','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Kilencvenedik születésnapja alkalmából (2022. december 12.), a szépkorúak miniszterelnöki oklevelével és az önkormányzat ajándékcsomagjával köszöntötte Tarjáni István polgármester Bugán Józsefet.

Józsi bácsi szüleinek az Alföldön, Nagyivánban volt több hektáros földbirtoka, 16 holdas tanyája. Itt töltötte szabadidejét az iskola után hat testvérével, akik mind kivették részüket a munkából. Az édesapja katolikus harangozó volt, ezzel a tiszttel akkoriban 24 hold föld is járt.

Az államosítással mindez elveszett, a család Tiszafüredre költözött, József pedig 1950-től Budapesten tanult. Géplakatosként kezdett a GANZ-MÁVAG-ban, azonban három hónap után behívót kapott. 1954-ben felderítőként szerelt le a honvédségtől és tért vissza munkahelyére. Ugyanebben az évben ismerte meg Czipri Annát; a fiatal hölgy a konyhán dolgozott és azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy dupla adaggal mérte a gépjavító ebédjét. József és Anna 1955-ben keltek egybe, a fiatal pár Torbágyon, a Dózsa György utcai házban kezdte meg közös életét. Két lányuk született: Anna és Erzsébet.

Józsi-bácsi emlékei között az 1956-os helyi forradalmi események is meghatározóak, többek között ő tűzte ki a torbágyi katolikus templom tornyára a nemzeti lobogót, szervezője volt a biai országzászlónál tartott forradalmi nagygyűlésnek, részt vett a Hangya szövetkezet épületét leromboló szovjet tank elüldözésében, közreműködött a közrend és a közvagyon védelmében, valamint a közellátás biztosításában. Mindezekért 2011-ben – a kitüntetés alapításának évében – az elsők között vehette át Biatorbágy 1956-os emlékérmét.

Élet a föld, a kert és a szőlő szeretete is végig kísérte. Még a torbágyi évek alatt kezdte megismerni a szőlőtermelés és borászat fortéját. Nem volt kérdés, hogy a saját építésű Ady Endre és Marx Károly utca sarkán lévő házuk kertjében szőlőlugasokat is telepítenek.

Bár feleségével útjaik szétváltak, és néhány évre itt hagyta Biatorbágyot, de szíve visszahúzta. Új társával, Kati nénivel a Diófa utcában vásároltak egy házat, amit éveken át alakítottak. Józsi bácsi természetesen szeretett kertjét is gondosan megtervezte. A kiöregedett fák helyére szőlőt telepített és mind a mai napig saját termésű Bianka és Cserszegi fűszeres fajtákból készíti borát. Szüretre a család is összegyűlik, a nehéz munkában mindannyian a segítségére sietnek. A szőlő mellett kiskertet is gondoz a 90. életévét decemberben betöltött kertbarát. Több mint tíz évvel ezelőtt Weibert Ferencné javaslatára csatlakozott a Biatorbágyi Kertbarátok Köréhez, amelynek arany és ezüst minősítésekkel bíró tagja.

Józsi bácsit két lánya, két unokája, két dédunokája és szomszédai is szeretettel segítik a mindennapokban.

Szerző: Miklós Krisztina


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //