','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Nem csak fesztiválozni jó, hanem fesztivált álmodni, szervezni is felemelő. Idén másodjára volt alkalmunk Bolyki András barátommal, muzsikustársammal nagyot álmodni, és nyélbe ütni a II. EFKZ Művészeti Fesztivált.

Andrásnak szeretettel gratulálok, most elsősorban azért, mert már tavaly, első nekifutásra olyan műsorfolyamot talált ki, ami idén is tökéletesen bevált. Még egy dolgot meg kell említenem vele kapcsolatban. Szemünk szánk tátva maradt, amikor a fesztivál megnyitóján Mata Attila Munkácsy-díjas szobrászművész egyik alkotására improvizációt hallhattunk tőle hangszerén, a brácsán. Micsoda pompás felütése volt ez a háromnapos programsorozatnak!
Első este a Biai Szent Anna templomban barokk hangversenyt adtunk, korhű hangszereken. Kalafszky Adriána mennyei hangú szoprán énekesnő mellett Devecsai Gábor natúr trombitájával, és az arról tartott rövid hangszerbemutatóval varázsolta el a közönséget. Gábor pár éve költözött családjával Biatorbágyra, így már saját trombitaművészünk is van!
Meg kell említenem, hogy a fesztivál összes eseményét egy-egy Petőfi verssel kezdtük, amiket a város különböző iskoláiba járó gyermekek adtak elő. Rendkívül megható pillanatok voltak ezek. Az este a faluházban folytatódott Éles Gáborral és muzsikus barátaival.
A második nap délelőttje a gyerekeké volt, Illési Erika Brémába repítette őket. A délutáni nyolc villámkoncert közül most hadd emeljem ki azt, amelyik az Andrész cukrászdában volt. Andrész Edit ugyanis azokat, akik regisztráltak az alakalomra, EFKZ gömbbel vendégelte meg. Öt órakor Reisinger János irodalomtörténész lélegzetelállító Petőfi estjén vehettünk részt. Túl azon, hogy mennyire lebilincselő élmény volt hallani őt verset mondani, még a közönséget is megénekeltette.
Apricsné Koller Mária elkészítette az EFKZ gömböt, ő nyerte meg a frissen megjelent EFKZ-Jazzation CD-t. Köszönjük, és gratulálunk! Köszönjük Mohácsy Tündének a hatalmas EFKZ tortákat, amiket a Sütimustrán falatozhattunk, és a Bartók Rádió nyerteseknek ajándékozhattunk!
Az esti koncerten Lakatos György Liszt-díjas fagottművész volt a vendégünk. Hidas Frigyes fülbemászó fagottversenyét játszotta, ez előtt pedig Bolyki András Miért pont június? című opusza, és a Kostyál Péter által átírt Strauss Rózsalovag szvit volt hallható. És ezzel a nap nem ért még véget: Bolyki László A lélek húrjai címmel tartott zenés elmélkedést. A léleknek dalai is vannak, amik már harmadnap csendültek fel a Torbágyi Református Templomban. Hatalmas meglepetés volt a számunkra, hogy mekkora érdeklődés kísérte az utánpótlás koncertet. A Testvérgyülekezet imaházának külső termét is ki kellett nyitni, annyian voltak kíváncsiak a zeneiskola növendékeire, akiknek külön köszönet jár azért, hogy a tanév után a nyári szünetben ilyen fantasztikus teljesítményre képesek.
A fesztivál zárókoncertjén Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák muzsikáltak az EFKZ-val. Már másodszorra derül ki, hogy egy ilyen fúzió micsoda remek dolog, mindkét fél mennyit kap és mennyit tud adni a másiknak a maga műfajából. Ferenczi Gyuriék Petőfi tolmácsolása egy, ismeretlen arcát mutatta meg a költőnek. Ha valaki netán lemaradt volna idén a fesztiválról, keresse a Völgyhíd TV műsorán és YouTube csatornáján a felvételeket. Jövőre viszont ne maradjon le senki! Már be is lehet vésni a naptárba: III. EFKZ Művészeti Fesztivál 2024. július 5-7.

Lesták Bedő Eszter koncertmester

Kiemelt kép: Magnet Media


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //