','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

A Karikó János Könyvtár előtt alig találni üres parkolót, nagy a sürgés-forgás; izgatott anyukák csillogó szemű gyerekekkel lépnek be az ajtón, hogy végül a mesemondó lánnyal együtt meseországba repüljenek. A Bábos Mesekuckó foglalkozásairól Major Zita foglalkozásvezetővel és Uzonyi Edittel, a könyvtár vezetőjével beszélgettünk.

Régóta látogathatják a foglalkozásokat a biatorbágyi apróságok. Hogyan került a mesedélelőtt a könyvtárba?
U. E.: A könyvtár előző vezetője, Nánási Istvánné Marika bábfoglalkozásainak hagyományát szerettük volna folytatni, így szerepeltek nálunk Tóth Krisztina és Néder Norbert, Csernyik Szende lábbal bábozó, valamint Babos Eszter is.

Szerettük volna a három év alatti gyerekeket és szüleiket is bevonni ezekbe a könyvtári programokba, és azt láttuk, hogy Babos Eszter meséi és előadásai nyerték el a kicsik tetszését. Major Zita a Babos Eszter által megálmodott és elindított Bábos Mesekuckó foglalkozásvezetőjeként 2018 óta jár hozzánk.

Mosolyt varázsol a mesemondó lány

M. Z.: Véletlenül kerültem a Karikó János Könyvtárba. Nézegettem a programfüzetet és láttam, hogy van bábszínházi előadás a repertoárjukban. Érdekelt, és kérdezni kezdtem róla. Ekkor derült ki, hogy sajnos már megvolt az utolsó alkalom. Mondtam, hogy én is szoktam bábos foglalkozásokat tartani, meg is beszéltük az első időpontot. Nagyon megtetszett az előadásom, és azóta, immáron négy éve, minden hónapban jelen vagyok a könyvtárban a foglalkozásommal. Szeretem ezt a helyet.

Mióta vagy Bábos Mesekuckó foglalkozásvezető? Mi vezetett erre az útra?
M. Z.: 2016-ban volt másfél éves a középső fiam, amikor ellátogattam egy foglalkozásra. Tetszett mindkettőnknek. Megkérdezték, hogy nincs-e kedvem elvégezni a képzést, és én pár nap után elhatároztam, hogy megpróbálom. Akkor még csak a bábok világa miatt vágtam bele, illetve azért, hogy kicsit megmozgassam az agyamat, amíg otthon vagyok a gyerekekkel. A képzést követően sorra jöttek a felkérések, és én boldogan igent mondtam mindegyikre.
A bábozás nagyon fontos részét képezi az életemnek, ezért elvégeztem az óvodapedagógia szakot is. Egyébként eddig is pedagógus munkakörben dolgoztam, és dolgozom a mai napig, egy budapesti angol magángimnáziumban tanítok franciát és magyar mint idegen nyelvet 2009 óta.

Mesetorna

Miből épül fel egy-egy mesekuckó foglalkozás?
M.Z.: A mesekuckó három egységből áll, ez pedig az interaktív bábjáték, az azt követő mesetorna, majd a kézműves foglalkozás. A gyerekek is részesei lehetnek a történetnek. Együtt énekelünk és mondókázunk. Néha a bábok kimennek hozzájuk, megszólítják őket. A mesét a jelen lévő gyerekek életkorához, habitusához igazítom, ezért a bábjátékok alapjai félig megírt történetek. Egy-egy nevetésből általában le tudom szűrni, hogy milyen jellegű vicceket szeretnek az ott lévő gyerekek, és a mese során hasonlókkal tűzdelem meg az előadást. A mesetorna szintén része a foglalkozásnak, a mese után jólesik a kicsiknek, ha átmozgatom őket és ráadásul beleélhetik magukat a szereplők helyzetébe.

Nagyon pici gyerekek a nézőid. Hogy bírják a koncentrációt?
M.Z.: A könyvtárban lehetőség van arra, ha valaki elfárad, vagy nem tudja végig követni a történetet, hátrébb is mehet, kimehet, visszajöhet. Ezeket minden foglalkozás előtt elmondom. Természetesen a legkisebbeknek rövidebb meséket bábozok, de a tapasztalatom, hogy meglepően jól bírják a történetek hosszát.

Milyen készségeket, képességeket fejleszt a foglalkozás?
M.Z.: A foglalkozás felépítése és ismétlődése biztonságot ad a gyerekeknek. A bábok kivitelezése, megjelenése fejleszti az esztétikai érzéket, és az érzelmi, értelmi fejlődés is nagy szerepet játszik a bábjátszásban. A gyerekek jól bele tudják élni magukat egy-egy szereplő helyzetébe. A történetek mintául szolgálhatnak a konfliktushelyzetek megoldására. A meséimben mindig jelen van az összefogás és a segítségnyújtás, valamint a hála. A tematikus mesék erősítik az ünnepeink fontosságát, emellett fejlődik a szókincsük, felismerik az ok-okozati összefüggéseket, és a maga módján még a matematika is „beköszön” a mesékbe.

Hogyan kapcsolódik össze a foglalkozás a könyvtári szolgáltatásokkal? Serkenti a rendszeres programlátogatás a legkisebbek (és anyukáik) könyvtárhasználati kedvét?
U.E.: A bábfoglalkozások közvetítő szerepet játszanak a mesék révén a könyvekhez és az olvasáshoz. A könyvtár egy játszóhellyé válik a gyerekek számára, megtanulják az intézmény használatát. Azok a szülők is elhozzák a gyereküket, akik gyerekként nem jártak könyvtárba, de felfedezik szabadidős tevékenységként vagy közösségi térként.

Milyen időközönként vehetünk részt a foglalkozásokon?
U.E.: Havi rendszerességgel tartunk bábelőadást, de olyan nagy az igény erre, hogy azon gondolkodunk, kiegészítjük kéthetente papírszínház előadással és játékkal, amit a könyvtárosok tartanának. A hely szűkössége miatt csak 20-25 gyereket tudunk szülőkkel együtt fogadni. Ott tartunk, hogy várólistára is regisztrálunk jelentkezőket: jelenleg a márciusi előadás már megtelt, csak az áprilisira lehet jelentkezni.

Szerző: BNS


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //