','

' ); } ?> '; echo '.category-1perces { background-image: url(' . esc_url($featured_image_url) . '); }'; echo ''; } ?>

Ahogy városunk lakosságának, úgy az érdekeiket szem előtt tartó önkormányzati képviselőknek is eltérő véleményük van a kerti zöldhulladékok nyílt téri égetéséről.

2020 márciusában Tarjáni István polgármester városi konzultációt kezdeményezett az égetésről, amelyet a veszélyhelyzet és a rendkívüli állapotok miatt fel kellett függeszteni. Az ekkor beérkezett lakossági vélemények nagyjából ötven-ötven százalékban álltak ki az égetés mellett, illetve ellene.

Az országos szabályoktól eltérően településünk közigazgatási határán belül nem tiltott az égetés. Az erre vonatkozó helyi rendelet lehetővé teszi a száraz faágak, levelek, nyesedékek kerten belüli nyílt téri eltüzelését.

Az előírás a február 1-jétől május 31-ig, valamint a szeptember 1-jétől november 30-ig terjedő időszakban, hétfői és pénteki napokon reggel 8 órától este 8 óráig engedélyezi az égetést,

azzal a kitétellel, hogy az csak a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható, és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelő anyag nem tartalmazhat az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot.

Előírás még, hogy az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot, valamint az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélése érdekében – kizárólag száraz állapotú kerti hulladékkal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, enyhe légmozgás mellett, száraz időben kerülhet sor. Szélcsendes időben kerülni kell az égetést. Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén, valamint munkaszüneti és ünnepnapokon.

Biatorbágy képviselő-testülete a legutóbbi, márciusi ülésén Joó Márknak, az oktatási, kulturális és egészségügyi bizottság tagjának javaslatára a tervezettek mellé napirendre tűzte a téma újbóli megtárgyalását. A kérdéskörben hosszas megbeszélés után végül nem született az eddigi helyi rendeletet megváltoztató azonnali döntés.

A testület a hulladékkezelés nyár elejére várható országos felülvizsgálata után kíván visszatérni a témára. Abban azonban mindenki (lakos és képviselő) egyetért, hogy a nyílt téri égetés során az egészséget károsító anyagokat égetőkkel, valamint a szabályokat be nem tartó füstölőkkel szemben az eddiginél hatékonyabban és szigorúbban kell fellépni. Az idén szolgálatba álló Biatorbágyi Önkormányzati Rendészet munkatársainak kiemelt feladata a közösségi együttélés rendjének betartatása, az azt megsértők elleni fellépés és eljárások kezdeményezése.

Röviden: égetni még lehet, de füstölni tilos!

Szerző: eMeL

Kép forrása: Pixabay


Iratkozzon fel hírlevelünkre!


KÖVESSEN minket itt is:


Artisjus Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Tel: (1) 488 2600
Fax: (1) 212 1544
info@artisjus.com


A Völgyhíd Tv médiaszolgáltatási tevékenységét
és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.

 

Összes videónk a szerzői jog védelme alatt áll. Engedély nélküli felhasználása tilos. (Szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. törvény)


Készítette és karbantartja a WEBOLDAL.NET

Hide picture //