','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Az igazgyöngyöknek hosszú évek kellenek, míg alakot öltenek. Így született a Völgyhíd TV Biatorbágy gyöngyszemei című sorozata is.

Évek óta érlelődött a gondolat, hogy milyen jó lenne Biatorbágy legszebb természeti kincseit, építményeit megörökítenünk. Görgettük magunk előtt a részleteket.

Egyszer csak körvonalazódott bennem az elképzelés: hangulatos ismertterjesztő és figyelemfelhívó jellege legyen, a részek hárompercesek, kösse össze őket maga cím, illetve villantsák fel, hogy ismert vagy neves biatorbágyiak miként kötődnek a város értékeihez.

 

Így a kisfilmek bemutatnák, hogy a város kincsei az itt élőkkel együtt igazi értékek, amelyek ország-világ számára is izgalmasok, érdekesek lehetnek.

Mint mindig, összeült a stáb, kiválasztottunk tíz természeti, illetve tíz épített értéket, megkerestük azokat, akikhez az adott érték különösen közel áll, és ők nagy örömünkre vállalták is, a közreműködést. Nem volt könnyű dolguk. Azt kértük tőlük, hogy két-három mondatban éreztessék, miről is lesz szó, de ne nevezzék meg az értéket. Pataki Béla vezetőoperatőr dolgozta ki, hogyan jelenjenek meg a bevezető gondolatok.

Szokatlan megoldást talált: sötét háttérből először csak hanggal, aztán képpel jelennek meg a megszólalók, e sejtelmes hangulattal fokozva az érdeklődést; mi is következik a következő képsorokban. Kovács Bence alakította ki a gyöngyös bevezető és befejező képsort. Fischer Móni vállalta a tíz természeti érték, és Talabér Ágnes a tíz épített érték szóbeli bemutatását, tudva, hogy egy-egy részben maximum kétszer 50 másodperc áll rendelkezésükre.

Megkezdték a forráskutatást, archív anyagok gyűjtését, szerzői engedélyek megkérését, ügyeltek a film feliratainak pontosságára, nekem a szervezés és ellenőrzés aprólékos munkája jutott. A kész szövegek szakavatott helytörténeti kontrollját Horváth Imre az értéktárbizottság tagja vállalta.

Közben az operatőrök – Pataki-Marlok Barbara, Kovács Bence, Talabér Imre – Pataki Béla vezetésével megálmodták a képi megjelenítés stílusát, szerkezetét – használva a drónfelvételek adta lehetőségeket is, beosztották, ki melyik részt forgatja, hosszas mérlegeléssel kiválasztották az aláfestő zenét, lesték, melyik nap milyen az időjárás, melyik napszak fényei a legmegfelelőbbek. Végül sok-sok ellenőrzés, formálás után kétéves munkával alakult ki a gyöngysor.

A Völgyhíd TV stábja reméli, hogy a sorozat jó szolgálatot tehet a családok, gyermekek helytörténeti ismereteinek bővítésében, ugyanakkor hozzájárulhat városunk épített és természeti értékeinek népszerűsítéséhez.

Szerző: Turi Erzsébet, a Völgyhíd Televízió vezető producere

 


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //