','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Mindenki szeretne csinos, karcsú lenni. Ezért mindig volt, van és lesz érdeklődés, kereslet a divatdiéták iránt. Megerősítenek bennünket az ilyen volt, ilyen lesz képek és főleg a híres emberek, színészek, celebek példái. Itt a tavasz, de nem biztos, hogy érdemes a divatdiétákat választani, amennyiben nem 2-3 kilogrammtól akar megszabadulni. Ha tartós testtömegvesztés a cél nem spórolható meg az életmódváltás.

Mi lenne a helyes út?

Első hallásra nem biztos, hogy kecsegtetőnek hat, de jobb itt is a lassan, de biztosan módszert választani. A testtömeg csökkentés elkezdése előtt írják le mit esznek egy nap. Ám ne a nap végén, hanem abban a pillanatban, ahogy megették. Ha barátnőjük megkínálja egy aprócska csokival, vagy a tízórai készítése közben bekapnak egy-két nem teljesen tökéletesre sikerült sajt vagy kolbász szeletet azt is vessék papírra. Lehet, hogy este elcsodálkoznak mennyi apró, észrevétlen falattal ajándékozták meg aznap magukat. És sok kicsi sokra megy.

Mire érdemes figyelni?

  • Naponta körülbelül 500kcal-val kevesebbet fogyasszanak, mint eddig.
  • Mennyi 500kcal? Például 10 dkg téliszalámi, 13 dkg trappista sajt, 1 db kakaós csiga, 10 dkg linzer, egy adag rántott ponty. Ezek természetesen csak kiragadott példák és mindössze arra szolgálnak, hogy el tudják képzelni mennyi is valójában az az 500 kalória.
  • A hozzáadott cukrot iktassák ki az étrendből, ami nem jelent keserűséget, hiszen számtalan energia mentes édesítőszer van. Figyelem: a diétás megjelölés nem egyenlő az energia szegénységgel!
  • Ne egyen össze-vissza! Reggelizzen, ebédeljen és vacsorázzon. Érdemes kisétkezéseket is beiktatni, így jön ki a napi ötszöri étkezés. Ha nagyon hiányzik a nassolás inkább illessze be az étrendbe és válogassa meg, hogy mi legyen az. Tízóraira egyen meg egy energia szegény gyümölcsös joghurtot, vagy egy kis müzlit (lehetőleg házi készítésűt, mert nem minden boltban kapható készítmény illeszthető be az étrendjébe), gyümölcsöt.
  • Minden nap igyon meg két liter folyadékot, ami víz, ásványvíz, cukormentes tea.

A betartható, sikeres és tartós testtömeg csökkentéshez a táplálkozás megváltoztatása önmagában nem elég. Kell hozzá a rendszeres, aktív mozgás és nagyon sokszor a viselkedésterápia alkalmazása is segít. Elhízás esetén feltétlenül dietetikus segítségét kérjék és a szükséges mozgásforma kiválasztásához szakavatott edzőt, gyógytornászt felkeresni.

Az örök igazság, hogy könnyebb megelőzni a túlsúly, elhízás kialakulását, mint a helytelen szokásokat, étkezést átalakítani. Ezért is figyeljék honlapunkat  és Facebook-oldalunkat, ahol tavasztól folyamatosan frissülő tartalommal, programokkal találkozhatnak egészségük, testi-lelki egységük megőrzése, visszaállítása érdekében. Idén is elindul az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett Mozgáskihívás, amelynek célja a mozgás megszerettetése és a rendszeres testmozgásra történő motiválás. Szeretnénk, ha a teljesítőknek a sportolás beépülne a mindennapjaikba és a program végeztével sem hagynának fel vele. Csatlakozni az EFI Facebook-oldalán lehet.

Szerző: Erdélyi Alíz dietetikus, táplálkozástudományi szakember, EFI

Kép forrása: Pixabay


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //