező vállalatok igényeinek teljesítésére” – mondta Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.


 • Általános iskolai beiratkozás

  Az Érdi Tankerületi Központ hirdetménye szerint az idei iskolai beiratkozásra április 20-án és 21-én kerül sor. A 2023/2024 tanévre történő általános iskolai beiratkozás ideje 2023. április 20-án (csütörtökön) 8 órától 18 óráig, 2023. április 21-én (pénteken) 8 órától 17 óráig lehetséges. Előzetesen a Kréta felületen már regisztrálhatók a gyermekek április 5-től, ez azonban nem váltja ki az intézményben történő személyes megjelenést az adott időpontokban. A beiratkozásra a szülő/ gondviselő mindenképpen vigye magával a gyermek személyi igazolványát és lakcímkártyáját, illetve saját személyazonosító igazolványát. További részletek IDE kattintva érhetők el.


 • Kalandozz Ruminivel – Pályázatot hirdet a Kisgombos

  „Kalandom Ruminivel„ címmel hirdet alkotói pályázatot a Kisgombos könyvesbolt. A felhívás szövege: „Képzel el, hogy épp a kikötőben bóklászol, amikor egyszer csak arra leszel figyelmes, hogy egy Szélkirálynő nevű hajó körül ismerős alakok sürögnek-forognak. De hiszen ez Rumini, Balikó és Galléros Fecó! Hamarosan vitorlát bontanak és új küldetések felé hajóznak el. Itt a soha vissza nem térő alkalom: kéredzkedj fel a fedélzetre, legyél te magad is részese a következő kalandnak!” Szinte bármilyen művészeti ághoz tartozó alkotással lehet nevezni, legyen az mese, novella, riport, dal, vers, rajz, festmény, makett, szobor, gyurma, textil, film, fotó vagy éppen sütemény. Az egyetlen kikötés, hogy a pályázó(k)nak is szerepelniük kell az adott alkotásban. A pályázat mindenki számára nyitott, kortól és nemtől függetlenül. Nevezhetnek gyerekek, családok és kis közösségek is. Nevezni április 17-ig, hétfőig lehetséges. A pályaműveket a Kisgombosban lehet leadni személyesen vagy postán is beküldhetik a Baross Gábor u. 3/B számra. Az eredményhirdetésre és a díjátadóra április 21-én, pénteken délután 17:00 órától kerül sor a Kis Könyves Éj című program keretében a bolt előtt, ahol nemcsak értékes ajándékokkal lesznek gazdagabbak a résztvevők, de találkozhatnak Berg Judittal, a Rumini-univerzum megteremtőjével is.


 • Bölcsen a bölcsibe – Tájékoztató bölcsődei beiratkozásról

  Sok kérdés merülhet fel a szülőkben a gyermek intézménybe kerülése kapcsán. Hogy mindenki megtalálja válaszait, a Kipikopik Játszóháza tájékoztatót szervez bölcsődei beiratkozás témakörben. Március 29-én, szerdán 11 órai kezdettel várják szeretettel azon apróságok szüleit, akik szeretnék bölcsibe íratni gyermeküket. A tájékoztatót a Gólyafészek Bölcsőde vezetője, Regős Zoltánné tartja. Helyszín: Fő utca 94., Közösségi Ház.


 • Földön és vízen – A víz világnapja Biatorbágyon

  Március 22-én, szerdán tájvédő, művelődésszervező, tanár és gyermek együtt ünnepli a földi élet egyik legfontosabb és nélkülözhetetlen elemét Biatorbágyon: a vizet. 1992 óta tartják világszerte minden évben március 22-én a víz világnapját, amely a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet. Ennek apropóján szervezte meg a Juhász Ferenc Művelődési Központ a Biatorbágyi Tájvédő Körrel közösen tematikus napját, amely során a tíz-tizennégyéves általános iskolások megismerkedhetnek városunk növény- és állatvilágával, valamint tavaival, patakjaival, forrásaival. A Tájvédő Kör tagjai által vezetett iskolás csoportok reggel fél kilenckor indulnak útnak. Az első csoport a Madár-forrástól, a második a Kölcsey utcai Madárlestől jut majd el a Faluházig, ahol délelőtt tizenegy órától Inokai Máté ének-zene-történelem szakos tanár interaktív, zenés foglalkozása vár rájuk. Ennek keretében tovább bővíthetik tudásukat a víz élettani szerepéről és hatásairól. A programmal kapcsolatban Molnár Tibor művelődésszervező ad további információkat az érdeklődőknek. Tel.: 06 30 337 4769 e-mail: molnar.tibor@jfmk.hu


 • Átadták Biatorbágy első integrált játszóeszközét

  Március 18-án az arra sétálók figyelmét kisebb sokadalom és színes lufik vonták magukra a Fő téri játszótéren. Különleges játszóeszközt avatott a város. Tíz órakor vette kezdetét a városközpontban lévő játszóterén a sérült és egészséges gyerekek számára egyaránt használható forgóhinta átadása. Az eseményen beszédet mondott Tarjáni István, városunk polgármestere és Huszta Valéria, a Biatorbágy és Környéke Mozgáskorlátozottak Egyesületének alelnöke. A beszédek után az apróságok egyből felavatták a körhintát, ami attól különleges, hogy sérült és egészséges gyermekek közösen használhatják. A játék telepítését a Biatorbágy és Környéke Mozgáskorlátozottak Egyesülete kezdeményezte még 2018-ban. Jótékonysági koncertet szerveztek, amelynek keretében az összegyűlt 456 700 ft nem volt elegendő a terv megvalósításához. 2020-ban az önkormányzat az Angyalfia vásár önkormányzati sátrának bevételét, 744 ezer forintot a szervezetnek adományozta, majd a 2022-es költségvetésből elkülönítette a még hiányzó 15 millió forintos támogatást. A megvalósítást a helyszín körültekintő kiválasztása, a forráshiány és a covid is nehezítette, de rengeteg ember összefogásának eredményeképpen ma már használható a Biatorbágyon, de a magyar kisvárosok zömében is egyedülálló játszóeszköz. Egy új világ nyílhat meg a sérült gyerekek előtt – fogalmazott a Völgyhíd TV-nek Nánási-Kézdy Tamás, a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság elnöke. A teljes riport IDE kattintva megtekinthető.


 • Képviselő-testületi ülés – Összefoglaló

  Az alábbiakban a február 23-i képviselő-testületi ülés összefoglalóját láthatják. A tartalomból: Óvodai, bölcsődei beiratkozás időpontjai A Biatorbágyi Értéktár Bizottság munkaterve Az önkormányzat idei költségvetése Szerkesztők: Király Ferenc, Mester László Vágó: Kovács Bence A felvételt Balog Gábor készítette.


 • Biatorbágy jó példájára figyelnek

  Jogszabály-módosítás várható az agglomerációs települések érdekében. A Biatorbágyi Körkép 2022. évi utolsó, összevont számában Biatorbágy megtelt címmel arról írtunk, hogy a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőcsoportjának javaslatát elfogadva, a képviselő-testület 2022. november 24-i ülésén változtatási tilalmat rendelt el a Nyugati lakópark III. ütemének vonatkozásában. Biatorbágy dobogós helyen van a lakosságszámban leggyorsabban növekvő agglomerációs települések között. Az agglomerációban, így Biatorbágyon (dél-budai agglomeráció) is a korábban kijelölt fejlesztési területek beépítése felgyorsult, a beköltözésok okán a népességnövekedés üteme intenzív lett, és az ezzel járó infrastruktúra fejlesztések már nem tudnak lépést tartani a humán- és műszaki igényekkel. Az említett testületi ülésen Nánási-Kézdy Tamás, a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a korlátozás bevezetése Biatorbágy szinte teljes lakosságának az érdeke. Hozzátette: infrastrukturális gondok vannak, a szennyvíztiszttó kapacitása megtelt, az egyensúly felborult a településfejlesztés terén, és ezt kell az intézkedéssel helyreállítani. Biatorbágy lépésére azóta az országos médiumok is felfigyeltek, mi több, a Karc FM rádió értesülései szerint úgy hírlik, hogy a Budapest környéki települések robbanásszerű lakosságnövekedési problémáinak megoldására jogszabály-módosításon dolgoznak a szakminisztériumokban. Az érintett agglomerációs települések polgármesterei és főépítészei által vázolt problémák megoldásában szerepet vállal, segítséget ígér Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője is. Tarjáni István, Biatorbágy polgármesterének kezdeményezésére pedig agglomerációs fórum alakult, amelynek elsődleges célja megoldást találni a lakosságszámnövekedés kertek között tartására a budai agglomerációban. Hamarosan új építési törvény megalkotása várható, így az önkormányzatok reménykedhetnek abban, hogy visszakapják a településképi engedélyezést, ennek kapcsán pedig a településen zajló építkezések befolyásolását. A közelmúltban a Karc FM rádió vendége volt Nánási-Kézdy Tamás, aki az interjú során elmondta: tisztázandó jogi helyzetet jelent, hogy a polgári tulajdonjog hogyan viszonyul a közérdekhez. A tömeges építkezések megakadályozásában ez kulcskérdés, mert amíg nincs tiszta kép, addig eszköz sincs az önkormányzat kezében a tartós megoldásra. A rádióinterjúban az is elhangzott, hogy a Biatorbágyon megszavazott változtatási tilalom átmeneti megoldást hoz, érvényességi ideje egy év, amely legfeljebb három évig meghosszabbítható. Ez az időtáv lehetőséget ad az önkormányzat számára, hogy megoldást találjon a lakosságnövekedés hozta legfontosabb problémákra, nevezetesen a vízhálózat, az úthálózat, illetve a szennyvíz-kapacitás bővítése, nem kevésbé az intézményi infrastruktúra felzárkóztatása. Biatorbágyon új településterv készül, amely lehetőséget ad(hat) további lakóövezetek kijelölésének a megtiltására.


 • Segítség barnakőszén-rendeléshez

  A polgármesteri hivatalban kaphatnak segítséget a barnakőszén-rendeléshez azok a biatorbágyiak, akik nem rendelkeznek internetkapcsolattal és rokon, barát segítségét sem tudják igénybe venni. Biatorbágy csatlakozott a kormány barnakőszén programjához. Webáruházat hozott létre a könnyebb lakossági barnakőszén-hozzáférés érdekében az Ormosszén Zrt. A megrendelést a regisztráció után a hazaiszen.hu weboldalon keresztül adhatják le az igénylők. Azok a biatorbágyi lakosok, akik nem rendelkeznek interneteléréssel, segítséget kérhetnek az önkormányzattól a megrendelés leadásában. Az igazgatási osztály munkatársai, Pomaházi Krisztina igazgatási osztályvezető vagy Takács Marietta ügyintéző közreműködésével tudnak megrendelést leadni személyesen, hivatali ügyfélfogadási időben. A Biatorbágy honlapján megjelent tájékoztatóban hangsúlyozzák, hogy az önkormányzat csak közvetítői feladatokat lát el a megrendelés továbbításában, a megrendelt szén kiszállításában és az áru ellenértékének kifizetésében nincs szerepe. A Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának ügyfélfogadási ideje: Hétfő: 13:00-18:00, Szerda: 8:00-12:00 és 13:00-16:00, Péntek: 8:00-12:00. További információ és a kitöltési útmutató IDE kattintva érhető el.


 • Polgármesteri évindító – Tarjáni István az elmúlt esztendőben megvalósult tervekről adott számot

  Az új esztendő kezdetén visszatérő hagyomány, hogy Tarjáni István polgármester évindító beszédet tart, amelyről a Völgyhíd Televízió felvételt készít és archivál. Az ötéves ciklus felén már túl vagyunk, mérlegre lehet tenni az eddig elérte eredményeket, és nekiláthatunk további terveink megvalósításának, új tervek készítésének – kezdte mondandóját a polgármester. Kitért arra is, hogy az elmúlt három évben részben a világjárvány, részben a szomszédunkban folyó háború okán szembesülnünk kellett eddig nem vagy csak sok évvel ezelőtt megélt körülményekkel. Tarjáni István a megvalósult tervek között elsőként említette az évtizedes álomként létrejött tizenhat tantermes új iskolát. Az oktatást szolgálja a város első középiskolája, a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium is, és az óvodai ellátás szintén gyarapodott a biai református gyülekezet új Szőlőszem Óvodája révén. A közlekedés terén is előrelépett Biatorbágy: utak, útszakaszok felújítása mellett járdák, gyalogátkelőhelyek épültek a településen. Megkezdődött Páty és az M1-es autópálya közvetlen kapcsolatának kiépítése, amely a Biatorbágyot érintő átmenő forgalom csökkenését hozhatja magával. Ezután a polgármester a város kulturális életéről szólt. 2022-ben harmincéves lett a Juhász Ferenc Művelődési Központ, és harmincadik tanévét kezdte meg a Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola, miként a Pászti Miklós vegyes kórus is. Az elmúlt évben a kényszerű szünet után újra a városünnepen, a disznótoron vagy az Angyalfia vásáron találkozhattunk egymással. Télen újra jégpálya szolgálta a gyerekeket és felnőtteket. Átadtuk a a BiaBringaRing erdei kerékpárpályát, megújult a gördeszkapark, és áthaladt Biatorbágyon a Tour de Hongrie mezőnye. Az Ukrajnában zajló háború kitörésének hírére egy emberként mozdult meg közösségünk – folytatta a polgármester. A magánszemélyek, szervezetek mellett az önkormányzat is több alkalommal és többféle módon nyújtott segítséget. Örömteli, hogy Biatorbágyon az elmúlt évben százötvenkét kisgyermek született. A családbarát program keretében az újszülöttek, illetve a kismamák baba-mama csomagot kaptak az önkormányzattól. 2023 nem ígérkezik könnyű évnek – mondta Tarjáni István. A város és intézményeinek vezetőivel közösen azon dolgozunk, hogy idén is elmondhassuk: Jó itt élni, jó itt lenni! Boldog új évet, Biatorbágy – köszönt el a nézőktől a polgármester.   Szerző: Király Ferenc


 • Előre vetítünk

  Hétfőnként jelentkező sorozatunkban a Völgyhíd TV e heti forgatásaiból ajánlunk. A tavasz mindig az élénk színek, az új élet, az ébredezés időszaka. Biatorbágyon már megkezdődtek a szokásos tavaszi kertészeti munkálatok: szépülnek a körforgalmak, játszóterek, parkok. Kik vezetik ezt a munkát és pontosan mi is történik ilyenkor tavasszal? A témában Köllő Izabellát, városunk főkertészét kérdezi a héten a Völgyhíd TV riportere. Szó esik majd Biatorbágy közterületeinek virágairól, fáiról, ezek jellemzőiről, gondozásukról. Köllő Izabella a Zöld Biatorbágy Program keretein belül újonnan kiültetésre kerülő növényekről és az ezekhez köthető munkálatokról is beszél majd. Völgyhíd TV interjúja elérhető lesz weboldalunkon, Facebook-oldalunkon és a TV Youtube-csatornáján is.


 • Szakértői segítség a katasztrófahelyzetben

  A Biatorbágyon élő Ther Péter Pál nem sokkal a törökországi földrengés után egy szakmai kutatócsoport tagjaként járta meg a katasztrófa sújtotta területeket. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktoranduszát törökországi munkájáról és biatorbágyi kötődéséről is kérdeztük. -Mióta él Biatorbágyon és mivel foglalkozik? -2018-ban költöztünk ide az akkor már várandós feleségemmel, Annamarival. Az ő gyökerei vannak itt nagyszülőkig visszamenőleg unokatestvérekkel, nagynénikkel, nagybácsikkal, gyerekkori barátokkal. Közös döntés volt az ideköltözés; valamikor a kapcsolatunk legelején elhozott egy karácsonyi gálaműsorra, ahol nagyon megtetszett, hogy ennyire pezsgő ifjúsági élet van a városban. Én is ilyet akartam a gyerekeinknek. Egy picike faluból származom Veszprém mellől, ott sajnos ez nem volt adott. -Hogyan került Pátyon élő testvérével és kollégáikkal Törökországba? -Tamás bátyámmal mindketten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékén vagyunk: én doktorandusz, Tamás pedig mint oktató. Az ő kutatási témája kapcsolódik a földrengésekhez, így az, hogy Törökországba megy, csak idő kérdése volt. Engem tőle függetlenül keresett meg Völgyi István az Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszékéről, hogy nincs-e kedvem jönni. Ez február 8-án délután volt, másnap este már a gépen ültünk Joó Attilával (szintén a Hidak tanszékről), aki az egészet szervezte. -Hogyan és mivel tud PhD hallgatóként, kutatóként segíteni ebben a katasztrófahelyzetben? -Mindent összevetve nehéz megvonni a mérleget, mert a segítségünk messze nem volt olyan értékes, mint egy kutató-mentőé. Bármennyit is segítettünk,   mi profitáltuk belőle a legtöbbet azzal a mennyiségű tapasztalattal, ami csak kevés embernek adatik meg. Így most elég nagy a felelősségünk abban, hogy az ott tapasztaltakat hogyan tárjuk a mérnöktársadalom elé, mit tanulhatunk belőle, és mi az, amit már eddig is jól csináltunk. Talán két részre lehet bontani az utunkat: voltunk Antakyában (a néhai Antiochia), ahol a HUNOR – a hivatásos magyar nehéz kutató-mentő mentőszervezet – (Hungarian National Organisation For Rescue Services – a szerk.) fogadott minket. Ők a földrengés másnapján, szerdán érkeztek, 17 embert és több, mint 100 holttestet hoztak ki a romok közül, mire mi találkoztunk velük. Eddigre a mentés folyamata már nagyrészt véget ért, így másnap, a kivonás előtt tettünk velük egy nagy sétát, közben a kutató-mentők és mi is meséltünk egymásnak. Ők a helyzetről, mi pedig az okokról, az épületek állapotáról. Nem dolgozik náluk tartószerkezeti szakértő, így a későbbiekre talán tudtunk átadni nekik valamiféle tartószerkezeti szemléletet romos épületek szemrevételezéséről. Ezt a közös munkát igyekszünk majd itthon is folytatni velük. A másik fontos helyszín, ahol jártunk, Kahramanmaraş volt. Itt sikerült csatlakoznunk a helyi katasztrófavédelem, az AFAD mérnökeinek a munkájához, és a megrongálódott, de még talpon álló épületek osztályzásában segítettünk: bontandó, megerősíthető, javítandó és érintetlen kategóriába kellett sorolnunk ezeket. Az alatt a pár nap alatt, amíg ott voltunk, körülbelül 60 épületet értékeltünk szemrevételezéssel.   -Pontosan mit takart ez a szemrevételezés? -Ez annyit tesz, hogy kívül-belül megvizsgáltunk mindent, amit csak tudtunk a szerkezettel kapcsolatban: oszlop-gerenda kapcsolatok, vasbeton lemezek, kitöltőfalak állapota stb., és ebből levontuk a megfelelő következtetéseket. Fontos, hogy úgy nem hozhattunk döntést egyetlen épületről sem, hogy abba ne mentünk volna be, kivéve persze, ha már kívülről is látszott, hogy életveszélyes. Műszeres vizsgálatokra az idő rövidsége miatt és az épületek konkrét tartószerkezeti terveinek hiányában nem került sor, ez majd a felújítás/megerősítés fázisában fog előkerülni. -Érzelmileg bizonyára megterhelő lehetett ilyen körülmények között dolgozni. Hogyan tudták kezelni ezt a stresszt és nyomást? -Az érzelmek ilyen esetben sajnos – vagy hála Istennek – az első pár órában túltelítődnek, így az ember átkapcsol és csak az épületekkel kezd el foglalkozni. Stressz és nyomás pedig nem rajtunk volt, hanem inkább az itthoniakon. Viszonylag szűkszavúan kommunikáltunk, hogy ne aggódjanak a kelleténél, az indokoltnál jobban. Itthon Annamari kettő, sógornőm négy gyermek mellett tartotta a frontot. Őszintén szólva, nekik szerintem nehezebb dolguk volt. Az ő helytállásuk nélkül mi sem tudtuk volna végezni a dolgunkat. -Szeretnek Annamarival Biatorbágyon lakni? -Szeretjük a várost, mert egyrészt kiváló helyen van, másfelől nem közömbös, hogy itt él a fél rokonság és a gyerekkori barátok. Ez elég nagy megtartó erő, és fontos is mindkettőnk számára, mert nemcsak Annamarinak, hanem nekem is népes a családom. És persze a torbágyi plébánián remek a közösség, a város pedig viszonylag nyugodt, sok a jó és érdekes program, valamint minden van, ami egy „rendes” kisvároshoz kell. Ther Péter Pál A Völgyhíd TV-nek adott interjújában számol be törökországi küldetésükről, az interjú IDE kattintva érthető el.


 • A film forog tovább – Völgyhíd TV Top

  Péntekenként jelentkező sorozatunkban a Völgyhíd Televízió aktuális heti legnézettebb felvételeit, műsorait mutatjuk be. Az elmúlt hetet meghatározta a hétvégi játszótérfejlesztés, nézőink a Fő téri integrált játszóeszköz-átadásról készült riportra voltak a legnépesebb számban kíváncsiak. A forgóhinta különlegessége, hogy sérült és egészséges gyerekek számára egyaránt használható. Egy új világ nyílhat meg a gyerekek előtt – fogalmazott az átadó után Nánási-Kézdy Tamás, a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság elnöke. A Völgyhíd TV rajta kívül Tarjáni István polgármestert és Huszta Valériát, a Biatorbágy és Környéke Mozgáskorlátozottak Egyesületének alelnökét is megszólaltatta az új játék kapcsán. Szerkesztő-riporter: Bencze Tibor, operatőr-vágó: Talabér Imre


 • Előre vetítünk

  Hétfőnként jelentkező sorozatunkban a Völgyhíd TV e heti forgatásaiból ajánlunk. Sok emberhez eljutott a február 6-i törökországi földrengések tragikus híre. Azt azonban kevesebben tudják, hogy egy biatorbágyi mérnök is részt vett az épületek szerkezetének felmérésében. Ezen a héten a televízió Ther Péter Pállal beszélget. A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktorandusza mérnöktársaival nyolc napot töltött a katasztrófa sújtotta Törökországban. A Völgyhíd TV riportere az épületek állékonyságát vizsgáló csapat munkájáról, tapasztalatairól beszélget majd a biatorbágyi mérnökkel. Völgyhíd TV interjúja elérhető lesz weboldalunkon, Facebook-oldalunkon és a TV Youtube-csatornáján is. A Körkép Online ugyancsak interjút készít a biatorbágyi mérnökkel.


 • A film forog tovább – Völgyhíd TV Top

  Péntekenként jelentkező sorozatunkban a Völgyhíd Televízió aktuális heti legnézettebb felvételeit, műsorait mutatjuk be. Az elmúlt héten a Czuczor Gergely Katolikus Általános Iskola Gergely-járás műsorának kis szereplői rabolták el a nézők szívét. „Régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába…” – szól a Gergely-járás egyik dalocskája. A czuczoros gyerekek minden esztendőben felelevenítik az iskolába hívogatás hagyományát, idén első útjuk a Meserét Tagóvodába vezetett. A műsorban a gyerekek bemutatják ének-, furulya- és dramatikus tudásukat, ezzel szórakoztatva, buzdítva a leendő elsősöket. Náluk hitelesebben senki sem mutathatja meg nekik: az iskola is játék. Operatőr-vágó: Kovács Bence A Gergely-járás történetéről, a műsor létrejöttéről a Völgyhíd TV dr. Lehelné Szentjóby Ildikót, az iskola tanítóját kérdezte. Az interjú IDE kattintva megtekinthető.


 • Bemutatkozik a refi leendő elsős tanító nénije

  A Biai Gáspár Református Általános Iskola és Szőlőszem Óvoda szeretettel hívja és várja a következő tanév elsőseit! Leendő tanító nénijük bemutatkozó sorait olvashatják. Szabó Mónika Tanító-hitoktató végzettséget a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karán szereztem, majd pár évvel később az Eszterházy Károly Egyetemen földrajz–pedagógia szakot végeztem. Sok éven keresztül dolgoztam egy nyolcosztályos gimnáziumban, ahol természetismeretet és hittant tanítottam. Fontosnak tartom, hogy a gyermekek az iskola világába lépve biztonságos és szeretetteljes légkörben tölthessék mindennapjaikat. Igyekszem mindent megtenni azért, hogy tanulóim szívesen lépjék át az iskola kapuját, és hogy örömmel végezzék feladataikat. Legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy miközben a diákjaim tudásban és ismeretben gyarapodnak, aközben egyre jobban megismerjék a Megváltó Jézus Krisztust, akire bizton építhetik, alapozhatják életüket. Munkám során számítok a szülők támogató együttműködésére. Hiszem, hogy a gyermekek oktatása és nevelése csak akkor lehet eredményes, ha a szülők és a tanító között kölcsönös bizalmon alapuló jó kapcsolat alakul ki. Gyerekkorom óta a biai református gyülekezet tagja vagyok, és hosszú évek óta részt veszek az ifjúsági munkában. Szeretettel várom a leendő elsősöket a Biai Gáspár Református Általános Iskolába.


 • Bemutatkoznak a BiaSuli leendő elsős tanítói

  Sorozatunkban a 2023/24-es tanév elsős tanítóit ismerhetik meg. Fodor Lászlóné, Nikolett „Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud.” (Móricz Zsigmond) 2012-től dolgozom a Biatorbágyi Általános Iskolában. Célom a jó és összetartó közösség létrehozása. Hiszem, hogy a sikeres tanulás, tanítás mögött három ember összhangja áll: diák, szülő, tanár. Fontosnak tartom, hogy következetesen neveljem tanítványaimat. Igyekszem minél több képzésen részt venni, többek között elvégeztem a Komplex Alapprogram és a Boldog Iskola címhez kapcsolódó képzést. Ezeket rendszerint beillesztem óráimba is. Munkám során rendszeresen használom a digitális eszközöket, tartalmakat. A tanítás-tanulás folyamatát változatos programokkal igyekszem kiegészíteni. Ősszel és tavasszal családi túrákat szoktunk szervezni az osztállyal. Szeretném elérni, hogy az előttünk álló négy év alatt magabiztos, alkalmazható tudással rendelkező és olvasni szerető gyermekeket neveljek.     Koós-Katona Judit 2005-ben végeztem, tizennyolc éve vagyok a pedagóguspályán, öt éve tanítok a Biatorbágyi Általános iskolában. Gyermekekkel foglalkozni minden bizonnyal a leghálásabb munka, számomra a tanítás-tanulás, a nevelés, az értékteremtés, az ismeretek átadása mind olyan fogalmak, melyek életem és eddigi pályám meghatározói. Tanítóként a feladatom sokrétű: az ismeretátadás, a képességfejlesztés, a tehetséggondozás, a motiváció, az érdeklődés felkeltése, a tudásvágy kialakítása, megőrzése, a lemaradó tanulók felkarolása, a harmonikus környezet kialakítása. Úgy gondolom, hogy játékos tevékenységekkel és nagy türelemmel lehet hatékonnyá tenni a mindennapokat. Elengedhetetlennek tartom a tanórai differenciálást, amelyben a tehetséges tanulók szárnyalhatnak, a lassabban haladók pedig felzárkózhatnak képességek szerint. Az óráimon változatos munkaformákon, páros és csoportmunkán keresztül fejlesztem a gyerekek kommunikációs és problémamegoldó képességét, projektnapokkal, digitális tartalmakkal dúsítva. Meixner-módszerrel tanítom az olvasást. Igyekszem talpraesett, önállóan gondolkodó gyermekeket nevelni. Célom, hogy minden tanuló sikerélményhez jusson, szeretetteljes, nyugodt légkörben, képességeinek megfelelően fejlődhessen, beilleszkedhessen az osztályközösségbe, tudjanak örülni egymás sikerének, élmény legyen a tanulás, boldog, kiegyensúlyozott, egészséges felnőttekké váljanak, mindezt a kölcsönös tisztelet, szeretet jegyében. Személyiségemből adódik, hogy következetes, szabálykövető és azt betartató, pozitív, türelmes, vidám, közvetlen, segítőkész vagyok az élet minden területén. Ezeket az értékeket igyekszem megerősíteni a gyerekekben is. Szeretem a kihívást jelentő feladatokat. Igyekszem játékosan, minél több érzékszerv bevonásával, élménydúsan, sok mozgással, énekkel segíteni a tanulási folyamatot. Pedagógusként és szülőként is látom, hogy az iskolakezdés nagy mérföldkő a családok életében, ezért arra törekszem, hogy mindenki bizalommal forduljon hozzám. Szebeni Angyalka 1984 óta tanítok. A biatorbágyi iskolában 1993-ban kezdtem el dolgozni. Mottóm már akkor így hangzott: „Szeretettel fogadd, odaadással neveld, és biztos tudással engedd tovább!” Célom, hogy jól együttműködő, egymást segítő gyerekeket neveljek nyugodt, vidám, kiegyensúlyozott légkörben. Olyan gyerekeket, akik szeretnek iskolába járni, élménynek tekintik a tanulást, és nem ijednek meg a kihívásoktól. Fontosak számomra a hagyományok, a hagyományos magyar értékek megismertetése és a hazaszeretetre nevelés. Munkám során építek a gyerekek fantáziájára és kreativitására. A művészetterápiák adta lehetőségeket is beépítem a munkámba a mozgás-, tánc-, zeneterápia, valamint a drámapedagógia területéről egyaránt.


 • Hírek a BiaSuliból

  Versenyeredmények Az első forduló után harmincegy tanulónk jutott be a Lotz János szövegértési és helyesírási verseny megyei fordulójába. Vadon Szilárd (4.a) 2., Máray Filoména (8.b) 4. helyezést ért el és mindketten bejutottak az országos döntőbe. Felkészítő tanáraik: Fodor Lászlóné és Willinger Ágnes. Nagy Ildikó (8.b) 6. lett; egy pont hiányzott a döntőbe jutáshoz. Nagy büszkeségünkre iskolánk két diákja – Kmetz Zsófia 8c és Paulik Domonkos 8b – bejutott a London Bridge Országos Angol Nyelvi Verseny megyei fordulójába. Felkészítő tanáraik Oravecz Zoltánné Tóth Katalin és Máray Rita tanárnők.   Farsang a hetedikesek szervezésében Február 11-én rendeztük meg iskolánkban a felsősök farsangját, ahol a büfében a hetedikes szülők által készített finomságokat lehetett kóstolgatni, hiszen hagyományainkhoz híven a farsangot a hetedikesek szervezték. A változatos jelmezek közül a zsűri tetszését a dédmamák idejét megelevenítő sparhelt, a fordított család, valamint a kártyalapok vívták ki, de volt őzike, királylány, bohóc, pezsgősüveg és megannyi ötletes jelmez. Nagy tetszést arattak a táncbemutatók is. A tombolán a szokásos nyereményeken túl könyv- és írószerutalványok, sportfelszerelés, csoportos belépők a Laser Cornerbe, és természetesen a fődíj, a nélkülözhetetlen torta is gazdára talált. A tombolahúzás után következett a diszkó, ahol mindenki kedvére táncolhatott kedvenc zenéire.   Köszönjük a gyerekek és a szülők, valamint a zenét szolgáltató nyolcadikos fiúk munkáját, akárcsak az Andrész cukrászda, a La Veneta olasz cukrászda, a Nagy utcai papírbolt, a Kisgombos könyvesbolt, a Puma Outlet Hungary és Szalai Csaba szülő ajándékait, melyekkel támogatták rendezvényünket.     Christopher vívódásai Az 5.a és 5.b osztályok február 3-án nézték meg A kutya különös esete az éjszakában című darabot a Budaörsi Latinovits Színház előadásában. A Mark Haddon angol író díjnyertes regényéből készített színpadi adaptációban a főhős, Christopher meséli el a történetet, így vele együtt élhetjük át, milyen autizmusspektrum-zavarral (autism spectrum disorder, ASD – a szerk.) élni, különbözni az átlagostól, kívülállónak lenni, és milyen másszemszögből látni a világot. A megszokott színházi előadásrend megváltozott: a nézőtér is a színpad részévé vált, így közelről élhettük át a főhős vívódásait, dühét vagy zavartságát. A színház szervezésében két nappal az előadás előtt drámapedagógiai foglalkozáson megismerték a diákok a főhős, érzelmi motivációit, így könnyebben átélhették Christopher konfliktushelyzeteit.


 • Nyári nyitvatartás a Gólyafészek bölcsődében

  A képviselő-testület döntött a Gólyafészek Bölcsőde és a Benedek Elek Óvoda tagóvodáinak nyári nyitvatartásáról. E szerint a Tücsök és Katica csoport június 19. és július 7. között tart zárva, ebben az időszakban játszó csoport és időszakos gyermekfelügyelet nem igényelhető. A Méhecske és a Pillangó csoport július 24. és augusztus 11. között lesz zárva, ez idő alatt játszó csoport és időszakos gyermekfelügyelet nem igényelhető. 2023. július 10-től július 21-ig minden csoport zárva tart, ebben a két hétben sem játszócsoport, sem időszakos felügyelet nem igényelhető. Augusztus 14., hétfőtől minden gyereket vár vissza a bölcsőde. Azt a szülőt, aki a nyári felügyeletet nem igényli, arra kérik, hogy ezt írásban jelezze az intézmény számára.


 • Óvodai beiratkozás és nyári nyitvatartás

  A Biatorbágyi Benedek Elek Óvodában a 2023-2024-es nevelési évre történő beiratkozás kiemelt időszaka 2023. április 24-26. A jelentkezéshez és a beiratkozáshoz szükséges részletes tudnivalókat (betekintési lehetőségről, helyszínről, dokumentumokról) az önkormányzati, illetve az óvodai honlapon, illetve az óvoda közösségi oldalán olvashatják. Az óvodába járási kötelezettség minden olyan kisgyermeket érint, aki 2023. augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét. Az óvodába járási kötelezettség alóli mentesítési kérelmeket 2023. április 15-ig kell benyújtani a Kormányhivatalhoz. A határidő elmulasztása jogvesztő! Az óvoda nyári működése A képviselő-testület jóváhagyta az intézmény tagóvodáinak nyári működési rendjét. A zárva tartó intézményegységekbe járó gyermekek számára a nyitva tartó tagóvodákban biztosítunk ellátást az előzetesen jelzett igények figyelembevételével. A nyári ellátási igények felmérésére májusban kerül sor. Az óvodák működése az alábbiak szerint alakul: 2023. június 19. és július 14. között zárva tart: Székhely Óvoda (Nagy u. 29.), Pitypang Tagóvoda (Szent László u. 48.), Meserét Tagóvoda (Dévay u. 1.). Ezen időszak alatt ellátást a Csicsergő és a Vadvirág Tagóvodában biztosítjuk az azt igénylő családok gyermekei számára. 2023. július 17. és 2023. augusztus 11. között zárva tart: Csicsergő Tagóvoda (Bajcsy-Zs. u. 13.), Vadvirág Tagóvoda (Fő u. 61.) Ügyeletet a Székhely intézményben és a Meserét Tagóvodában szervezünk.


 • Összefogás a közös érdekek talaján

  A Biatorbágy és Etyek közötti közös útszakasz megtisztításán szorgoskodtak a közelmúltban a két településről érkezettek. Biatorbágyról a Városgondnokság munkatársai végezték el a feladatot. A lélektelen emberek „jóvoltából” az út mellett felhalmozódott hulladékot azok tüntették el, akiknek közük nem volt annak odakerüléséhez. A két szomszédos település ezen túlmenően is több közös projekten munkálkodik. A környezetük tisztántartása mellett fontos kérdésként kezelik fejlődésüket. Az etyeki polgárok Budapestre tartva Biatorbágyon keresztülhajtva közelítenek a fővároshoz. Zólyomi Tamás Etyek, és Tarjáni István Biatorbágy polgármestere többek között azon dolgoznak, hogy a városunkon átmenő Budapest-Balaton kerékpárút-szakasz a polgárok igényeinek megfelelően kiváló konstrukcióban épüljön meg, ami az etyeki emberek érdeke is, hiszen a kerékpárral közlekedők nap mint nap használják azt, akárcsak a két településre érkező turisták. Etyek és Biatorbágy határán egy meglehetősen balesetveszélyes csomópont van, ahova már jóideje körforgalmat szeretnének a városvezetők. Remélhetőleg a közös erőfeszítés eredményeként az említett forgalomszervező megépülésére mielőbb sor kerül.


 • Biatorbágy gyöngyszemei: Madár-forrás

  A Völgyhíd Televízió Biatorbágy gyöngyszemei című sorozata nagyszabású projekt: csokorba szedi Biatorbágy épített és természeti értékeit. Sorozatunkban minden héten megtekinthetnek egy-egy gyöngyszemet. Az egyes értékekről azok a biatorbágyi emberek is mesélnek, akikhez az különösen közel áll. “Ez az árnyas völgy mint egy sziget létezik a város szélén menedéket adva növényeknek és állatoknak. Ennek a vizes élőhelynek a szeretete adott lehetőséget arra, hogy mozgósíthassunk a völgy kitakarítására, és egyesületünk tagjaival lépcsőt építhessünk a parkolótól a forrásig” – emlékezik vissza a munkálatokra Tüske Emil, a Biatorbágyi Tájvédő Kör elnöke. “Árnyas völgyben, zöld sűrűben öt-hat forrásocska felesel egymásnak, közülük a legcserfesebb a bővizű, Édes-, avagy Iharosi-forrás. A tájvédők Madár-forrásnak, Madár-völgynek keresztelték e helyet…” Idézet a filmből (szerkesztő: Fischer Monika, operatőr-vágó: Kovács Bence) A Biatorbágy gyöngyszemei sorozat életre hívásáról, kulisszatitkairól IDE kattintva olvashat.


 • Biatorbágy gyöngyszemei: Biai Szent Anna templom

  A Völgyhíd Televízió Biatorbágy gyöngyszemei című sorozata nagyszabású projekt: csokorba szedi Biatorbágy épített és természeti értékeit. Sorozatunkban minden héten megtekinthetnek egy-egy gyöngyszemet. Az egyes értékekről azok a biatorbágyi emberek is mesélnek, akikhez az különösen közel áll. “Ezen a helyen csak ketten vagyunk : Ő és én. Ezen a helyen a föld és az ég összeér. Itt, ami földies, elhalványul, s a mennyeinek valami sejtelmes előíze érződik” – elmélkedik a Biai Szent Anna templomról Szalai Péter kántor. “Fontos és meghatározó átalakításokat Angeli András plébános atya idején élt meg a templom belső tere. Ekkor épült a ma is látható kettős főoltár, amely a II. vatikáni zsinat előtt egy évtizeddel a hívekkel szembeni misézést tette lehetővé.” Idézet a filmből (szerkesztő: Talabér Ágnes, operatőr-vágó: Pataki-Marlok Barbara) A Biatorbágy gyöngyszemei sorozat életre hívásáról, kulisszatitkairól IDE kattintva olvashat.


 • Még mindig zavaros – A Füzes-patak szennyezése körüli kálvária még nem ért véget

  A Biatorbágyi Körképben már több alkalommal szó esett a Füzes-patak vizében megjelenő szennyeződésről. A lap azt is megírta, hogy Tarjáni Istvánnak, Biatorbágy polgármesterének kezdeményezésére a Pest Megyei Főügyészség 2021 áprilisában természetkárosítás vétsége miatt nyomozást rendelt el a Füzes-patak folyamatos szennyeződésének kivizsgálására, amely eljárás még nem zárult le. Időközben a pátyi szennyvíztisztító átfogó műszaki felújítása megtörtént, ennek ellenére úgy tűnik a probléma nem szűnt meg, a patak szennyezése továbbra is tapasztalható. Tarjáni István úgy fogalmazott: addig nem állunk meg, amíg a patak újra olyan tiszta nem lesz, mint volt. Az utóbbi időszakban egy pátyi lakos több videófelvételt készített arról, hogy elszíneződött, zavaros, barnás lé folyik ki a Füzes-patakba a felújított pátyi szennyvíztisztító telepéről. Székely László, Páty polgármestere 2023. március 17-én közleményben tájékoztatta Páty és Biatorbágy lakosságát a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. által üzemeltetett Pátyi Szennyvíztisztító Telep működésével kapcsolatban. Többek között ezt írta: „…a felvételek alapján látható, hogy a jelenség aggasztó módon az utóbbi hetekben néhány naponta ismétlődik, amiről rendszerint videó is készül. Páty Község Önkormányzata a többszöri telefonos megkeresés mellett a héten levelet írt az üzemeltető DAKÖV Kft.-nek, amelyben a helyzet mielőbbi tisztázását kéri. A cég úgy tudjuk vizsgálatokba kezdett, beleértve a telep személyi állományának ellenőrzését is. Megerősíteni egyelőre nem lehet, de nem zárható ki akár az esetleges szándékos emberi mulasztás, vagy valamilyen külső beavatkozás lehetősége sem. A DAKÖV Kft. válaszát követően és annak függvényében Páty Község Önkormányzata megteszi a szükséges és lehetséges lépéseket, amelyről majd tájékoztatást ad.”


 • A helyi értékeket megőrizve továbbépíteni

  A Biatorbágyi Értéktár Bizottság 2023-ban is olyan értékek megmentésén dolgozik, amelyek részei városunk történelmének és nagy közmegbecsülésnek örvendenek. Nánási-Kézdy Tamás, az értéktár bizottság vezetője a Völgyhíd Televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy két könyv kiadásán is munkálkodnak. A híd városa, a város hídja című kötetben településünk emblematikus jelképe, a Viadukt van a fókuszban. A helytörténeti munka a völgyhídpár múltjával, jelenével és kis részben a jövőjével is foglalkozik. A bizottság tervei szerint a kiadvány megjelenését nagyszabású könyvbemutatóval és előadássorozattal kötik majd össze. A Horváth Imre helytörténész által szerkesztett kötet már a nyomdában van. Az Országos Hungarikum Pályázat keretében további támogatást nyertek egy másik könyvhöz, amelynek egyelőre az előkészületei folynak. Ebben az 1980-as években Szakály Mátyás – egykori karnagy, pedagógus – által összegyűjtött és lejegyzett biatorbágyi német nemzetiségi dalok állnak a középpontban. Az elképzelések szerint ezek a felvételek CD formátumban lesznek elérhetők, illetve emellé jár majd egy, a Dr. Palovics Lajos helytörténész kísérő tanulmányaival kiegészített kottafüzet is. A Köllő Attila népzenész szerkesztésében készülő zenetörténeti és néprajzi munka várhatóan az év első felében jelenik meg. A kiemelt tervek között szerepel továbbá a majdani turisztikai és információs pontként működő Biatorbágyi Értékek Háza nevű intézmény létrehozása. Ennek helyszíne a Nagy utca 33. alatt található parasztház lesz, az épület felújítása és esetleges bővítése még a tervezési fázisban van. A bizottság különleges városfeliratot szeretne elhelyezni a Viadukt környezetében, amelynek a stílusa a műemléki környezethez igazodna, egyben érdekes fotótémaként is szolgálna: a városfelirat és a Viadukt együttes megörökítésének a lehetőségét kínálná. Ennek érdekében a bizottság felvette a kapcsolatot a Szent István Egyetemmel, hogy hallgatói pályázat keretében találják meg a megfelelő alkotást. Az így létrejövő turisztikai különlegesség célja Biatorbágy további népszerűsítése lenne. A Völgyhíd Televíziónak a Nánási-Kézdy Tamás bizottsági elnökkel készített interjúja IDE KATTINTVA tekinthető meg. A témával a Biatorbágyi Körkép áprilisi számában is találkozhat az olvasó.


 • A márciusi ifjakra emlékezett Biatorbágy

  Március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján a városi megemlékezés a hagyományokat követve a Petőfi-szobornál kezdődött. Tarjáni István polgármester beszédét követően Biatorbágy intézményei és civil szervezetei megkoszorúzták a szobrot, majd fáklyával a kézben a Juhász Ferenc Művelődési Központba indultak, ahol az ünnepi megemlékező műsort nézték meg. Itt Sisa Márk, ifjúsági koordinátor emlékezett a forradalomra. Az ünnepi műsor első fellépője a Köllő Attila vezette Biatorbágyi Népdalkör volt, majd következtek az iskolások. A Biatorbágyi Általános Iskola és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai Szebeni Angyalka, Fodor Lászlóné és Koós-Katona Judit felkészítésével mutatták be a forradalom dicső napjait idéző igényes és a közönség részéről nagy tapsot kiváltó előadásukat. Király Ferenc Tarjáni István polgármesternek a Petőfi-szobornál elmondott teljes beszéde: „Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen Egy új csillag, vérpiros sugára Életszínt vet a betegségében Meghalványult szabadság arcára.” Írta Petőfi 1848. februárjában, aki mindent látott előre, a forradalmat, az életét, a sorsát is. Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Honfitársaim! 200 éve annak, hogy megszületett a költő, aki nélkül kétséges, hogy ’48-ban pesten kitört volna a forradalom és „reszketni méltóztattak” volna a helytartótanács megszeppent tagjai a márciusi ifjak és a „Tizenkét pont” láttán. 175 év után sem hiábavaló azonban megvizsgálnunk, hogyan állunk ma a Tizenkét pont-tal. Vajon maradéktalanul teljesültek-e az abban megfogalmazottak? Az első követelés, a sajtó szabadsága, a cenzúra eltörlése vajon megtörtént-e? Sajtó, ma már nem csak nyomdában készül, nagyobb részt átköltözött a virtuális világba. Az egyre újabb és újabb közösségi médiumok pedig lehetőséget adnak mindenkinek, hogy véleményét akár képek vagy videók formájában is világgá kürtölje. Ezen a területen a cenzúrának egy új, személytelen és megfoghatatlan formája jelent meg. Valahol, valakik eldöntik mi korrekt politikailag, mi gendersemleges, mi kirekesztő vagy mi nem az. Cenzúra tehát ma is van, csak megfoghatatlan. Nemzetek, kormányok, országok felett áll, nem lehet egyszerűen, nyomdagépek lefoglalásával küzdeni ellene. A tizedik követelés sem túlhaladott, hogy „magyar katonáinkat ne vigyék külföldre” különösen a szomszédunkban dúló háború kitörése óta. A Kárpátalján élő honfitársaink révén közvetlenül is részeseivé váltunk egy olyan konfliktusnak, amelyhez semmi közünk. Vannak közöttünk azonban olyanok, akik a fegyverszállításokon túl azt is támogatnák, hogy katonai erővel, akár a honvédségünkkel is vegyünk részt a háborúban. Önkormányzatunk a saját eszközeivel segít a bajbajutottakon. Az elmúlt egy évben befogadta a hozzánk érkezett menekülteket, folyamatosan támogatja testvértelepülésünket, Nagydobronyt. Mindig az igényeiknek, kéréseiknek eleget téve, élelmiszerrel, ruhaneművel, újabban aggregátorokkal. A helyi közösségek és magánszemélyek is hasonlóan cselekedtek, befogadtak családokat, gyűjtöttek segélyt és teszik ezt mind a mai napig. Egy év sem volt azonban elegendő arra, hogy a konfliktus ne fegyverekkel, emberéletek árán, hanem tárgyalóasztalnál rendeződjék. Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Honfitársaim! Hitünk a jelen háborúról sem lehet más, minthogy ez volt az utolsó. Nem gondolták ezt másképp 175 éve a márciusi ifjak sem, elérve azt, hogy március 15-én vértelenül győzött a forradalom Pest-Budán. Majd kétszáz esztendő sem volt azonban elegendő arra, hogy hiánytalanul megvalósítsuk, a Tizenkét pontban áhított célokat. Dolgunk van vele, nem csak történelemkönyvek lapjaira való, sajnos időszerű, az alcíme különösen: „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” Köszönöm, hogy meghallgattak.


 • Hetvenhét éve történt

  A németajkú lakosság második világháborút követő kitelepítéséről történő biatorbágyi megemlékezés, majd koszorúzás a Füzes-patak partján álló kitelepítési emlékműnél kezdődött. Ezt követően a Faluház adott teret a biai és torbágyi családok kényszerűségből útra kelt tagjaival kapcsolatos emlékműsor megrendezésére, amelyen a Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános iskola diákjai idézték fel az elűzetés dicstelen korszakát. A megemlékezés szónoka Nánási-Kézdy Tamás, önkormányzati képviselő volt. „Mit einem Bündel – Egy batyuval. Kitelepítési emlékművünkön ez a felirat szerepel. Ugyanez a mondat 1945. április 22-én a Szabad Szó aznapi számának címlapján díszelgett, kiemelt, vezető címként, közvetlenül a lap fejléce alatt. A Nemzeti Parasztpárt napilapjában az aznapi vezércikket Kovács Imre jegyezte. A más területeken, például az ormánsági egykézés feltárásában maradandót alkotó népi író világháborús uszító gyűlöletben fogant szavai – amelyek a magyarországi németajkú polgárok kitelepítéséhez vezető folyamat fő nyitányának számítottak –, nos e szavak termékeny talajra hullottak. A mindenkori magyar állam a negyvenes években – ugyan idegen hatalmak nyomására, de saját szorgalomból is – jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy saját állampolgárainak jogfosztásában, családok, életek elvesztésében segédkezzen. […] Mint ahogyan ismert, a fenyegetés hamarosan valóra is vált: az első tehervonat már 1946. január 19-én elindult a budaörsi svábokat és batyuikat szállítva nyugat felé. Február 25-én és 27-én pedig mi következtünk: a torbágyi németek 70-75 százalékát és a biai németek többségét érintette a kényszerű kitelepítés. A Wiehall és Kleinturwall szép és rendezett utcáiból kiköltöztetett szorgalmas sváb családok olyan mély sebeket kaptak, amelyek teljesen máig sem gyógyultak be. […] Azokban a szörnyű esztendőkben számtalan, tragédiát hordozó tehervonat keresztezte egymást a Kárpát-medencében, amelyek máshová hurcolták vagy egyenest a halálba vitték utasaikat. Kevesen voltak azok, akik valamilyen szempontból nem számítottak áldozatnak. A háború borzalma és erőszaka mégsem volt képes arra, hogy véglegesen szétszakítsa Bia és Torbágy összetartó társadalmát. Ma is erős alapokkal rendelkezik és fejlődik – civil szervezeteiben, intézményeiben egyaránt – városunkban a német nemzetiségi önkormányzás, kultúra és oktatás, valamint elevenen él a lelki kapcsolat a kitelepítettek és az itt maradottak leszármazottai között. […] Franz Bruckner, azaz Bruckner Ferenc – városunk díszpolgára, akinek a nevét remélem, hamarosan utca viseli – szavait idézném ide, aki a torbágyiakat szállító vonat indulására emlékezett. Eszerint amikor a szerelvényre rácsatolták a mozdonyt, „Oszfolk József azon hirtelenjében összehívta a zenészeit és egy utolsó szívszaggató üzenetet játszottak immár elvesztett hazájuknak: a magyar Himnuszt. Zúgott az Isten áld meg a magyart!” (Beszámolónkban Nánási-Kézdy Tamásnak már a megemlékezés után javított beszédéből idéztünk. Az eredetileg elhangzott változatból ugyanis sajnálatos módon kimaradtak a biai németajkú családok, amiért a beszéd szerzője ezúton is elnézést kér – a szerk.) A színpadi műsort követően a Faluház falán lévő emléktáblánál koszorúztak az emlékezők, majd Mit einem Bündel címmel kiállítás nyílt a művelődési központ kiállítótermében.


 • Nyert a böllérmáj!

  Viharosan indult az idei BiaTORbágy, azaz születési nevén a Falu disznótora. A megállapítás kizárólag az időjárás okozta jelenségekre vonatkozik: a nagy szél miatt néha-néha bele kellett kapaszkodni a sátrakba, hogy azok ne keljenek szárnyra ezen a mozgalmas februári reggelen, délelőttön és délutánon. Mindemellett a főzőknek helyt kellett állni az üstök, kondérok, bográcsok és grillrácsok mellett, hiszen szép számmal gyülekeztek az éhesek, akik már vágytak megkóstolni a disznóvágást követő finomságokat, így költve a böllérfilléreket. Délben már minden étek készen állt, jöhetett az ebéd. A ceremóniamester szerepét – mint oly sokszor – Gulyás Lacira osztották, aki mindenről „informálta” a tor közönségét, s megalapozta a kiváló hangulatot. Mondjuk, az magától is jött! A főzést vállaló civil szervezetek a kuncsaftok elégedettsége mellett a produktumukat kóstoló szakértő zsűri elismerésére, díjaira is vágytak. Az ízverseny nem maradt el, miként az értékelés sem. A zsűri egyhangú döntése alapján az idei disznótorban a fődíjat a Bia-Veritas Egyesület böllérmája nyerte el.   A zsűritől a különdíjat a Katalin-hegyi Természet és Környezetvédők Egyesülete kapta a hagymás sült vérért és a hurkákért. De dicséret illeti az önkormányzati sátorban főtt csorbalevest is – szerintem… A díjakat Nánási-Kézdy Tamás önkormányzati képviselő és Kissné Szádvári Mária, a JFMK igazgatója adta át az arra érdemeseknek. A színpadon a PMAMI néptáncszakosai ropták, és fellépett a Biatorbágyi Népdalkör is Köllő Attila vezetésével. Játszott még a Band of StreetS, a brass band stílus hazai megteremtője, akik számos szakmai díj mellett nemzetközi elismertséget is bezsebeltek az elmúlt években. A gyereket a Ládafia Bábszínház Az ördög kilenc kérdése című előadása várta a művelődési központban, mert a viharos szél ide kergette a produkciót, meg a kicsik sem fáztak. Biatorbágy vendége volt e jeles napon a testvértelepülések közül Alistál és Gyergyóremete küldöttsége. Szerző: Király Ferenc


 • Focisták a gólzivatarban

  Gólokban gazdag és izgalmas hét áll a Viadukt SE focistái mögött. Az Öregfiúk újabb győzelmet arattak, az U14-es csapat még közelebb került a bajnoki címhez. A felnőttek sajnos vereséget szenvedtek idegenben. Játékeredmények a március 20-26. közötti hétről: Dunavarsány – Viadukt SE 1:0 (1:0), Pest megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság 21. forduló Időpont, helyszín: 2023.03.25. szombat, 15:00 Dunavarsányi TE Sporttelep Vincze Gábor, a csapat vezetőedzője a következőképpen értékelte a mérkőzést: „Sajnos közepes teljesítményt hozott a hétvégi bajnokink, nem volt sok lehetősége egyik csapatnak sem. Hiányzott belőlünk az a plusz, amivel idegenben pontot, pontokat lehet szerezni. A fiúk csinálták a dolguk, ezt a meccset most viszont el kell felejteni és újra sikerre éhesen, a nulláról kezdve még többet beletenni egy mérkőzésbe. Hajrá, VIDOK! Hajrá, Viadukt!” Felnőttcsapatunk jelenleg a 6. helyen áll a bajnokságban 30 ponttal. Inter 04 – Viadukt SE 1:4 (0:0), Budapesti III. osztályú öregfiúk-bajnokság 2. csoport Időpont, helyszín: 2023.03.20. hétfő, 19:30 BVSC-Zugló Stadion Budafoki LC – Viadukt SE 2:3, U-19 Regionális bajnoki mérkőzés Időpont, helyszín: 2023.03.26. vasárnap, 15:00 Budafoki MTE Sporttelep Urbán Zoltán utánpótlás vezetőedző értékelése a mérkőzés kapcsán: „Az első félidőben nagy fölényben játszottunk, három lőtt gólunk mellett több gólszerzési lehetőségünk adódott, a befejezések előtt viszont rendre rossz döntést hoztunk. A második félidőre túlságosan is nyugodtak lettünk, ellenfelünk birtokolta többet a labdát, kétszer is sikerült betalálniuk. Nekünk ebben az időszakban csak egy-két kontrára futotta. A mérkőzés utolsó negyedórájában megint nagy ziccereket puskáztunk el. Összességében ez egy megérdemelt győzelem volt, de a helyzetkihasználásunkon még van mit javítani. Külön öröm, hogy az U17 kapusa, Marosi Balázs első U19-es bajnokiján remek teljesítménnyel járult hozzá a három ponthoz.” Csákvár TK – Viadukt SE 6:4 (3:2), U-17 Regionális bajnoki mérkőzés Időpont és helyszín: 2023.03.22. szerda, 18:00 Tersztyánszky Ödön Sportközpont Kovács Milán utánpótlás vezetőedző elemzése: „A listavezető Csákvár otthonába látogattunk, a hétközi mérkőzés egy eseményekben és izgalmakban gazdag találkozót hozott számunkra. A játékosok nagyon szervezetten játszottak, sok munkát tettek bele és küzdöttek az elejétől a végéig. Mind védekezésben, mind a támadójátékban volt kiemelkedő teljesítmény. Ezt bizonyítja az is, hogy hiába vezetett ellenfelünk négyszer is, mindig sikerült gyorsan válaszolnunk a találataikra. Középpályás labdaszerzések után rendre jól használtuk ki a mélységi indítások lehetőségét és alakítottunk ki helyzeteket. Sajnos a meccs utolsó negyedében két egyéni hibát vétettünk saját térfelünkön, amit ellenfelünk ki is használt. Ezekre már nem tudtunk válaszolni, a helyzeteink ugyan megvoltak hozzá, de a fáradtságnak is betudhatóan már nem hoztunk jó döntést a kapu előtt. A vereség ellenére is gratulálok a csapatnak, egy jó iramú, színvonalas mérkőzést játszottak erős ellenféllel.” Mohácsi TE – Viadukt SE 2:1 (2:1), U-15 Regionális bajnoki mérkőzés, Felsőházi rájátszás Időpont és helyszín: 2023.03.25. szombat, 11:00 Mohács Kórház utcai pálya Tajti András utánpótlás vezetőedző értékelője: „Izgalmas mérkőzést játszottunk Mohácson. Az első félidő fordulatos és intenzív volt, egyik csapat sem tudta igazán birtokolni a labdát. Az első bekapott gól után még sikerült egyenlíteni. A hazai együttes aztán egy szögletből a második találatát is megszerezte, erre viszont már nem tudtunk válaszolni, pedig mindent megtettek érte a fiúk. A második félidőben több nagy helyzetet is sikerült kialakítani, de a gól ennek ellenére sem akart jönni. Sajnálom, mert megvolt a lehetőségünk a pontszerzésre, igaz a játékunk most kissé elmaradt a várttól. Nagy iramú, küzdős meccset játszottunk, nem utaztunk hiába.” Csákvár TK – Viadukt SE 0:4 (0:0), U-14 Regionális bajnoki mérkőzés, Alsóházi rájátszás Időpont és helyszín: 2023.03.22. szerda, 15:00 Tersztyánszky Ödön Sportközpont Viadukt SE – Százhalombattai VUK SE 5:0 (2:0) Időpont és helyszín. 2023.03.25. szombat, 10:00 Forrás Sportközpont Miskei Milán utánpótlás vezetőedző így látta meccset: „A héten ez volt a második mérkőzésünk, ennek ellenére már az első perctől kezdve aktívan játszott a csapat. Az első gólig ugyan még helyenként türelmetlenek voltunk, de végig mi irányítottunk. Remek csapatjáték mellé, remek egyéni teljesítmények párosultak! Gratulálok a srácoknak!” Mészöly Akadémia – Viadukt SE 1:4, U-12 Regionális bajnoki mérkőzés Időpont és helyszín: 2023.03.26. vasárnap, 15:00 Csillaghegyi Sporttelep U-11 Régiós Bozsik Torna II. forduló – Újpest Időpont és helyszín: 2023.03.25. szombat, 10:00 Újpest FC Sporttelep Viadukt SE – Dunakanyar SE 5:0 Viadukt SE – Újpest FC 2:1 Viadukt SE – Dorogi FC 1:3 Viadukt SE – REAC 8:1 Viadukt SE – Budafoki LC 9:6, U-10 Edzőmérkőzés Időpont és helyszín: 2023.03.22. szerda, 16:30 Forrás Sportközpont Horváth Ádám utánpótlásedző értékelése: „A Budafokot láttuk vendégül egy edzőmérkőzésre. Gólokban gazdag meccset játszottunk, ahol 9:6-os eredménnyel győzedelmeskedtünk. Gratulálok a srácoknak a mentalitásukhoz és az edzéseken gyakoroltak alkalmazásához.” U-10 Kölyökliga, Alsóházi rájátszás és U-11 Kölyökliga, Alsóházi rájátszás Időpont és helyszín: 2023.03.26. vasárnap, Bánka Kristóf Sportközpont Szigethalom SC – Viadukt SE 0:2 Viadukt SE – Ikarus BSE 1:3 Szigethalom SC – Viadukt SE 1:4 Viadukt SE – Ikarus BSE 2:11


 • Szkandersiker Csehországban

  Nemzetközi versenyen vett részt a Biaszkander csapata; nem jöttek haza üres kézzel. Huszondharmadik alkalommal rendezték meg a Golem Hand szkanderversenyt Csehországban amelynek ezúttal Jičín városa adott helyet. A március 26-ai megmérettetésen a Viadukt SE szkander szakosztálya is képviseltette magát. Somogyi Máté a 95 kg-os, felnőtt, balkezes kategóriában a hatodik helyen végzett, miután két mérkőzést is megnyert. Karbirkózóink azonban nem pihennek, hiszen már készülnek az április 22-ei Nemzeti Bajnokságra, amelyet Hercegszántón rendeznek meg.


 • Itthon remekelt a Viadukt SE felnőtt csapata

  A hétvégi fordulóban, március 18-án 4:2-re győzött hazai pályán a Viadukt SE a Vác VLSE ellen. Az Iharosi Sporttelep adott otthon a lendületes, gólgazdag mérkőzésnek. A szép számú közönség nem unatkozhatott; félidőben 2:1 volt az állás, a mérkőzés második felében még három gól született. A Pest megyei Bajnokság 20. fordulójában újabb 3 pontot szerzett a csapat, így a tabellán az ötödik helyen szerepel. Viadukt SE – Vác VLSE 4:2 (2:1) Pest megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság 20. forduló Kezdő összeállítás: Lipők B. – Miskei M., Kinyik Á., Orbán M., Tóth R. – Fehér-Kaplár Zs., Fröhlich M., Varga-Sebestyén B. – Fodor D., Vajda D., Olaj Gy. Gólszerző: Vajda Dániel (23.), Varga-Sebestyén Benjámin (24.), Kinyik Ádám (52.) és Fodor Dániel (79.) Vincze Gábor összefoglalója a mérkőzésről: „Gratulálok a csapatnak, jó ritmusú mérkőzésen sikerült nyernünk! Méltatnom kell az ellenfelet, hiszen a Vác fiatal játékosai nagyon jó sebességgel álltak bele a meccsbe. Szerencsére sikerült feledtetni a múlt heti kisiklást. Büszke vagyok a fiúkra, mert hazai pályán ez igazi férfimunka volt, és jól reagáltak mindkét kapott gólra. Megyünk tovább hétről hétre, reméljük, hogy sikeresek tudunk lenni a későbbiekben is. Szeretnénk, ha többen kijönnének a hazai mérkőzésekre, akár az utánpótlásban játszó fiatalok is a szülőkkel együtt, hiszen egy klub vagyunk és a jó hangulat nagy segítség lehet a felnőtt csapat számára is. Hajrá, VIDOK! Hajrá, Viadukt!”


 • Tűpontos találatok – Kovács Álmos tavaszi sikerei

  Kovács Álmos, a Viadukt SE darts szakosztályának játékosa az utóbbi időben két versenyen is megmutatta, Magyarországnak is helye van a táblán. Először a darts hazájában, Angliában mérette meg magát. Március 12-én zárult a JDC Advenced Tour verseny Coventry-ben, ahol két versenyszámában is az 5. helyre kvalifikálta magát, így kiharcolta összesítésben a 32-es ranglistán a 7. helyezést. Ezt a versenyt a PDC (Professional Darts Corporation) előszobájának tartják, Álmos jó eséllyel versenyezhet majd a világ legjobbjai között felnőtt kategóriában is. Ezután az elmúlt hétvégén (március 18-19-én) Bécsbe vezetett az ifjú sportoló útja, ahol egyéniben az ötödik, párosban az első, valamint összesítettben is az első helyet érte el a WDF International Youth Challenge Vienna 2023-as versenyén. A hétvégén Álmos nemcsak a születésnapját ünnepelhette, hanem bécsi győzelmét is. Gratulálunk!


 • Országos bajnok a Viadukt SE atlétája, Bagyinkszi Simon

  Március 11-e jeles nap volt a Fürge Ürgék életében: ezen a napon rendezték a Fedettpályás U16 és U14 Összetett Atlétikai Magyar Bajnokságot Budapesten. A Viadukt SE Atlétika szakosztályának sportolója, Bagyinszki Simon verte az U14-es mezőnyt: aranyéremmel térhetett haza. Összesítettben, az “A verzió” versenyben Simon mellett Tölgyesi Ábel is szép eredményt, ötödik helyezért ért el. A fiú négypróba “A” csoportjában négyféle atlétikai számban mérték össze tudásukat, gyorsaságukat és erejüket a versenyzők. Simon 60 méter gátfutásban, ötösugrásban, magasugrásban és 200 méteren is szépen szerepelt, végül összesítettben a legmagasabb, 2286-os pontszámmal állhatott a dobogó csúcsára a BOK Csarnokban. A Magyar Atlétika Szövetség által szervezett versenyen Simon így elnyerhette a „Magyarország 2023. évi Fedettpályás U14 Összetett Magyar Bajnoka” címet. Tölgyesi Ábel és Bagyinszki Simon felkészítője Móri-Donáth Katalin. Gratulálunk!


ISSN szám: 2063-8604

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture